Home Reisetips Hjemmekontor med sandstrand, den digitale nomadens våte drøm

Hjemmekontor med sandstrand, den digitale nomadens våte drøm

by Per Henriksen
Hjemmekontor med sandstrand

Hjemmekontor med sandstrand, og drømmen om å være digital nomade. Da har du en liste her på 15 land å velge blant, basert på temperatur, internetthastighet, sikkerhet, levekostnader, og mangfoldigheten av aktiviteter. Sørøst-Asia peker seg klart ut som den våte drømmen.

Etter hvert som flere av oss jobber hjemmefra, sier farvel til pendling, kaffemaskinen og åpent kontorlandskap, blir ideen om å bytte hjemmekontor med solskinn, sandstrand, frodig landskap og en fornyelse av kultur og impulser stadig mer populært.

Et sånt ønsket om å dra hvor du vil, har ført til en økning av digitale nomader – mennesker som reiser verden rundt mens de arbeider virtuelt. Britiske ClubMed, et Tripadvisor-selskap har kartlagt hvilke land som er ideelle for digitale nomader. Og ikke minst: hvilket land er best? 15 land er oppført på en liste, hvor ulike kriterier avgjør opp eller ned. Maksimum poeng et land kan få er 320. Vinneren oppnådde 285. Hvilket? Det finner du nedenfor.

ClubMed opprettet en indeks over de beste stedene og landene rundt om i verden for å gi tips til digitale nomader. Disse dataene ble samlet inn og vurdert med den økende etterspørselen etter den frie livsstilen. Det ble bevisst lagt stor vekt på vakre landskaper, fremfor travle byer for å begrense stress, slik at arbeidstakere fullt ut kan nyte verden. Sagt på en annen måter – etos bak digital nomadisme.

De beste landene i verden for å leve som en digital nomade i denne studien så ClubMed på levekostnader, sikkerhet, Internett-hastighet, tilstedeværelse av natur og velværemuligheter, samt antall både avslappende og eventyrlige aktiviteter i hvert land. De 15 landene ClubMed har valgt ut er Thailand, Sri Lanka, Singapore, Kambodsja, Maldivene, Indonesia, Malaysia, Brazil, India, Mexico, Filippinene, Taiwan, Cuba, El Salvador og Puerto Rico.

Ut fra dette tildelte de hvert sted en total ‘digital nomade score’ som ble brukt for å rangere både de beste landene og de beste områdene for fjernarbeid. Studien fant at Thailand er det beste landet i verden for digitale nomader, og det er her tallet 285 som nevnt ovenfor, kommer inn.

Hjemmekontor med sandstrand
Thailand skal være det beste land for deg som vil være digital nomade. Foto: Pascal Debrunner

Å reise til jobben i Thailand er en flott mulighet for de som lever livet som en digital nomade, og også fordi mange andre land i Sørøst-Asia er lett tilgjengelig. Fra Thailand er flyreiser til naboland som Malaysia, Taiwan, Indonesia og Kambodsja (som alle er rangert i de femten beste landene for digitale nomader) relativt billige. Da kan du utvide dine eventyrlyster til nærliggende land. I denne delen av verden er det mye vill natur, flotte landskaper med mange aktiviteter å glede seg over, for eksempel fjellvandring, svømming og stort dyreliv i sine naturlige habitater.

Sri Lanka er det nest beste landet for digitale nomader. Med lave levekostnader og et vakkert fungerende bakteppe av frodige grønne fjell, korallrev og pulveraktig sand, er det tydelig å se hvorfor Sri Lanka tilbyr en så flott fjernopplevelse.

Hjemmekontor med sandstrand
Land nummer to på lista for drømmeplass for digitale nomader er Sri Lanka. Foto: Jayakody Anthanas

Landet hadde en total poengsum på 238 av 320, med en gjennomsnittstemperatur på 30 ° C sammen med mange aktiviteter og landemerker for besøkende å glede seg over.

Som tredje land i studien er Singapore, et land som vil tilby de som jobber der en virkelig unik opplevelse.

Hjemmekontor med sandstrand
Storbyen Singapore har så mye av grønne områder at landet er utpekt som nummer tre for alle som vil slå seg ned
med fjernarbeid for en tid. Foto: PXhere

Selv om det er et av verdens teknologiske knutepunkter (med den raskeste internethastigheten i indeksen), er Singapore også kjent for sine livlige grønne områder som de futuristiske hagene, og viser øyas sanne forståelse for naturens skjønnhet. Dens totale poengsum på 232 av 320 er en flott refleksjon av hva den suverene øya har å tilby digitale nomader.

Studien viser at Kambodsja var det fjerde beste landet for digitale nomader. Med sin verdenskjente arkitektur og gamle templer tilbyr Kambodsja deg som arbeidende reisende en sjanse til å fordype deg i en verden av undere og undring. Landets lave levekostnader legger ytterligere til appellen, noe som betyr at besøkende kan nyte det vell av opplevelser som tilbys uten å bruke for mye av inntektene dine. Fra elefantreservatene til fjelltoppene er Kambodsja et blomstrende land og fortjener sin 216 poeng.

Hjemmekontor med sandstrand
Kambodsja havner på fjerdeplass som et sted å slå seg ned når du vil jobbe digitalt. Foto: PXhere.

Maldivene er et paradis for nomader, et fristed for elskere av luksuriøse omgivelser og opplevelser. Maldivene er det femte beste landet i verden på denne lista. Maldivene er kjent globalt for sine hvite pulverformige strender, turkisblå vann og ruvende palmer, og tilbyr mer enn bare fantastiske omgivelser for den blomstrende befolkningen.

Hjemmekontor med sandstrand
Maldivene er også med i den våte drømmen om å jobbe under solen
og nyte havets fantastiske verden. Foto: Sebastian Pena Lambarri

De som besøker øya for å jobbe virtuelt, blir fort bortskjemt med en mengde eventyrlige aktiviteter å velge mellom. Fra snorkling med tropisk fisk, havskilpadder og kajakkpadling, og ikke minst snorkling og dykking.  Dette er definisjonen av paradisøyer.

Å være en digital nomade krever også mye av deg selv, slik som selvkontroll og bevissthet på å jobbe, komme deg opp om morgen, ha konsentrasjon på jobb på samme måte som på kontoret hjemme i Norge, men også å ta vare på deg selv med både utseende, helse og å ha gode dager.

Havner du i Sørøst-Asia, for eksempel Indonesia som er sjettelandet på lista så er det mange timer forskjell på Norge og der du er. Det har sine ulemper og fordeler. Faktisk kan du ha gjort unna et helt dagsverk før folk kommer på jobb i Norge. Men du må også ofte sette av kveldstimer til digitale møter, kanskje via Teams eller Zoom. Da tar du helst ikke møtene i badeshortsen og drinken i hånda, men helst nybarbert og plettfri skjorte.

Hjemmekontor med sandstrand
Mangfoldige Indonesia er også et fantastisk land å holde til i,
når du tenker å gjennomføre drømmen som digital nomade. Foto: Killiam Pham

En annen ting du bør sjekke er om du må ha arbeidstillatelse i det landet du oppholder deg, kanskje for noen uker, noen måneder eller år for den saken skyld. Mange land har strenge og forskjellige lover på dette området. Blant annet Thailand er sterkt regulert, men i hovedtrekk kan du si at så lenge du ikke er en trussel mot landets sikkerhet (et meget vidt begrep), eller tar jobb fra en thai, er det ingen som bryr seg om du jobber online med dine prosjekter i Norge. Sjekk ut reglene på Thailands ambassade.

Hjemmekontor med sandstrand
Klikk på bildet for å lese hele konklusjonen fra ClubMed

Det finnes mange nettsteder med informasjon om regler for å jobbe, også som digital nomade. Denne gir deg litt informasjon om hele Sørøst-Asia.

Mange tilbyr å ordne dette for deg, mot betaling. Men om du googler følgende regle, så finner du litt å velge mellom: digital nomad in (skriv inn landet) working permit


Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.