Home Reisetips Dyrebitt: Ikke alle dyr er like snille med deg

Dyrebitt: Ikke alle dyr er like snille med deg

by Reiseliv
dyrebitt

Dyrebitt: Kvinnen ante fred og ingen fare da hun satt på restauranten i Hellas. Plutselig kjente hun smerte i stortåa, og oppdaget til sin forskrekkelse at en rotte hadde bitt henne under bordet. Hun kom raskt til behandling hos lokal lege, og kunne fortsette ferien.

Dette er én av over 25 dyresaker skadesenteret til Europeiske Reiseforsikring har fått inn de siste ukene. Nordmenn er blitt bitt av hund i blant annet Spania, Russland, Frankrike, Thailand, Bosnia-Herzegovina og på Sri Lanka. Det har også vært kattebitt på Kuba, og noen er blitt klort av katt i Hellas. I Thailand er en person blitt bitt av en ape, og har fått medisinsk behandling og rabiesvaksine.

– Ved dyrebitt og -klor er det viktig å få renset såret raskt og komme til lege for undersøkelse og behandling, sier medisinsk rådgiver og sykepleier Line Sørbø i Europeiske Reiseforsikring, som er en del av If.

– I land med rabies vil det være viktig å få rabiesvaksine. Ved dyrebitt er stivkrampesprøyte også aktuelt, sier hun.

– Vær forsiktig med dyr

dyrebitt
Mange land har giftige slanger som ved et bitt kan gi store konsevenser. For eksempel i Sørøst-Asia er det over 70 arter som er giftige.

Hver sommer får forsikringsselskapet inn telefoner fra fortvilte kunder som har blitt bitt eller klort av alt fra hunder og katter til slanger og aper. Allergiske reaksjoner på insektsstikk er også en gjenganger. Helsepersonell gir rettledning om hva de uheldige bør gjøre frem til de kommer til lege på stedet der de er.

– Å bli bitt av hund kan skje hvor som helst, også i Norge. Utfordringen i utlandet kan være at du er på et fremmed sted, og det er vanskeligere å orientere seg om hvor du får behandling. Da er det greit å ringe alarmsentralen til reiseforsikringsselskapet ditt for å få veiledning om hva du bør gjøre inntil du får få legehjelp, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

Forsikringsselskapene sitter på adresseoversikter over hvor det er mulig å få god medisinsk hjelp over hele verden.

– Du bør være forsiktig i omgang med dyr utenlands, blant annet fordi de kan bære på smitte. Og husk at dyr er dyr, og kan endre adferd brått, sier Clementz.

Dyrebitt og regning på én million

Dyrebitt
Å gå en omvei når denne karen ser på deg, det er mer enn lurt. Foto: Pixabay

I en del tilfeller er gode, lokale råd dyre. Det fikk mannen som ble bitt av en sjelden slange i en bypark i USA for noen år siden erfare. Innleggelse på et privat sykehus og prisen på motgiften kom opp i én million norske kroner.

– Behandling og motgift var dekket på reiseforsikringen, så regningen så imidlertid mannen aldri noe til. Vi som selskap klarte imidlertid å prute ned fakturaen fra det private sykehuset med to-tre hundre tusen kroner i ettertid, for vi syntes den var i drøyeste laget, sier Clementz.

I ukene 26, 27 og 28 har skadesenteret til Europeiske også fått inn telefoner om insektsbitt og -stikk, reaksjoner og behandling for dette fra Hellas, Ungarn, Thailand, Spania, Kroatia, Danmark, Peru, Italia og Kroatia.

Få nytt fra Reiseliv på epost. Se hva vi tilbyr og bestill nyhetsbrev her

Liker du artikkelen om å kjede deg når du er på reise eller ferie, så gi oss Like og del på Facebook

Du kan søke hoteller i hele Asia og bestille direkte her på Reiseliv


.. ... . Reiseliv er Norges eldste reiselivsmagasin på Internett, startet i 2000.

Rabies – ikke kos med løshunder i Thailand

rabies
Ikke gjør dette: Kos med løshunder er ingen god idé, og du setter deg selv i fare.

Leave a Comment

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.