Home Reisetips Litteraturens høydepunkter gjennom James Joyce og hans Leopold Bloom

Litteraturens høydepunkter gjennom James Joyce og hans Leopold Bloom

by Reiseliv

Litteraturens høydepunkter gjennom forfatteren James Joyce og hans skikkelse Leopold Bloom opplever du best under den årlige Bloomsday Festival. Hver sommer skjer dette i Dublin. Festivalen hyller forfatteren og hans mesterverk Ulysses.

Bloomsday Festival er oppkalt etter Leopold Bloom, hovedpersonen i romanen Ulysses, som i romanen vandrer rundt i Dublin 16. juni 1904. Joyce valgte denne spesielle datoen siden det var dagen han møtte Nora Barnacle, som senere ble hans kone.

Gjennom romanens 18 kapitler forflytter man seg sammen med hovedpersonen gjennom Dublin. Det litterære mesterverket ble først utgitt i 1922, og den første Bloomsday-festivalen ble feiret i 1954.

Gateforestillinger, musikk og omvisning i Dublin

Hvis du er i Dublin under festivalen, venter alltid et tettpakket program. Blant annet teaterforestillinger, opplesninger, musikk og guidede turer i Dublin. Du kan for eksempel være der når irske Hibsen spiller folkemusikk i St. Andrew’s Church, eller når klokkene i Christ Church Cathedral – omtalt i boken – spiller et klokkespill.

På de guidede byvandringene kan du blant annet besøke Sweny’s Chemist, et tidligere apotek på torget Lincolm Place. Her skulle Bloom kjøpe en krem til kona Molly, og mens han venter på farmasøyten, plukker han opp såpestykke med sitronduft som vil spille en viktig rolle under ferden hans videre gjennom Dublin.

Du kan også oppleve kirkegården Glasnevin Cemetery, som inngår i kapittelet med tittelen «Hades». Her er Bloom i begravelse og bestemmer seg for at han ikke vil tenke mørke tanker lenger.

Overalt i byen kan du høre opplesninger fra boken – på puber, kafeer og til og med på gaten, der både lokalbefolkningen og besøkende fremfører sine favorittpassasjer fra boken.

Og ingen Bloomsday Festival er komplett uten Blooms favorittlunsj – sandwich med gorgonzola-ost og et glass burgundervin – som bør nytes i samme antrekk som karakterene fra boka, ofte med en lys stråhatt.

Opplev Ulysses hele året

James Joyce på kafé? En spøkefugl tar rollen som den verdenskjente forfatteren under lunsj i Dublin. Foto: Tourism Irland

Hvis du ikke er i Dublin under festivalen, er det uansett nok av Ulysses-aktiviteter som kan oppleves hele året.

Du kan for eksempel besøke The James Joyce Centre, et utstillingssenter dedikert til forfatteren. Senteret arrangerer blant annet turer, presentasjoner og kurs.

Du kan også besøke Museum of Literature Ireland og se det aller første eksemplaret av Ulysses.

Årets festivalprogram byr blant annet på teater, musikk og omvisninger i byen. Les mer om festivalen for 2023 her

Fakta om Leopold Bloom

Leopold Bloom er en fiktiv karakter som spiller en sentral rolle i James Joyces roman «Ulysses», som ble utgitt i 1922. Romanen utforsker en enkelt dag i livet til tre hovedpersoner i Dublin, og Leopold Bloom er en av disse hovedpersonene.

Leopold Bloom er irsk jødisk reklameselger i Dublin. Han er gift med Molly Bloom, og de har en komplisert og utfordrende ekteskapelig relasjon.

Bloom blir portrettert som en intellektuell og observant mann, og gjennom hans opplevelser og tanker utforsker romanen temaer som identitet, seksualitet, nasjonalisme og eksistensialisme.

Handlingen i «Ulysses» følger Bloom gjennom en dag, 16. juni 1904, kjent som Bloomsday, som nå feires som en litterær begivenhet i Dublin. Vi får innsikt i Blooms daglige rutiner, hans indre refleksjoner og hans interaksjoner med andre karakterer, inkludert Stephen Dedalus, en annen hovedperson i romanen.

Leopold Bloom blir ofte sett på som en sympatisk og kompleks karakter, og hans opplevelser i løpet av denne ene dagen gir leserne et dypt innblikk i menneskelig erfaring og den menneskelige tilstanden. Han representerer en slags hvermannsen, en moderne Odyssevsfigur som vandrer gjennom Dublin og møter ulike utfordringer og reflekterer over livets mysterier.

«Ulysses» regnes som en av de viktigste og mest utfordrende romanene i det 20. århundre, og Leopold Bloom er en av de mest kjente og minneverdige karakterene i verkets rike litterære univers.

Dette er Dublins historie

Dublins historie er lang og fascinerende. Byen har vært et viktig senter for politikk, kultur og handel i Irland i flere århundrer. Her er en oversikt over noen av hovedtrekkene i Dublins historie:


Tidlige historie: Dublin har en eldgammel historie som strekker seg tilbake til forhistorisk tid. Området rundt dagens Dublin ble bebodd av keltiske stammer før den romerske invasjonen av De britiske øyer.

Romerne hadde begrenset innflytelse i området, og det var hovedsakelig styrt av keltiske kongedømmer.

Vikingtiden: Dublin fikk sin virkelige start som en viktig by under vikingtiden på 800- og 900-tallet. Vikingene grunnla en bosetning ved navn «Dyflin» eller «Black Pool» på stedet der elvene Liffey og Poddle møtes.

De etablerte et handelsnettverk som strakte seg over hele Europa og gjorde Dublin til et blomstrende handelssenter.

Normannisk erobring: I 1169 invaderte en normannisk styrke ledet av Richard de Clare, også kjent som Strongbow, Irland og erobret Dublin. Dette markerte begynnelsen på den normanniske erobringen av Irland.

Normannerne grunnla Dublin Castle og bygde bymurer rundt byen for å sikre kontrollen.

Engelsk styre: Dublin ble etter hvert hovedstaden i det engelsk-kontrollerte Irland. Byen ble styrt av en engelsk justiciar og ble sentrum for administrasjonen av Irland.

Dublin utviklet seg som et politisk og kulturelt sentrum, med etableringen av Trinity College i 1592.

Uavhengighetskamp og opprettelsen av den irske republikken: Motstanden mot engelsk styre vokste gjennom 1700- og 1800-tallet. På begynnelsen av 1900-tallet førte dette til en økende nasjonalistisk bevegelse, som kulminerte i påskeopprøret i 1916, der irske republikanske styrker prøvde å erklære Irlands uavhengighet.

Opprøret ble slått ned av britiske styrker, men det førte til økt støtte for uavhengighet. Etter en lang kamp og en borgerkrig ble Den irske republikken opprettet i 1922, og Dublin ble hovedstaden i den nye staten.

Moderne tid: I moderne tid har Dublin vært vitne til stor vekst og utvikling. Byen har utvidet seg betydelig og har blitt et viktig økonomisk og kulturelt senter.

Dublin har også spilt en viktig rolle i fredsprosessen på Nord-Irland, og flere viktige fredsavtaler ble forhandlet fram i byen.

I dag er Dublin en pulserende by som tiltrekker seg besøkende fra hele verden. Den har en rik historie og er kjent for sine vakre bygninger, kulturtilbud, litterære arv og vennlige atmosfære.

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.