Home Reisetips Hvilke land krever reisevaksine, og er tatovering smitterisiko?

Hvilke land krever reisevaksine, og er tatovering smitterisiko?

by Per Henriksen
Hvilke land krever reisevaksine

Hvilke land krever reisevaksine, og hva slags reisevaksine i ulike land? Når trenger jeg reisevaksine? Hva er vanligste reisevaksine? Er tatovering og piercing en smitterisiko? Ja, det er mange spørsmål rundt dette. Også om vi ser bort fra Covid-19-vaksiner.

Reisevaksiner anbefales om du skal reise til Afrika, Asia, Sør-Amerika og Øst-Europa. Vest-Europa, Australia, New Zealand, USA og Canada ansees som ganske trygge for de fleste når det alvorlige sykdommer og smitte. Bortsett fra mavekjør, noe du kan pådra også her hjemme i Norge.

Dersom du over 20 år, er det kanskje tid for å fornye noen av de vaksinene du fikk gjennom barnevaksinasjonsprogrammet tidlig i livet. Sjekk dette.

En vaksine som inneholder difteri, stivkrampe, kikhoste og polio bør alle ta hvert 10. år, uansett om du skal reise utenlands eller ei, mener vaksinasjonsklinikker.

Er du en som har svekket immunforsvar, kronisk sykdom eller er over 65 år, så er anbefalingen å ta noen ekstra vaksiner.

Hva vil vaksinasjonsklikken vite om reisen min?

Vaksinasjonsklinikker vurderer behovet ditt for nødvendig vaksinasjon før du skal ut på en reise. De tar utgangspunkt i reisemålet, og gir deg råd om andre faktorer du skal ta hensyn til, så det er greit å gi dem mest mulig informasjon om hvor du skal. De har oppdatert oversikt over hvor i verden det er noe på gang som du bør beskytte deg mot.

Reisens varighet er også avgjørende, og også hva slags type reise, for eksempel kun en hotell- og strandferie, backpacking ut i mange ulike miljøer og avsidesliggende reisemål, eller for eksempel en form for frivillig arbeid hvor du møter mennesker som lever i et ekstremt miljø sammenlignet med det du gjør i Norge.

Bostandard kan du også informere vaksinasjonsklinikken om. Hvis du bor langt fra sykehus eller helsestasjon i en lengre periode, kan du kanskje trenge flere vaksiner enn om du bare skal på ferie i en by eller i vanlige turistområder.

Hvor kan jeg smittes av Hepatitt A?

Hepatitt A er den vanligste reisevaksinen. Denne er anbefalt at du tar når du skal til alle ikke-vestlige land. Her kan nevnes Tyrkia, Bulgaria eller Kroatia, da bør du ta denne vaksinen.

Hepatitt A-viruset smitter gjennom mat og drikke, og viruset kan gi alvorlig leverbetennelse.

Symptomene er kvalme, magesmerter, slapphet og etter hvert gul hud, fordi avfalsstoffene hoper seg opp i kroppen.

En vaksinedose gir beskyttelse i ett år. Hvis du fyller på med en ekstra dose etter 6-12 måneder, får du beskyttelse resten av livet.

Hvordan smittes jeg med Hepatitt B?

Hepatitt B er et lignende virus. Dette smitter gjennom blod og andre kroppsvæsker. Vaksinen er først og fremst anbefalt til reiser som varer mer enn fire uker. Risiko for skade og at du må oppsøke helsevesen øker etter hvor lenge du skal oppholde deg der.

Du skal være oppmerksom på at mange land har et dårlig utviklet helsevesen. Hepatitt B-viruset er svært hardført. Dette kan overleve inntil én uke utenfor kroppen.

I land hvor engangsutstyr ikke er standard, er det lett å bli smittet på sykehus. Så vær oppmerksom på dette og at du kontakter forsikringsselskapet ditt før du oppsøker helsevesenet.

Det finnes faktisk kombinasjonsvaksine som beskytter mot både hepatitt A og B i samme stikk.

Denne vaksinen skal du ta to ganger før avreise, og med fire ukers mellom hvert stikk. Hvis du også fyller på en tredje gang etter seks måneder, da vil beskyttelsen vare resten av livet.

Kan jeg smittes ved tatovering?

Tatovering, piercing, ubeskyttet sex er også eksempler på at du kan pådra deg Hepatitt B-smitte.

Også behandlinger som hårfjerning og fotpleie. Årsaken er at mange steder bruker de det samme utstyret på flere av kundene, uten at dette blir desinfisert mellom hver gang.

Da kan du risikere å bli smittet av slike ting som spatel eller fotfil. Dette er en advarsel for at Hepatitt B-vaksinen er en fare for alle og enhver, også ved kortere reiser.

Hvor smittes jeg med gulfeber?

Vaksine mot gulfeber bør du ta når du skal til Afrika eller Sør Amerika. Ikke alle land her har smitterisiko, men denne vaksinen kan likevel være nødvendig ved innreise i enkelte land.

Ved vaksinering får du utstedt et gulfebersertifikat. Dette kan du da vise frem i passkontrollen.

Sykdommen smitter via mygg, og er mest aktiv på dagtid.

Hvorfor får jeg diaré på ferie?

Diaré er den absolutte vanligste sykdommen når folk er på reise. Faktisk får nær halvparten av alle reisende diaréer i løpet av turen sin. De fleste blir syke den første uken, men mye av ferien blir ødelagt.

For å forebygge diaré må du praktisere god vann- og mathygiene. Ikke minst være ekstra nøye med håndhygienen, slik vi er blitt oppfordret om igjen og om igjen gjennom Covid-19 pandemien. Unngå også å bruke isbiter i drikke, og ikke drikk vann fra springen på hotellet.

Spis kun mat som er kokt, stekt, grillet eller at du selv skreller det. Frisk salat er garantist for maveproblemer. Du vet neppe hva slags vann det er vasket i.

Har du sensitiv mage eller kronisk sykdom, bør du ta en drikkevaksine to uker før avreise. Dette reduserer risikoen for klassisk turistdiaré forårsaket av e.coli. Denne vaksinen er egentlig laget mot kolera. Men denne sykdom rammer sjelden turister. Men det skjer at vanlige reisemål har kolerautbrudd det siste året. Dette har vaksineklinikken oversikt over.

Når bør jeg starte med reisevaksinering?

Vanligvis bør du starte minst to måneder før avreise.

Er det bivirkninger etter reisevaksine?

De fleste vil kjenne litt lokale bivirkninger de første dagene. Noen blir rød og hoven på stikkstedet. Andre blir litt øm og støl i overarmen.

Noen kan få en lettere, influensalignende sykdomsfølelse i kroppen etter vaksinasjon. Dette slår ut innen 24 timer, og varer sjelden mer enn et døgn.

Reisetips om vaksiner, helse og akutt hjelp:

Her har du kilder til det meste som gjelder helse, sykdom, reisevaksine og smitte

Innenfor Europa bør du ha med deg Europeisk helsetrygdkort. Dette gir rett til nødvendig helsehjelp hos offentlige behandlere innenfor EØS og EU.

SOS International har alarmsentraler i Danmark, Sverige, Norge og Finland og yter akutt assistanse over hele verden. Tjenesten er eiet av de 13 største forsikringsselskapene i Norden.

Hvilke reisevaksiner bør jeg ta? Dette spørsmålet gir FHI (Folkehelseinstituttet) svar på. Alder og reisemål har betydning for hvilke vaksiner som anbefales.

UDs reiseråd er en velkjent kilde for alle som skal ut å reise, og denne nettsiden er godt oppdatert om det meste i de fleste land.

Liker du artikkelen Hvilke land krever reisevaksine?

Liker du artikkelen Hvilke land krever reisevaksine, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller om du foretrekker å kommentere på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Hvordan få nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Takk for at du leste artikkelen om hvilke land krever reisevaksine

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.