Home Reisetips Gjennom tibetanske kulturområder, et møte med brede smil og ville dyr

Gjennom tibetanske kulturområder, et møte med brede smil og ville dyr

by Reiseliv
Tibet dyreliv

Kham og Amdo er to av de tre tradisjonelle regionene i det tibetanske kulturområdet, det tredje er U-Tsang. Disse regionene ligger i det som nå er kjent som den kinesiske provinsen Sichuan, Qinghai og deler av Gansu og Yunnan. Kham og Amdo har en lang historie med tibetansk kultur og er kjent for å ha bevart mange tibetanske tradisjoner og skikker.

Tekst og foto: Francois Xavier Sahuc

Historisk har det ikke vært noen enhetlig «Kham Amdo Tibetan Kingdom,» men heller mange forskjellige små stater og fyrstedømmer som har eksistert i regionen gjennom tidene. Disse statene hadde ofte løs tilknytning til det sentrale Tibet, som kontrollerte Lhasa-dalen og omkringliggende områder.

Tibetansk historie har vært preget av politiske endringer, konflikter og dynastiske skifter, og dette gjelder også for Kham og Amdo-regionene. På 1700- og 1800-tallet var det flere krigsherredømmer i Kham-regionen som utfordret sentral tibetansk kontroll. Disse herredømmene ble til slutt innlemmet i det tibetanske imperiet, men det var fortsatt stor grad av autonomi i regionen.

Kham og Amdo-regionene har en rik kulturell arv med sin egen dialekt, kunst, musikk og tradisjoner. De har også vært viktige sentre for tibetansk buddhisme, med mange klostre og religiøse læresteder.

I dag er Kham og Amdo-regionene en spennende alternativ for deg som ønsker å oppleve den tibetansk kultur uten å reise til Tibet, som har strenge regler for turister.

Med en ny jobb kom også en oppdagelse

Dazhaug i Sichuan.

Jeg er fransk- og tysklærer, og har bestemt meg for denne jobben, så jeg kunne jobbe og reise i Asia. For meg, som franskmann var Asia en mysterium og et fjernt reisemål. Eksotisk og kulturrikt. Sånn er det også.

Jeg visste lite om Kina, Sichuan-provinsen og Chengdu som hovedby, da jeg fikk jobben som fransklærer våren 2017. Jeg visste ikke at den historiske Kham var en del av Sichuan-provinsen! En del av Tibet «next to my door»!

Denne oppdagelse gjorde jeg våren 2019. Og så begynte vi, min kone og jeg, våre reiser til Kham.

Første reise til Kham: lys, fjell og buddhisme

Vandring rundt på de store fjellvidder.

Geografiske og kulturelle grenser til den historiske Kham er bare fire timer fra Chengdu. Hovedbyer i Kham er Kangding, Xinduqiao, Tagong og Litang. 

Du reiser komfortabelt med bilen din på G318, en motorvei som knytter Shanghai med Lhasa. Fra 800 meter så havner du litt under 4000 meter på Tibetplatået. Motorveien G318 tar deg gjennom bambusskoger, dype daler og fjellmassiver høyere enn 5000 meter.

Som første inntrykk etter ankomst på platået husker jeg først og fremst luft og lys. Og med dette lyset så virker farger mye kraftigere: i himmelen, på hvite fjelltopper og på rødhvite templer. Grønne hauger med dusinvis av jaker som beiter fredelig.  

Mitt andre store inntrykk var vennligheten. En snillhet ved det tibetanske folket som alltid er glad, smiler og hilser til reisende. Dette er en gammel tradisjon hos dette nomadiske folket.

Mitt tredje sterkeste inntrykk er religionens plass i det tibetanske samfunnet. Folk som går rundt «stupas» hele dagen og ber; munker med sine røde kapper, og inn i mørke buddhistiske templer, med store mektige Buddha-statuer som ser på deg når vinden blåser eller tordenværet skraller.

Gribben og ulven i Kham

Flott dyr, den ulven Francois møtte på sin vandring i de kinesiske fjellene.

Vi ble så glad i dette første besøket at vi bestemte oss for å reise videre til Kham, så fort som mulig! Reiseguider vi brukte var en blanding av anbefalinger fra bøker, folk og nett.

Og så utforsket vi i de neste turene og årene små veier, gamle mindre kjente templer og havnet endelig, og tilfeldigvis på steder med ville dyr.

Himalayagribben - Himalayan Griffon
Himalayagribben – Himalayan Griffon

Den første typiske tibetanske fuglen jeg så var Himalayagribben – Himalayan Griffon. Og ikke bare én, men 20-30 stykker som hvilte seg da andre spiste en død jak.

En helt imponerende scene, fordi disse fuglene er store når de åpner sine vinger og dreier den nakne halsen for å se på deg. Nei, jeg ville ikke forstyrre dem på deres middagsmat, bare ta et par bilder og vekk!

Ikke så langt borte fra Tagong, var vi i en dal med få hus. Det var mot kveld, ved 18-tiden. Da krysset plutselig en ulv foran bilen. Den så på oss med sine gule øyne og forsvant. Synet av min første ulv ute i naturen!

Og så var beslutning tatt: vi skulle ikke bare utforske landskap, og også prøve å ta flere bilder av alle disse dyrene!

.

Fotojakt på rovdyr og rovfugl mellom Sichuan og Tibet

Det er ikke så vanskelig å få tatt gode bilder av de mest vanlige fuglene. Tålmodighet og lykke hjelper.

Men for å se på større dyr, så trenger du en lokal guide. Ofte har han gode forbindelser til den lokale tibetanske befolkning og får informasjon om dyr som ble sett. Vi gikk én uke for å observere de store rovdyrene i en dal på grense mellom Kham og U-Tsang, i dag Sichuan og Tibet.

De store rovdyrene og rovfuglene vi så var mest nysgjerrig. De lever i fred for mennesker her, så de flytter seg ikke for mennesker og lar seg lett fotografere.

Så skjedde dette: en sittende hvilende hubro – Little owl så på oss med sine store gule øyne uten å bevege seg!

En ung tibetansk sandrev – Tibetan Fox som satt tålmodig og nysgjerrig foran meg mer enn 10 minutter.

Og en sovende Tibetansk ulv – Tibetan wolf midt på veien, og den nektet å bevege seg.

Konklusjon er: slike øyeblikk opplever du bare i Kham!

En frekk og nysgjerrig liten Tibet-rev.

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.