Home Reisetips Kinesisk nyttår feires for fullt over hele verden

Kinesisk nyttår feires for fullt over hele verden

by Per Henriksen
kinesisk nyttår

Kinesisk nyttår: Hvis du tror at kinesiske nyttårsfeiringer bare kan nytes i Kina, så tenk på nytt! Uten tvil er disse dagene den mest berømte høytiden i verden. Kinesisk nyttår kan du oppleve fra Sydney, via Afrika, Paris, Berlin, London til San Francisco. Overalt i byer med en kinesisk befolkning av noe størrelse.

Kinesisk nyttår er en fargerik festival med riter, musikk, sang og dans og varer i to uker. I år forlater man grisens år og går inn i rottas år den 25. januar.

Er du på reise i en storby i løpet av disse to ukene, så har du sjansen til å få med deg de lokale tradisjonene hvordan den kinesiske overgangen fra et år til det nye arter seg.

Kinesisk nyttårs tre viktigste dager

Selv om det kinesiske nyttåret teknisk sett er femten dager langt, er det bare de første to eller tre dagene av festivalen som blir observert som helligdager med at skoler og bedrifter er stengt. Det kinesiske nyttåret slutter på den 15. dagen med Lantern Festival. Dette kan lett misforstås, fordi også den store kinesiske høstfestivalen noen ganger blir referert til som «Lantern Festival».

De fleste steder i Asia begynner feiringen den første dagen av kinesisk nyttår. Mange bedrifter kan stenge tidlig for å gi familier mer tid til å samles til middag.

Kinesisk nyttår er basert på den kinesiske månekalenderen i stedet for vår egen gregorianske kalender, så datoene endres hvert år.

Det spares ikke på fyrverkeri i disse dagene, og gatene fylles med parader og festligheter. Kvelden før kinesisk nyttår er typisk forbeholdt en «gjenforeningsmiddag» med familie og kjære.

De to første dagene av festivalen vil være de mest livlige, og med rolige dager helt frem til den 15. dagen, for å avslutte feiringen. Hvis timingen fører til at du går glipp av åpningsdagene, kan du få med deg en stor parade, store folkemengder som strømmer gjennom gatene med lykter, farger, akrobatikk og et enormt fyrverkeri den siste dagen av det kinesiske nyttåret.

I dagene før nyårsfeiringen finner du mange spesielle markeder, salgskampanjer og originale shoppingmuligheter som butikker og private håper å få inn en del penger før ferien er over.

Her feires det for fullt

Bortsett fra Kina – det åpenbare valget – har blant annet disse stedene i Asia store kinesiske befolkninger; hvor du er garantert å oppleve en kinesisk nyttårsfeiring du aldri vil glemme!

Georgetown, Malaysia: Byen Georgetown i Penang, Malaysia, er stolt av å ha den største kinesiske nyttårsfeiringen i Sørøst-Asia. Singapore: Singapore hevder også å ha en av de største kinesiske nyttårsfeiringene i Sørøst-Asia. Vietnam: Kinesisk nyttår feires entusiastisk i Vietnam som Tet Nguyen Dan, eller bare Tet. Du vil oppleve store samlinger av folk i Hue, Hanoi og Ho Chi Minh City (Saigon). Borneo: Både Kuching i Sarawak og Kota Kinabalu i Sabah er hjemsted for store, etniske kinesiske befolkninger. Thailand: Thailand består av mer enn 10 prosent etterkommere av etniske kinesere. Også her må du regne med store folkemengder som vil feire månens nye år, ikke minst i Bangkoks Chinatown, og i mindre grad i Chiang Mai og andre byer. Kuala Lumpur, Malaysia: Etniske kinesere er den største minoriteten i Malaysas hovedstad Kuala Lumpur. Her er det store parader, fyrverkeri og en storslått feiring i nærheten av Central Market i Chinatown.

Og i Hong Kong selvfølgelig, men det er uvisst hva som skjer der i år med tanke på de langvarige demonstrasjonene.

Hvis du ikke er Asia under årets feiring, ikke bekymre deg: nesten hver eneste større by i USA og Europa vil til en viss grad markere det kinesiske nyttåret.

London, San Francisco og Sydney hevder alle å ha den største kinesiske nyttårsfeiringen utenfor Asia. Folkemengder på mer enn en halv million mennesker kan være ute i gatene for at byene vil prøve å overgå hverandre! Du vil oppleve store parader og en entusiastisk feiring i Vancouver, New York og Los Angeles også.

Reise i Asia under kinesisk nyttår

Du må være klar over at en reise i Asia under kinesisk nyttår kan være kostbart og frustrerende fordi innkvarteringer fylles opp og transporttjenestene fullbooket på forhånd og derfor sterkt begrenset for å kunne kjøpe en tilfeldig billett. Hvis du besøker storbyer i Asia under festlighetene, må du planlegge i god tid! Gjør dine sjekk onlin og gjør bestillinger så snart som mulig. Legg inn ekstra tid i reiseruten din, fordi de uunngåelige ferieforsinkelsene vil uten tvil oppstå i de dagene.

Forvent uvanlig mye trafikk- og transportforsinkelser i dagene frem til kinesisk nyttår, og når lokalbefolkningen skal tilbake til hjemstedene sine etter feiringen sammen med familier som ofte bor langt unna.

Phu Quoc i Vietnam – når du vil litt utenfor allfarvei

Phu Quoc i Vietnam

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.