Home Reisetips Irenes nasjonaldag St. Patrick’s Day er fest i mange land

Irenes nasjonaldag St. Patrick’s Day er fest i mange land

En hel uke i Oslo

by Reiseliv
St. Patrick's Day

Irenes nasjonaldag St. Patrick’s Day – er med tiden blitt en verdensomspennende festival som hvert år feires over hele verden i dagene rundt 17. mars. Her hylles irsk kulturarv blant annet med parader, musikk, dans og fest. I år faller den irske nasjonaldagen på en fredag, og også i Oslo står det feiring og farger på programmet.

St. Patrick, som levde i det femte århundre, er en irsk helgen og apostel. Den 17. mars hvert år markeres årsdagen for hans død i Irland og resten av verden. Dagen har som mål å minnes St. Patrick og kristendommens ankomst til Irland.

Festlighetene omfatter vanligvis offentlige parader og festivaler med grønne antrekk og shamrocks – grønne trekløver.

Denne irske nasjonaldagen, St. Patricksdagen, feires også i år med fest og sang over hele kloden 17. mars. I Norge markeres dagen blant annet med en hel uke med feiring i Oslo.

St. Patrick's Day
Shamrock
St. Patrick's Day
St. Patrick´s Day i USA
St. Patrick's Day
Fargerikt i gatene i Dublin.

Irsk underholdning i Oslo

Allerede fra søndag den 12. kan du være med når den irske musikeren Dermot Kennedy spiller konsert på Sentrum Scene. På tirsdagen er det komedie med den irske standup-komikeren Dylan Moran på Sentrum Scene, samt forhåndsvisning av den nye irske filmen An Cailín Ciúin (A Quet Girl) på Vika kino.

På selve St. Patricksdagen er det blant annet en spesiell St. Patricksmesse i St. Olavs katedral samt irsk musikk, sang og dans på den irske puben Paddy’s Irish Pub.

Lørdag er det parade fra Jernbanetorget kl. 12 med påfølgende feiring på Grand Hotel fra kl. 14-17. Uken avsluttes med irsk musikk og dans ved Gamle Raadhus fra kl. 15.

Den grønne nasjonaldagen feires selvfølgelig også over hele Irland. I Dublin begynner festlighetene 16. mars og varer til den 19.

Her kan du for eksempel oppleve den spektakulære paraden gjennom bygatene den 17. eller besøke festivalområdet ved National Museum of Ireland i sentrum av Dublin, hvor det vil være ulike konserter, danseforestillinger og skuespill.

St. Patrick's Day
St. Patrick's Day
St. Patrick's Day

En fødsel på 300 tallet startet dette


St. Patrick, Irlands skytshelgen, ble født i det romerske Storbritannia på slutten av 300-tallet, og ble kidnappet i en alder av 16 år og ført til Irland som slave.

Han rømte, men kom tilbake rundt 432 e.Kr. for å konvertere irene til kristendommen. Da han døde den 17. mars 461, hadde han etablert klostre, kirker og skoler.

Mange legender vokste opp rundt ham – for eksempel at han drev slangene ut av Irland og brukte shamrocken, den irske nasjonalplanten, for å forklare treenigheten. Irland kom for å feire dagen hans med gudstjenester og høytider.

St. Patrick’s Day ble sekulær høytid i USA

St. Patrick's Day


Det var emigranter, spesielt til USA, som forvandlet St. Patrick’s Day til en sekulær høytid med fest og feiring av irsk historie. Byer med et stort antall irske immigranter, som ofte hadde politisk makt, arrangerte de mest omfattende feiringene, som inkluderte prangende parader.

Boston i USA holdt sin første St. Patrick’s Day-parade i 1737, etterfulgt av New York City i 1762. Siden 1962 har Chicago farget elven grønn for å markere høytiden. Selv om blått var fargen som tradisjonelt ble assosiert med St. Patrick, er grønt nå ofte forbundet med dagen.

Både irere og ikke-irere deltar ofte i «bæringen av det grønne» – med grønne klær eller en shamrock i jakkeslaget. Corned beef og kål er assosiert med høytiden, og til og med øl farges noen ganger grønt for å feire dagen.

Selv om noen av disse praksisene til slutt ble adoptert av irene selv, gjorde de det i stor grad til fordel for turister.

Les mer om festivalen her: www.stpatricksfestival.ie

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.