Lang flyreise og jetlag, 8 tips til rask oppvåkning

by Per Henriksen
Lang flyreise og jetlag

Lang flyreise og jetlag, du kjenner til det etter solferie i Thailand eller biltur i USA. Langt over halvparten av oss påvirkes av jetlag etter utenlandsreiser med større tidsforskjeller. Hva gjør du; sover det bort, mosjonerer det bort eller tar medisiner?

Reiseliv gir deg inspirasjon til å reise, fakta om reisemål, gode ideer til ferie og søke etter et godt hotell. God tur hvorhen enn du drar!

Vi reiser mer og mer, og gjerne oftere til fjerne land. Østover, vestover og sydover. Drar du sydover er jetlag ikke noe problem. Afrika og noen omliggende land har samme eller tilnærmet samme tidssone som i Norge, som for øvrig blir kalt sentraleuropeisk tidssone.

Men drar du vestover, for eksempel helt til Los Angeles i USA så krysser du ni tidssoner når det er sommertid. Ved å reise vestover reiser du hele tiden samme dag, men dagen blir til gjengjeld ganske lang. Gjør deg regnestykket at du for eksempel lander i Los Angeles klokken 18.00, da tror kroppen din at klokken er tre på natta, eller snart morgen.

Reiser du østover blir det motsatt, og du kan raskt være inne i et nytt døgn, en ny dato. Fortsatt skjønner ikke den biologiske klokka at du i 800-900 kilometer i timen har forflyttet deg fra eksempelvis Gardermoen til et fjerntliggende reisemål flere timer hjemmefra og i din trygge seng med faste søvntider.

Mange opplever at det å reise østover gir større problemer enn det å reise vestover. Men dette er individuelt, og gir ulike erfaringer.

Hva gjør du for å bli kvitt jetlag?

Kantar Sifo har gjort en undersøkelse om hva reisende gjør for å bøte på jetlag-problemet. Her ser du hva folk flest sliter med ved fremkomst, enten de er ved feriemålet, eller når de kommer frem.

  • Jeg forsøker å omstille meg så raskt som mulig når jeg kommer frem til reisemålet (legger meg/står opp i rimelig tid etc), 73 prosent
  • Jeg har problemer med å omstille meg, det er bare å holde ut den tiden det tar, 16 prosent
  • Jeg forsøker å stille om tiden allerede før avreise for raskere kunne tilpasse meg den nye tiden når jeg kommer til reisemålet, 4 prosent
  • Jeg bruker hjelpemidler som Melatonin/koffeintabletter for å hjelpe kroppen i gang, 3 prosent.
  • Påvirkes på annen måte enn over, 3 prosent
  • Jeg påvirkes ikke av jetlag, 38 prosent
  • Usikker/vet ikke, 11 prosent

(Kantar Sifo)

Det som er så dumt med jetlag er at du blir døgnvill og lett ødelegger de første dagene av ferien eller forretningsreisen.

Når du drar hjemmefra tar du med deg døgnrytmen du er vant til. Resultatet er at mange får problemer med å sove om natten og å holde seg våken på dagtid. Det kan ta noen dager før du venner deg til den nye tidssonen.

Kroppens “klokke” stilles av dagslys og et signalstoff i hjernen som heter Melatonin. Melatonin har flere funksjoner i kroppen, men er mest kjent for å regulere døgnrytmen.

Hovedsymptomet ved jetlag er tretthet. Noen opplever også søvnproblemer og konsentrasjonsproblemer. Endringer i appetitt, fordøyelsesbesvær og en generell uvelhetsfølelse er også vanlige symptomer.

​Jetlag blir bedre av seg selv etter noen dager. Noen medisiner kan imidlertid lette plagene, men det beste er likevel å klare seg uten. Undersøkelser viser at det er svært få som tar Melatonin.

Lange flyreiser – Dette kan bøte på jetlag-problemet

  1. Naturlig lys spiller en stor rolle når du skal tilpasse deg en ny tidssone. Før du reiser, kan du bruke solbriller for å begrense eksponeringen av dagslys når det er mørkt der du skal reise. Du kan også prøve å gå ut i dagslyset når det samtidig er dagslys der du skal.
  2. Noen dager før turen, prøv å tilpass søvn og måltider til reisemålet ditt.
  3. Sørg for at du er godt uthvilt før reisens start.
  4. Drikk mye væske under flyvningen, men unngå alkohol og koffeinholdig drikke.
  5. Unngå å sove under flyturen, med mindre det er natt hvor du skal.

Noen råd fremme ved reisemålet – lett trening

© Martinmark | Dreamstime

  1. Unngå koffein etter middag. Det kan forstyrre søvnen.
  2. Hold deg våken til det blir mørkt hvis du har reist vestover. Om du har reist østover bør du stå opp når det lysner om morgenen. Det kan også hjelpe å gå en tur utendørs i dagslys på ettermiddagen.
  3. Lett trening, som for eksempel å gå eller bli med på sightseeing når det er lyst ute. Trening like før sengetid kan derimot gjøre det vanskeligere å sove. 

Døgnrytmehormonet Melatonin finnes som legemiddel og kan brukes ved alvorlig jetlag. Legemiddelet ligner på Melatonin kroppen lager selv og kan gjøre det lettere å finne riktig døgnrytme ved jetlag.

Melatonin fungerer best hvis det tas mellom klokken 22.00 og 24.00 i den tidssonen du oppholder deg i. Behandlingen kan starte opp dagen før avreise, på flyturen eller etter ankomst. Melatonin må brukes i noen dager for å få best effekt.

Men ulempen med Melatonin er at det kan gi hodepine, kvalme, svimmelhet og forvirring. Du bør ikke ta Melatonin dersom du har epilepsi eller bruker blodfortynnende legemidler som Warfarin. Spør legen om du kan ta Melatonin sammen med andre legemidler. 

Innsovningstabletter kan også hjelpe ved jetlag. Men dette er et legemiddel som kan gi bivirkninger som munntørrhet og tretthet om morgenen, og er avhengighetsskapende. Du bør derfor ikke ta det mer enn i noen få dager. Ved bruk av Melatonin og sovetabletter samtidig øker sannsynligheten for å få bivirkninger.

Det beste er å komme over jetlag uten legemidler. Jetlag er en upraktisk, men en helt naturlig del av det å reise lengre og raskere enn det kroppen vår er beregnet for. Uten behandling varer plagene i fire til seks dager, og de er verst den første tiden etter ankomst. Kroppens “klokke” stilles med omtrent én time daglig, så jo flere tidssoner du har reist gjennom, jo lengre tid tar det å tilpasse seg.

Uansett, en lang flyreise og jetlag er tøft for mange. Planlegger du din neste lange flyreise? Sjekk ut hotellene på ditt reisemål ved hjelp av Hotels.com for å sørge for at du har et komfortabelt sted å hvile og komme deg etter reisen.

Kilder: Egen erfaring, Norsk Helseinformatikk, Helsenorge.no og Kantar Sifo

Liker du artikkelen om lang flyreise og jetlag, så gi oss like og del på Facebook

Hva er din erfaring med lang flyreise og jetlag? Hva vet du om lang flyreise og jetlag? Du velkommen til å sende oss din mening eller kommentar som kan fylle ut informasjonen om dette. Send epost til red@reiseliv.no, eller legg inn en kommentar på vår Facebook.

Reisetips: Helsenorge skriver på sine hjemmesider om Jetlag – døgnvillhet ved flyreiser. Drar du østover til Sør-Korea er det 10 timer forskjell, og drar du vestover til for eksempel California er det 9 timer forskjell. Hvordan finne tidssoner? Først må du se mot øst hvor sola står opp. Alle land østover er tidligere ute enn Norge. Igjen Korea som eksempel; når klokka er 8 på morgen i Norge, så er det allerede 18 i Korea. Så blir det motsatt når du skal reise vestover. Der ligger alle land etter Norge. Forvirrende? Dette er bare det grunnleggende. Europa har sommer- og vintertid. Dette må du da ta med i beregningen. Altså at klokka skrus frem én time på sommeren. Da blir det kun 9 timer forskjell med Sør-Korea, men 10 timer med California. Fortsatt forvirret? Du kan klikke deg inn på Time and Date, da får du opp et kart over tidssoner. Det er ofte en diskusjon i godt selskap om jetlag er verst når du flyr østover eller vestover, så spørsmålet er nettopp dette: er jetlag verst østover eller er jetlag verre vestover? Uansett, en lang flyreise og jetlag er tøft for mange.

Klikk her for å bestille Reiselivs aktuelle Temamelding


Mor kommer snart, her er flyet hennes nå…

Mor kommer snart

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.