Home Reisetips Europeisk helsetrygdekort gjelder også i Spania

Europeisk helsetrygdekort gjelder også i Spania

by Reiseliv
Europeisk helsetrygdekort

Europeisk helsetrygdekort gjelder også i Spania. Du skal ikke betale for helsehjelp dersom du blir syk og havner på sykehus. Det er et inntrykk hos mange at du risikerer å betale for helsehjelp i Spania selv om du har Europeisk helsetrygdkort eller reiseforsikring. – Det er feil, sier Marianne Storemyr ved Helfo servicesenter.

– Ingenting er forandret – alt er som tidligere, kan Storemyr forsikre nordmenn om som står på farten til Kanariøyene eller fastlands-Spania.

– Vårt budskap er som før – må du oppsøke lege eller sykehus i et annet EØS land, vil du med Europeisk helsetrygdkort ha rett til nødvendig helsehjelp på offentlig sykehus på lik linje med oppholdslandets innbyggere.

Helsehjelp etter oppholdslandets regler

– Reglene på hva som dekkes av det offentlige varierer fra land til land. Det kan påløpe egenandeler ved sykehusinnleggelser i andre EØS land, som ikke dekkes av Europeisk helsetrygdkort.  Det er derfor viktig å ha en privat reiseforsikring i tillegg til helsetrygdkortet, sier Storemyr.

Hun legger til at medieoppslag har fortalt at 18 nordiske innbyggere i fjor måtte betale på offentlig sykehus, fordi de hadde blitt henvist fra privat lege.

– Men er reglene slik i Spania for spanjoler, vil dette også gjelde for turister. Dessuten skjer dette uhyre sjelden. Husk at i fjor dro det et par millioner turister fra de nordiske land til Spania på ferie, og «bare» 18 opplevde dette.

Få nytt fra Reiseliv på epost. Se hva vi tilbyr og bestill nyhetsbrev her

Med Europeisk helsetrygdekort – søk refusjon når du kommer hjem

– Det er også viktig å understreke at om du skulle måtte betale en regning på tross av at du hadde med Europeisk helsetrygdkort, så tar du bare vare på kvitteringen og søker om refusjon av utgiftene fra folketrygden/Helfo når du kommer hjem, sier Marianne Storemyr.

Informasjon om Europeisk helsetrygdkort finner du på helsenorge.no, hvor du også kan bestille kortet.

Europeisk helsetrygdkort gir deg tilgang til nødvendig offentlig helsehjelp i alle EØS-land og Sveits.

Ved å vise Europeisk helsetrygdkort hos offentlig lege eller offentlig sykehus når du er på reise i Europa, skal du få nødvendig helsehjelp på samme vilkår som innbyggerne i det landet du oppholder deg i. Hvis ulykken er ute eller du blir syk, betaler du egenandel på linje med borgerne de

Du må i utgangspunktet være medlem i folketrygden og være statsborger i et EØS-land for å få kortet, som kan bestilles på nettsiden helsenorge.no.

Helfo oppfordrer alle til også å ha en privat reiseforsikring når de skal ut og reise, blant annet fordi helsetrygdkortet ikke dekker hjemtransport.

Liker du artikkelen om Europeisk helsetrygdekort, så gi oss like på Facebook


Du kan søke hoteller verden rundt og bestill direkte her på Reiseliv


.. ... .
Reiseliv er Norges eldste reiselivsmagasin på Internett, startet i 2000.

Matglede av det rare på landsbygda i Kina

Foto: Katharina Wiig
Livet i Baoding er avslappet og gjøremålene utføres som i gamle, gode tider.

Få nytt fra Reiseliv på epost. Se hva vi tilbyr og bestill nyhetsbrev her

Leave a Comment

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.