Home Reisetips Fjellet frister høsten gjennom – her er tips om planlegging

Fjellet frister høsten gjennom – her er tips om planlegging

by Reiseliv

Fjellet frister høsten gjennom. Her har du noen gode tips om å planlegge for disse dagene og hva du kan ta med av mat.

Å planlegge en ukes ferie i fjellet kan være en fantastisk opplevelse, men det krever god planlegging for å sikre en trygg og hyggelig tur. Her er mange gode tips for å hjelpe deg med å planlegge en vellykket fjellferie:

Først må du bestemme deg for hvor du vil gå. Kanskje i et område du hare drømt om lenge? Les deg opp, og spør andre, undersøk nøye for å finne ut av terreng, værforhold, og tilgjengelige aktiviteter.

Så setter du av et budsjett. Greit å ha oversikt over alle tenkelige kostnader. Lag en detaljert budsjettoppstilling som inkluderer kostnader for overnatting, transport, mat, og aktiviteter.

Reisedatoen er kanskje gitt på forhånd, i henhold til jobb, studioer og familie, og de du kanskje skal dra inn i fjellet med. Så sjekker du værprognosen for å unngå ugunstige forhold.

Vurder om du vil bo i telt, hytte, hotell eller Airbnb. Etter det er tiden inne til å bestille overnatting i god tid på forhånd.

Finn ut hvilke turstier og aktiviteter som er tilgjengelige i området, og lag en liste over dem som interesserer deg. Søk mange varianter og muligheter på nettet.

Så lager du en liste over nødvendig utstyr, klær og forsyninger. Husk å inkludere nødutstyr som førstehjelpssett og kart.

Planlegg måltidene i forkant

Planlegg måltider i forkant, og ta med all nødvendig mat og utstyr. Husk å vurdere spesifikke kostholdsbehov.

Er du usikker på egen kondisjon og fysiske form, så er det lurt å forberede deg for turen. For eksempel tren i terreng som ligner på det du vil møte i fjellet.

Ikke minst er det viktig at du kan, eller lærer deg grunnleggende navigasjonsferdigheter, som kartlesing og bruk av kompass eller GPS-enheter.

Det er også fornuftig å informer noen om reiseruten din og når du forventer å være tilbake. Ha alltid en nødplan i tilfelle noe går galt.

Følg med på værprognosen og værmeldinger mens du er på turen, og tilpass planene dine etter værforholdene.

Følg prinsippene for Leave No Trace ved å minimere fotavtrykket ditt, ikke etterlate søppel, og respektere naturen.

Ta med kamera eller mobiltelefon for å dokumentere turen og skape minner.

Og mat må du ha!

Forslag til ukens forbruk

Her er forslagene til en ukes forbruk av turmat for fjellturen din, inkludert enkle oppskrifter og tips for tilberedning. Les og bli fristet!

Frokost:
Havregryn med tørket frukt: Ta med porsjonspakker med havregryn og tørket frukt. Kok opp vann, hell det over blandingen og la det trekke i noen minutter. Topp med nøtter og honning.

Pannekaker: Forhåndsbland tørrpannekakemiks og ta med på turen. Tilsett vann i en beholder og rist den sammen før du steker pannekaker på en bærbar kokeplate.

Lunsj:
Wrap med tunfisk: Ta med tortillalefser, bokser med hermetisert tunfisk, majonespakker, og grønnsaker som agurk og tomat. Lag en enkel tunfisksalat og lag wraps.

Kyllingsandwich: Forhåndsberegn brødskiver, ferdigkokt kylling og grønnsaker som agurk og paprika. Lag sandwicher når du er klar for lunsj.

Middag:

Dehydrert mat: Investér i dehydrerte måltider som bare krever varmt vann. Det er mange smakfulle alternativer tilgjengelige, inkludert pasta, risretter og gryteretter.

Ris med kylling: Forhåndsbland ris og krydder i en plastpose. På stedet, kok ris og stek kylling som er kuttet i små biter. Bland alt sammen og tilsett favorittsausen din.

Snacks:
Nøtter og tørket frukt: Disse er energirike og enkle å ta med deg.
Energi- eller proteinbarer: Ideelle for en rask energiøkning.
Tørkede kjeks og ost: Kjeks og ost er holdbare og en flott snack.

Drikke:

Vann: Vann er viktig, så sørg for å ha en pålitelig vannkilde eller ta med vannrensetabletter.
Pulverisert sportsdrikk: For å erstatte elektrolytter som går tapt under svette.

Tips for tilberedning:
Forhåndsplanlegg måltidene: Planlegg måltidene på forhånd og pakk ingrediensene i porsjonspakker for enkel tilberedning.
Investér i lettvektsutstyr: Moderne lette kokeapparater og redskaper kan gjøre matlagingen enklere på tur.
Hold det enkelt: Enkelhet er nøkkelen. Jo færre ingredienser og trinn, jo mindre tid og energi bruker du på matlaging.
Ha alltid en reserve: Ta med noen ekstra porsjoner med dehydrert mat eller nødproviant i tilfelle uforutsette hendelser.

Husk å alltid følge prinsippene for Leave No Trace (7 prinsipper) og pakke ut alt du pakker med deg, inkludert søppel og matavfall.Og at bålforbudet i Norge gjelder fra fra 15. april til 15. september. I denne perioden er det ikke lov å tenne opp bål og grill i nærheten av skog og annen utmark. Dette gjelder også engangsgriller. Utmark er all udyrket mark, skog, fjell og strandområder, inkludert øyer. 

Til slutt, slappe av og nyt fjellet. Ta deg tid til å nyte naturen og den vakre utsikten.

Ved å følge disse tipsene, vil du være godt forberedt og kunne maksimere gleden av din ukes ferie i fjellet. Husk at planlegging er nøkkelen til en vellykket tur, og det vil også bidra til å sikre din sikkerhet og komfort underveis.


FOTTUR I FJELLET – JOTUNHEIMEN MED SIN FANTASTISKE NATUR 

Av Reiseliv  3 måneder siden

Fottur fjellet Jotunheimen

Fottur i fjellet i Norge, da kommer det ofte bilder i hodet av majestetiske formasjoner og vakkert landskap. Det er akkurat dette du får oppleve. Norges største nasjonalpark ligger her med et landskap som gir deg følelse av å være langt fra sivilisasjonen, og tilbake til naturen. Les denne artikkelen.

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.