Home Reisetips Five o’clock te i Storbritannia – hva slarver man om?

Five o’clock te i Storbritannia – hva slarver man om?

by Reiseliv
Five o’clock te Storbritannia

Lokale skikker og tradjsoner er artig å oppleve når du reiser rundt i verden. Du kommer under huden på lokale skikker og treffer ulike kulturers egne innbyggere. Vi vet at Storbritannia er et av verdens mest tedrikkende land, så da er det vel også naturlig å forsøke seg på en invitasjon til Five o’clock Tea kulturen. Hvor går jeg som turist for å drikke afternoon tea? Og hva snakker og slarver man om i et ekte britisk teselskap?

Foto: Unsplash

Men først globalt overblikk og da nevne de landene i verden som drikker mest te per person. Det varierer noe, avhengig av hvilke statistikker du ser på og hvordan teinntaket måles. Generelt sett er land som Kina, India, Tyrkia, Japan og selvsagt Storbritannia blant de øverste når det gjelder teforbruk.

Disse landene har lange tradisjoner for teinntak og ulike kulturelle tilnærminger til drikken. Kina og India produserer også store mengder te, som er en viktig del av økonomien deres.

Det er vanskelig å gi et nøyaktig tall på hvor mange tesorter som finnes i verden, da det er så mange ulike typer og variasjoner. Te kan grovt sett deles inn i fire hovedtyper basert på hvordan den er prosessert: grønn te, svart te, hvit te og oolong te.

Innenfor disse kategoriene finnes det utallige varianter, avhengig av dyrking, produksjonsmetode, geografisk opprinnelse og kvalitet. Noen overslag antyder at det kan være flere tusen forskjellige tesorter i verden.

Så til kjærnespørsmålet; hva er tetradisjonen i Storbritannia?

Five o’clock Tea – Maleri fra 1883-1884 av Julius LeBlanc Stewart.

Den britiske teseremonien, eller «afternoon tea» som den ofte kalles, er en tradisjon som går tilbake til det 19. århundre og er blitt et symbol på britisk kultur og gjestfrihet. Denne seremonien er ikke bare en enkel drikkemetode, men en sosial praksis som bringer mennesker sammen rundt et felles bord for å nyte en avslappende stund sammen.

Opprinnelig introdusert av Anna, hertuginne av Bedford, på 1840-tallet, var afternoon tea opprinnelig ment som en lett kveldsmat for hertuginnen og hennes venner for å avhjelpe sulten mellom lunsj og sen middag. Tradisjonen spredte seg raskt blant den britiske overklassen og ble snart en fast del av deres daglige rutine.

En typisk afternoon tea består av en variasjon av små smørbrød, scones med syltetøy og krem, samt et utvalg av kaker og desserter. Te serveres vanligvis i porselenskopper, og det er vanlig å bruke tekanner for å holde teen varm. Noen ganger serveres også champagne eller musserende vin som en ekstra luksus.

Selv om afternoon tea opprinnelig var en overklassepraksis, har den gradvis blitt mer tilgjengelig for folk flest, og mange hoteller, restauranter og kafeer tilbyr nå afternoon tea-opplevelser for alle som ønsker å prøve det.

Noen regionale variasjoner i den britiske teseremonien er det, for eksempel mens afternoon tea er mest vanlig, er det også «cream tea» som består av scones, syltetøy og krem servert med te, og «high tea» som er en mer substansiell måltid bestående av varme retter som supper, kjøtt og poteter, og som tradisjonelt ble spist av arbeidere etter en lang dag på jobben.

Den britiske teseremonien fortsetter å være viktig for britisk kultur og en populær turistattraksjon for besøkende som ønsker å oppleve den tradisjonelle britiske gjestfriheten på sitt beste.

Hvor går jeg som turist for å drikke afternoon te?

Som turist i Storbritannia er det mange steder du kan besøke for å oppleve den tradisjonelle afternoon tea. London har steder som tilbyr afternoon tea-opplevelser, fra luksuriøse hoteller til sjarmerende tehus. Noen kjente steder er The Ritz, Claridge’s, The Savoy, og Sketch.

Skottlands hovedstad Edinburgh kan du nyte afternoon tea på steder som The Balmoral Hotel, The Signet Library, eller på et av de mange uavhengige tehusene rundt om i byen.

Besøk Windsor Castle og nyt afternoon tea på en av de mange kafeene eller hotellene i nærheten av slottet for en ekstra kongelig opplevelse.

Du har også gode muligheter i de berømte universitetsbyene Oxford og Cambridge som har flere steder hvor du kan nyte afternoon tea i historiske omgivelser, for eksempel The Randolph Hotel i Oxford eller The University Arms Hotel i Cambridge.

Lake District: Besøk en av de sjarmerende landsbyene i Lake District, som Ambleside eller Windermere, og nyt en avslappende afternoon tea etter en dag med å utforske den vakre naturen.

Uansett hvor du velger å nyte afternoon tea, er det en opplevelse du ikke bør gå glipp av når du besøker Storbritannia. Det er også lurt å bestille på forhånd, spesielt hvis du planlegger å besøke et populært sted eller i høysesongen.

Er det spesielle riter for å drikke te i Storbritannia?

Å drikke te i Storbritannia, spesielt under en tradisjonell afternoon tea-seremoni, følger ofte visse rutiner og riter som er en del av den britiske te-kulturen. Mens disse ikke er strenge regler, kan det å følge dem legge til en ekstra dimensjon til opplevelsen og hjelpe deg med å sette pris på teens historie og tradisjoner.

Valg av te: Tradisjonelt serveres svart te under afternoon tea, men du kan også finne et utvalg av andre varianter som grønn te, hvit te eller oolong te. Noen steder tilbyr også spesialteer med ulike smaker og aromaer.

Servering av teen: Teen serveres vanligvis i en tekopp med en tekoppfat under, og tekannen er vanligvis porselen. Teen kan også serveres i en tepotte for å holde den varm, spesielt hvis du bestiller en ekstra stor porsjon.

Tilbehør: Tilbehør til teen inkluderer sukker, melk og sitronskiver. Tradisjonelt blir melken tilsatt etter teen er hellet opp, men noen foretrekker å tilsette melk før teen for å unngå å ødelegge den varme teen.

Scones: Scones er en viktig del av afternoon tea og serveres vanligvis med syltetøy og clotted cream. Tradisjonelt skal syltetøyet påføres først, deretter clotted cream.

Smørbrød og kaker: Etter sconsene følger et utvalg av små smørbrød, kaker og desserter. Smørbrødene er vanligvis små og delikate, mens kakene kan variere fra sted til sted.

Å drikke teen: Når du drikker teen, løft tekoppen forsiktig med pekefingeren og tommelen, mens de tre andre fingrene hviler på undersiden av koppen. Dette kalles å «løfte en finfinger» og er en gammel skikk som fortsatt praktiseres av noen.

Etikette: Selv om det ikke er strenge regler for etikette under afternoon tea, er det vanlig å være høflig og respektfull mot de andre gjestene og personalet. Det er også vanlig å takke verten for teopplevelsen.

Å drikke afternoon tea i Storbritannia er ikke bare en kulinarisk opplevelse, men også en kulturell og sosial praksis som er blitt en del av britisk identitet.

Hva snakker man om i et teaparty?

Under et Five o’clock Tea i Storbritannia kan samtaleemnene variere avhengig av anledningen og selskapet, men det er noen vanlige temaer som ofte kommer opp.

Britene elsker å diskutere været, så det er ikke uvanlig at samtalen begynner med en kommentar om værforholdene eller årstiden.

Mat er ofte et populært samtaleemne under et teaparty, spesielt hvis det er hjemmelagde kaker eller scones. Dette kan føre til diskusjoner om oppskrifter og matlagingstips.

Lokale nyheter og arrangementer kan også være et samtaleemne, spesielt hvis gjestene er fra samme område.

Diskusjoner om kunst, litteratur, teater og andre kulturelle emner er vanlig blant det britiske publikummet.

Som i mange kulturer, kan samtaler om familie og venner være en viktig del av et teaparty, spesielt hvis gjestene kjenner hverandre godt.

Britene er stolte av sin historie og tradisjoner, så samtaler om dette emnet er ikke uvanlig under et teaparty.

Og så, kanskje ditt favorittema med egne erfaringer: Reiseopplevelser og ferieplaner er ofte interessante samtaleemner, spesielt for britene som er kjent for å være lidenskapelige reisende.

Generelt sett er et teaparty en avslappet og hyggelig anledning, så samtaleemnene er ofte lette og uformelle. Det viktigste er å nyte selskapet og den gode teen og maten!

Til slutt må vi servere en klassisk English tea joke:
Why did the tea file a police report?
Because it was mugged!

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.