Home Reisetips Kinesisk nyttår – haren skal feires i 2023

Kinesisk nyttår – haren skal feires i 2023

Feires verden rundt

by Per Henriksen
Kinesisk nyttår i 2023

Kinesisk nyttår i 2023. Dette er en storstilt festival som feirer begynnelsen på et tradisjonelt nytt år. Den eldre kalenderen i Kina følger månefasene. Det vil si at kulturen har sin lunisolare kalenderen. Nå går denne kulturen inn i Harens år, verden rundt med fargerike festivaler.

På kinesisk blir festivalen ofte vist til som vårfestivalen, på tradisjonell kinesisk skrevet slik: 春節; mens forenklet kinesisk ser slik ut: 春节; kalt pinyin: chūnjié.

Alle som er født i årene 1939, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999, 2011 eller 2023 er hare, og er høyt ansett.

Den mannlige haren er preget av alltid å behandle mennesker høflig. De har et mildt smil som får folk til å føle at de er troverdige og oppriktige. Når de møter tøffe vanskeligheter, blir mannlige kaniner aldri motløse. De bestreber seg på å finne løsninger. Dette betyr at de til slutt oppnår misunnelsesverdig suksess.

Kvinnelige hare beskrives med å ha et pent utseende og høflig og stille personlighet. I tillegg har de et varmt og ærlig hjerte.

Feires verden rundt

Kinesisk nyttår i 2023

Verden rundt feirer kinesere det tradisjonelle nyttåret. Så nesten uansett i hvilket land du er, så kan du oppleve feiringen. Det er nemlig deres tur til å feire nytt år. I to uker skal kineserne feste, fortære, danse, synge og glede seg over at nå går de inn i tigerens år.

Månefasene bestemmer når det årlige nyttår skal hedres mellom 20. januar og 20. februar.

I Norge lever vi nå i 2023. Tror vi. Jo rett nok, vi skriver 2023, det vil si 2023 år siden Jesus etter sigende ble født. Men verken de gamle egyptere eller aztekere kjente til begrepet ”Etter Kristus”. Fremdeles er det mange kulturer som har helt andre årstall å forholde seg til.

I Kina har man hatt 6 dagers sykluser siden 2637 f.kr. eller som det ofte heter nå; fvt. Den kinesiske kalender har også gitt navn til årene. De følger en syklus på tolv forskjellige år i denne rekkefølgen: rotte, okse, tiger, hare, drage, slange, hest, sau, ape, hane, hund, og gris.

Dette gjelder fortsatt, selv om kineserne innførte den gregorianske kalenderen i 1929, altså slik som i vestlig kultur og mange andre land i verden.

Forskjellige land, ulik tidsregning

Men for eksempel i Thailand skrives det fortsatt 2566 om året vi nå kjenner som 2023. Joda, det går med 2023 også. Thaiene er greie sånn. Vil du ha årstallet 2023, så får du det. Men det er 2566, kort og greit. Det står til og med på bilskiltene og stemplet i passet likeså.

Thailand, og omliggende land er buddhistiske. Det vil si de bygger sin filosofi på Buddhas tanker. Han ble født i Nepal for 2565 år siden og døde i India 80 år senere. På et tidspunkt etter at hans taler og skrifter tok av, har tidsregningen gått sin naturlige gang.

Kinesisk nyttår er den viktigste av de tradisjonelle kinesiske helligdagene. Disse nyttårsdagene starter nyttårsdag og slutter med en lanternefestival på den 15. dagen. I den kinesiske kalender starter nyttår med dagen med den andre nymåne etter vintersolverv. I år er dette 1. februar og da begynner Tigerens år.

Det er uklart når feiringen av det kinesiske nyåret startet. Mange påpeker at det ligger mellom 3000 og 4000 år bakover i tid. Muligens helt tilbake til dynastiene Yao og Shun 4300 år siden.

Ifølge en legende fra gammel tid i Kina var Nian, et uhyre som kunne komme lydløst inn i folks hus. Kineserne lærte dog at Nian var redd for høylytt støy og fargen rød, og de skremte det vekk med eksplosjoner, fyrverkeri og bruk av rødt innendørs. Disse skikkene skal ha ført til feiring av kinesisk nyttår.

Fyrverkeriet fra India eller Kina?

Kinesisk nyttår i 2023
Neste år er det Dragen igjen som skal prege kinesisk tradisjon.

Nå skal altså kinesere i mange land feste og feire i to uker til ende. Dette blir også verdens største folkevandring. Flere hundre millioner kinesere skal ut og reise gjennom Kina for å besøke familien sin. Små byer og store byer er pyntet i kinesisk stil, lys og røde lamper på tvers av gater og i parker. Folk pynter seg, reiser langt for å besøke venner og bekjente. Trengsel og trengsel, over alt. Men mange fine rammer rundt den store begivenheten i februar.

Kineserne er spesialister på fyrverkeri. Dette er en viktig del av feiringen av kinesisk nyttår.

To land er antatt å ha funnet opp fyrverkeri, Kina og India. De fleste heller til teorien om at fyrverkeri har sin opprinnelse fra Sung dynastiet (960-1279) i Kina.

En historie forteller at en kokk i oldtidens Kina skal ha oppdaget at blanding av svovel, salpeter og kull kunne antenne lett, og deretter gi en eksplosjon.

Er dette sant, må det ha vært morsomt for kokken å ha funnet opp fyrverkeri. Han skulle bare ha visst hva som skjedde de neste 1000 årene rundt i verden.

Det skal feires med mye god mat gjennom årets kinesiske nyttårsfeiring.

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.