Home Reisetips Ekte onlineferie er mer morsom enn du tror

Ekte onlineferie er mer morsom enn du tror

by Hilde Halvorsen

Det er noen år siden jeg dro på min første tur til Tunisia, ja første tur til et arabisk land. En ny verden åpnet seg med peppermyntete, vandring i små souker, couscous, falafel, hesteveddløp og ufattelig mye nytt. Hvorfor jeg dro til Tunisia? Jo, jeg hadde vunnet en reise for to, til Sousse. Bingoen hadde kommet til Norge, og den underholdningen måtte testes. Det ble Bingo! første kvelden. Og to billetter til Nord-Afrika. Senere er det blitt mange turer til både Tunisia og andre arabiske land.

Og det fortsetter jeg med; å reise til eksotiske, varme land, ut i den store verden. Glemt blir hverdag, pendling morgen og kveld, travle dager på jobb, husarbeid, og grått, nordisk klima.

Nei, man glemmer jo ikke alt. En hjemlengsel følger alltid med, og den lengselen blir trøstet med norsk TV, radio, nettaviser, sosiale medier og andre former for underholdning via internett. Man har jo alltid med en smarttelefon, vekselvis nettbrett eller laptop også.

Verden er blitt så mye mindre, enn den gangen jeg vant min tur til Tunisia, en gang på 1970-tallet. Det var midt i postkortets gullalder. Postkort skulle man sende, selv om det kunne ta en halv dag å få tak i frimerker. Postkort til de der hjemme var beviset på at man hadde reist langt.

Nå ligger beviset på Snapchat, Facebook, Instagram og andre digitale plattformer. Digitale plattformer i lag på lag og apper i ufattelige varianter. Det er faktisk ikke mer enn 10 år siden knapt noen hadde hørt om apper. Nå er det apper for alt også innen reiselivet, for flybilletter, hoteller, spisesteder, taxi, spill og underholdning.

Jeg synes sjakk er gøy, og har selvsagt en app for online sjakk på smarttelefonen. Kjekt å ha. Det er mye ledig tid selv når man er på reise. Og sånn kan man hente den ene appen etter den andre for online underholdning; for kortspill, terningspill, ludo osv, osv.

Så lenge du har med deg smarttelefonen eller nettbrettet, kan du sitte på stranda i Thailand med en kald Chang øl, eller nippe espresso i Roma. Selv på dekket til et moderne cruiseskip er du helt sikkert online.

Mange slike onlinespill gir muligheter for at flere sitter sammen og spiller, for eksempel å spille bingo virtuelt ved at alle melder seg inn hos den samme bingohallen. Du kan selvsagt også holde kontakten med dem du vanligvis spiller med, via bingohallens chatt-funksjon.

Det er jo knapt noen i dag som ikke vet hvordan Internett fungerer og at man er online de fleste steder i verden. Det det ofte skorter på, er de gode ideene man kan gjøre online når man er på reise. Bruken av sosiale medier er velkjent for de fleste, til og med besteforeldre-generasjonen. Online spill like så. Men hva med feriebildene dine, i litt mer organisert samling enn på Facebook?

Fotografering er jo en fritidssyssel som har fått et voldsomt teknologisk løft takket være smarttelefoner og online medier.

Gode feriebilder er heller ikke lenger forbeholdt de som har investert tungt i kamerautstyr med zoomlinser, og som drasser med seg kamerabag på 15 kg overalt hvor de ferdes. Langt derifra. Smarttelefon er faktisk et fullverdig kamera – og videokamera – med kvalitet på bildene som er mer enn godt nok for videre eksponering på online medier.

Flickr er et avansert online fotoalbum som er lett å lære og bruke. Her kan du legge ut alle dine feriebilder samme dag som du har tatt bildene i et ryddig system. Flickr fungerer like godt på smarttelefon, nettbrett som PC-en du har hjemme.

Det finnes også online redigeringsprogrammer, slik at du kan jobbe litt med feriebildene før du legger dem ut på Flickr, Facebook eller Instagram eller hvilket medium du bruker. Et godt eksempel på dette er Pixlr Editor, en online og gratis variant av det velkjente og dyre profesjonelle Photoshop.

Mange lokalaviser rundt i Norge har fotokonkurranser med bilder fra sommerferien til bygdas befolkning. Med litt proff bearbeiding av bildene er vinnersjansene større.

Helt etter hvilket forhold du har til kjøkkenet, kan en utenlandstur utgjøre en mulighet til å utvide dine kulinariske horisonter! Og her er online medier et hjelpemiddel til å gjøre folket der hjemme litt misunnelig.

Det finnes en rekke reisemål hvor det avholdes kurs i hvordan man lager lokale spesialiteter. I mange land i Europa, Amerika, Afrika og Asia kan du lære deg å fremstille forlokkende retter du sannsynligvis bare kjenner fra restaurantmenyen.

Å bli kjent med nye ingredienser og spennende krydder kan virkelig åpne øynene. Og bare tenk så takknemlig dine medreisende blir når du kan varte opp med nydelige måltider når du er vel hjemme igjen.

Da kan du jo si at du har vært på en lang onlineferie…

Tunisia: Vintergolf i varmen

Golfferie i Tunisia byr på sommervarme hele året.

Leave a Comment

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.