Home Reisetips Japan og regler, tips for ferie med respekt

Japan og regler, tips for ferie med respekt

by Reiseliv
Japan ikke gjør dette

I Japan er det generelt ikke stor forskjell på hva eldre og unge kan gjøre på offentlige steder, som flyplasser og bysentra. Både eldre og unge følger de samme sosiale normene og regler. Respekt for andre, høflighet og orden er viktige for alle aldersgrupper.

Foto: Unsplash

Men eldre blir ofte møtt med ekstra respekt og hensyn i offentligheten. Det er vanlig å gi dem prioritet i køer eller på offentlige transportmidler.

Når du besøker Japan, er det greit å holde deg til noen kulturelle normer og forventninger for å unngå å fornærme lokalbefolkningen, eller gjøre en dårlig figur som turist.

Japan er et land med en dyp respekt for sine religiøse steder, som Shinto-helligdommer og buddhisttempler. Å oppføre seg respektløst, for eksempel ved å ta høylytte samtaler, ta upassende bilder, eller tråkke på hellige områder, kan være svært fornærmende.

Det er ansett som uakseptabelt å spise og drikke mens du går på offentlige steder i Japan. Dette gjelder spesielt på offentlig transport, hvor det å spise eller drikke kan sees på som uhøflig og forstyrrende.

Japan har strenge regler for sortering av søppel, og det forventes at alle følger disse. Å ikke sortere avfall riktig, eller verre, å kaste søppel på gaten, kan føre til både irritasjon og forargelse.

Det er en sterk tradisjon i Japan å ta av seg skoene før man går inn i et hjem, en tradisjonell restaurant, eller noen offentlige bygninger som skoler og enkelte kontorer. Å ignorere denne regelen er svært respektløst.

Japanere setter pris på stillhet og ro på offentlig transport som tog og busser. Å snakke høyt, spille musikk uten hodetelefoner, eller på annen måte lage mye støy, kan irritere andre passasjerer og bryte med de sosiale normene.

Japanere verdsetter personlig rom og privatliv. Å stå for nær noen i køer, å dytte seg fram, eller å prate med fremmede uten hensyn til deres komfortnivå kan oppleves som ubehagelig og invaderende.

I motsetning til mange vestlige land, er det ikke vanlig å gi tips i Japan. Forsøk på å tippe kan forårsake forvirring og kan til og med sees på som nedlatende.

Når du besøker et onsen (varmt kildebad), så er det noen badeetiketter som gjelder. Blant annet skal du vaske deg grundig før du går inn i felles bad, og å ikke ha på deg badetøy i selve badet. Å bryte disse reglene kan være svært støtende.

Køkultur er en egen kultur

En av de vanligste feilene turister gjør, er å ikke respektere køkulturen. Japanere er svært disiplinerte når det gjelder å stille seg i kø, enten det er for å vente på toget, bussen eller heisen. Å bryte køen eller ikke følge køsystemet blir sett på som uhøflig og respektløst.

En annen feil er å bruke mobiltelefonen høyt på offentlig transport. I Japan forventes det at folk snakker lavt eller ikke i det hele tatt på tog og busser. Høye samtaler eller bruk av høyttalerfunksjonen kan irritere medpassasjerer og bryte med de sosiale normene for høflighet og ro.

Mange turister glemmer også å ta av seg skoene når de går innendørs. Det er en viktig kulturell praksis i Japan å ta av seg skoene før man går inn i et hjem, noen restauranter, eller til og med visse offentlige bygninger. Å ignorere denne regelen kan sees på som svært respektløst.

Feilaktig bruk av spisepinner er også en vanlig feil. Det finnes flere uskrevne regler rundt bruken av spisepinner. For eksempel skal man ikke stikke dem rett ned i ris, da dette ligner på en skikk som brukes i begravelser. Man skal heller ikke bruke dem til å peke på noe eller noen, da dette kan oppfattes som uheldig eller respektløst.

Å spise mens man går på gaten er en annen ting som kan virke uvanlig og til og med uhøflig i Japan. Folk foretrekker å spise på spesifikke steder som restauranter eller kaféer, og det er ikke vanlig å spise mens man går rundt.

Når det gjelder helligdommer og templer, tar mange turister bilder og snakker høyt, noe som kan være svært forstyrrende for dem som er der for å meditere eller be. Å vise respekt ved å være stille og følge stedets regler er essensielt.

Manglende forståelse av gaver og tipping er også en vanlig feil. I Japan er det ikke vanlig å gi tips, og forsøk på å tippe kan forårsake forvirring og ubehag. Derimot er det å gi gaver en viktig del av japansk kultur. Når du gir en gave, bør den pakkes pent inn, og det er vanlig å nekte gaven en gang før man til slutt aksepterer den høflig.

Avfallshåndtering er et annet område hvor turister ofte gjør feil. Japan har et omfattende system for avfallssortering, og det er viktig å følge disse reglene nøye. Å kaste søppel på gaten eller ikke sortere avfallet riktig kan oppfattes som svært uansvarlig og uoppdragent.

Til slutt, kroppsspråk og personlig rom er viktig å være oppmerksom på. Japanere verdsetter personlig rom og er generelt mer tilbakeholdne når det gjelder kroppskontakt. Å stå for nær noen, spesielt i køer, eller å berøre noen du ikke kjenner godt, kan være ubehagelig for dem.


JAPANSK MAT ER EN SMAKFULL, FARGESPRAKENDE FEST

Japansk mat er som en fargesprakende fest

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.