Home Reisetips Gravelsykling – gjennom svenske skoger på to hjul

Gravelsykling – gjennom svenske skoger på to hjul

by Reiseliv
Gravelsykling

Dalsland er perfekt for gravelsykling. Her er 11 nye sykkelruter, som passer for både bedagelige feriesyklere og mer hardcore landeveissyklere. Her guider vi til en tur på to hjul utover det vanlige.

I det vestsvenske området ligger det over 500 kilometer med grusveier, fordelt på 11 nye sykkelruter. Sykkelrutene strekker seg gjennom frodige landskap, dype skoger og langs idylliske innsjøer.

Dalslands mangfoldige natur er perfekt for alle som ønsker å utforske Sverige på to hjul. Her finner du alt fra lett-syklede stier til spennende terrengstier, små skogsveier og brede landeveier.

På en sykkeltur i Dalsland kan du vente deg bilfri sykling, noen av Europas beste grusveier, nasjonale sykkelruter som Unionsleden og Vänerleden, lokale matopplevelser, badstue og bading, elgparker og fantastiske naturopplevelser.

Gravel kommer fra engelsk og oversettes til grus. Gravelsykling, eller sykling på grus er en retning innenfor sykling som oppstod i USA for omkring 5-10 år siden. Gravelsykling er en mellomting mountainbike og landeveissykling, hvor man kjører på en racersykkel med dekk som er egnet til grusveier.

Velholdte grusveier er grunnleggende for å dyrke gravel – og det finner du i Dalsland. Veiene har stor variasjon og er kuperte, noe som sikrer en morsom og utfordrende sykkelopplevelse.

Kulturminner, herregårder og naturskjønne opplevelser

Området Dalsland ligger i Vest-Sverige og består av de fem kommunene Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud og Åmål. Landskapet ligger ved Sveriges største innsjø Vänern, og grenser til Värmland, Bohuslän, Västergötland og Norge. En tur i Dalsland er som å sykle gjennom et enormt kunstgalleri, med sluser, akvedukter, glitrende vann, dyreliv, historiske herregårder og idylliske røde «stugor» underveis.

I området finnes det mange entusiastiske gründere som bidrar til å gjøre sykkelopplevelsen komplett. De tilbyr sykkelvennlige overnattingssteder, fleksibel utleie, guidede sykkelarrangementer, og hyggelige steder å stoppe for en kopp kaffe eller et måltid. For sykkelsesongen 2024 er det utviklet 11 forslag til sykkelruter – alle designet som rundturer – med praktiske GPX-filer og anbefalinger til severdige stopp underveis.

De ulike sykkelrutene kan fungere som kortere turer eller mer krevende dagsetapper, alt ettersom hvor mye innsats du vil legge i syklingen. Turene varierer fra 22 km til 93 km, kategorisert etter vanskelighetsgrad og grundig beskrevet. Rutene går hovedsakelig på grusveier, hvor du kan sykle i timevis uten å møte en eneste bil. Veiene går gjennom skoger, langs over 2.000 innsjøer, gjennom kulturlandskap og sjarmerende tettsteder. Det er aldri langt til sykkelvennlige overnattingssteder, kafeer og restauranter som gir nødvendig energi. Den nye sykkeldestinasjonen Dalsland er en storsatsing mellom Turistrådet Västverige og de ulike kommunene i Dalsland.

Høydepunkter du ikke vil gå glipp av

Håverud akvedukt er en populær attraksjon i Dalsland som årlig tiltrekker seg mange besøkende. Den fungerer som et krysningspunkt der motorvei, jernbane og vannvei møtes, og tilbyr en særegen opplevelse.

Dalsland Center ligger ved Dalslandskanalen, og er et historisk industriminne. Her har det vært både jernverk, treforedlingsanlegg og papirfabrikker tilbake på 1800-tallet. I dag danner de gamle fabrikkbygningene hjertet av Dalsland Center, som huser et turistsenter, butikker, en restaurant og en kafé.

Not Quite er en tidligere papirfabrikk som har blitt omgjort til et levende kultursenter for ulike kreative fagfolk. Bygningen huser både galleri, en butikk, en kafé og atelier. I området finner du også bakeriet Brukets Godaste som tilbyr håndverksbrød bakt i vedfyrte steinovner.

I Högsbyn har du muligheten til å stoppe og beundre helleristninger og ta et forfriskende bad samtidig.

Baldersnäs Herregård ligger på en frodig halvøy ved siden av Laxsjön. Den tidligere eieren av Baldersnäs, Carl Fredrik Waern, var fascinert av engelske parker, og hans innflytelse er tydelig i landskapet rundt herregården. Enten du bor i hovedbygningen eller i annekset, kan du nyte roen i naturen og den friske luften. Du kan også padle kano, kajakk eller SUP på sjøen og utforske de vakre omgivelsene.

Baljåsen er det høyeste fjellet i Dalsland og ligger 302 meter over havet. Hvis du har energi, tid og komfortable tursko, anbefaler vi å låse sykkelen og ta den korte turstien til toppen for en fantastisk utsikt. I nærheten ligger også ruinene av katedralen i Edsleskog, som var dedikert til Sveriges første offisielle helgen, helgen Nicolaus av Edsleskog. Et interessant reisemål for de som er interessert i historie.

For en deilig matbit og noe leskende underveis er Not Quite CaféBrukets godasteRagneruds kökDalslands Skafferi gode alternativer.

Dalsland ligger ca 2-3 times kjøretur fra Oslo, og bare en time med tog fra Gøteborg. For de som tar toget kan du reise med Västtåg fra Gøteborg til Mellerud eller Åmål. På Västtrafiks tog kan du ta med sykkelen, hvis det er plass, mens det svenske jernbaneselskapet SJ tillater sykkel kun hvis den er demontert i en sykkelkoffert. Dessverre er det ikke tillatt å ta med sykler på Västtrafiks busser. Strategisk plasserte sykkelutleie er tilgjengelige enkelte steder.

Du finner kart over de ulike rutene i Dalsland her og GPX-data her.

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.