Home Reisetips Ferie-sommer med himmelbrøl og skremmende lyn

Ferie-sommer med himmelbrøl og skremmende lyn

by Per Henriksen
Ferie-sommer

Ferie-sommer og værmeldingen som sier at det er liten fare for tordenvær. Da griper du fiskestanga, eller golfkøllene for den saken skyld, dette jo feriegleden du har lengtet etter, og setter kursen mot elva eller golfbanen. Noen få fluffy hvite skyer der høyt på himmelen bekrefter værmeldingens optimisme.

Hei stopp litt – vent! Er det torden du hører? Var det lynglimt?

Ja faktisk! Noe er på gang. Himmelen blir svartere og det glimter til i det fjerne. Så hører du det skreller voldsomt. Neste gang er det kortere tid mellom lynet og det bulder som et H-ord der oppe.

Plutselig hører du kun et kraftig smell rett over hodet på deg. Og regner styrter ned.

Spørsmål: Hva gjør du da? Vil du fortsette å fiske tross torden og lyn? Eller gå og sitte på en metallbenk under trærne, for å vente på at det gir seg? Eller ta deg inn i bilen og kjøre hjem?

Riktig svar: Hvis det ikke er noen betydelig, ikke-konkret ly i nærheten, ta deg inn i bilen og vent på uværet. Bilens gummihjul isolerer eventuell elektrisitet i bakken fra lynnedslag.

Er du utenfor – i åpent landskap – når lynet herjer er ikke noe du skal ta lett på – noen gang.

Risiko for lynnedslag

Antall lynnedslag har økt i Norge de siste årene, og det varier fra år til år. Toppåret 2014 var eksepsjonelt med totalt 739.762 lynnedslag her i landet.

Selv om sjansen for å bli rammet av lynet i et gitt år er mindre enn 1 av 1 000 000, kan noen faktorer sette deg i stor risiko. Lyn rammer ofte mennesker som jobber ute eller driver med friluftsliv. Regionale og sesongmessige forskjeller kan også påvirke risikoen for å bli skadet av lynet.

I 2018 hadde Florida og Tennessee flest lynnedslag. Florida regnes som «lynets hovedstad» i landet, med mer enn 2000 lynskader de siste 50 årene.

Konsekvensene av lynnedslag er alvorlige. Lyn er en av de viktigste årsakene til værrelaterte omkomne. I løpet av 2006–2018 forårsaket lynet i gjennomsnitt 30 dødsfall per år i USA.

Når du ser lyn, må du ta noen forholdsregler, slik som:

Sikkerhetsregler utendørs

Du kan beskytte deg mot faren selv om du blir fanget utendørs når lynet er i nærheten.

*Hvis værmeldingen forteller om tordenvær, utsett reisen eller aktiviteten.
• Husk: Gå innendørs når torden brøler. Finn et sikkert, lukket ly.
• Ikke glem 30-30-regelen. Etter å ha sett lynet, begynn å telle til 30. Hvis du hører torden før du har talt til 30, gå innendørs. Stopp aktiviteter i minst 30 minutter etter det siste tordenskrallet.
• Hvis det ikke er noe ly er det mulig å bøye deg ned, så lite av kroppen din som mulig berører bakken. Lyn forårsaker elektriske strømmer på toppen av bakken som kan være dødelig over 100 fot unna. Kanskje ikke så lurt å gå barbent? Sko med gummisåler eller rett og slett gummistøvler isolerer på samme måten som bildekk, nevnt ovenfor.
• Hold deg unna betonggulv eller vegger. Lyn kan bevege seg gjennom alle metalltråder eller i betongvegger eller gulv. Selv om du bør bevege deg inn i en ikke-betongkonstruksjon om mulig, beskytter du deg ikke automatisk mot lyn. Faktisk forekommer omtrent en tredjedel av lynnedslagskadene innendørs.

Sikkerhetsregler innendørs

• Unngå vann under tordenvær. Lyn kan ledes gjennom rørsystemer.
• Unngå elektronisk utstyr av alle typer. Lyn kan gå gjennom elektriske systemer og radio- og tv-mottakssystemer.
• Unngå telefoner med kabler. Trådløse eller mobiltelefoner er imidlertid trygge å bruke under en storm.
• Unngå betonggulv og vegger.
Lynnedslag er sjeldent, men de skjer, og risikoen for alvorlig personskade eller død er trist. Så ta tordenværet på alvor.

Tenk gjennom disse sikkerhetsreglene for å beskytte deg mot lyn sommeren igjennom, og ikke minst på ferie.

Og helt til slutt: Vi begynte med fiskestang og golfkøller. Begge disse gledens utstyr svingende opp i lufta er tiltrekkende for lynet. Og det kommer som kjent med lynets hastighet!

Ferie-sommer: Liker du denne artikkelen er vi glad for en like på Facebook


Du trenger du kanskje leiebil for å ha en god ferie-sommer, sjekk ut Leibilguiden
Se det store utvalget av riktige klær for ferie-sommer hos Helly Hansen og handle online

Ta med gode lydbøker når du drar på tur i Norge. Kjøp direkte hos Fabel

Få nytt om konkurranser, tilbud, reiseideer og reisetips – meld deg på Reiselivs aktuelle temamelding

Send oss en kommentar eller noe du vil legge til om innholdet i artikkelen. Legg gjerne inn linker. Vi kan publisere det her. Vi har valgt å ikke ha åpent kommentarfelt på grunn av spamming.


Bilen din: Slik gjør du den kjøreklar

bilen din

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.