Lommetyver elsker åpne vesker og mobil på baklomma

by Reiseliv
lommetyver

Lommetyver finnes overalt, særlig i storbyer med mye folk og støy, og de elsker åpne vesker og bagger. Og ikke minst lommebok og mobil i baklomma. Her er noen gode råd hvordan gjøre dagen sur for nettopp lommetyver. Og perfekt ferie for deg.

Hva er de ute etter, lommetyver som følger etter deg på, går tett innpå på busser og T-bane, svinser raskt forbi bordet ditt på fortausrestauranten, og i det hele tatt måler deg opp og ned for å sjekke om du er et lett bytte?

Alt som kan omsettes til kontanter er verd en snik inn i din private sfære. I en lommebok ligger det vanligvis kontanter og kredittkort. Kontantene går rett i lomma og den som er rask kan rekke å handle litt på din bekostning før du får kontaktet banken og sperret kortet. I en lommebok ligger også vanligvis andre personlige saker som det er en kjempejobb å få erstattet.

Lommetyver er også glad i pass. Det er salgsvare, og deretter en utidig jobb for deg å få utstedt nytt. For ikke å nevne alt trøbbelet du møter når du er på ferie og plutselig står uten pass.

Lommetyver – Hvor svermer de mest?

Busser, T-bane og annen transport med mye folk er det ideelle inntjeningsstedet for lommetyver. Men vær obs når du kommer frem til jernbanestasjoner og bussterminaler.

Likeså er kjøpesentra, markeder, billettkøer og overalt hvor det er sammenstimlinger av folk boltreplasser for lommetyver.

Det er her hvor det kryr av folk at de langfingrede blander seg med mengden, plukker ut et bytte lik en rovfugl og slår til i et passende uoppmerksomt øyeblikk.

Når du er robbet, oppdager du oftest ikke noe før lenge etterpå. Om du blir obs med det samme er lommetyven forduftet før du får ropt ut et eneste ord.

Her er reisetips for å sikre penger, kredittkort, pass og verdier

La oss starte med lommebok, som ofte inneholder både kontanter kredittkort og annet personlig. Aller først er det greit å nevne å ikke ha PIN-koder på en lapp i lommeboka sammen med plastkortene.

Neste dumme ting du ikke gjør er å ha lommeboka i baklomma. Det er en suveren oppskrift til å invitere lommetyver. Dette oppbevaringsstedet er vanligvis typisk for menn. Like typisk for kvinner er å ha ei veske over skuldra, med åpen glidelås. Det tar frekke fingre ett sekund å fiske ut portemoneen din.

Ha gjerne to steder du oppbevarer kontanter og kredittkort på deg. Den ene er din vanlige lommebok med et passende dagsbeløp, og helst kun ett av dine kredittkort, det du bruker mest. Hendig sted å oppbevare lommeboka e i en lukket skulderveske, i en nærmest utilgjengelig lomme i ryggsekken eller i en bukselomme med knapper/glidelås. Da er du rimelig trygg.

I tillegg bør du ha en halslommebok – det finnes både enkle og avanserte utgaver. Her oppbevarer du det meste av kontantene, pass, og øvrige kredittkort. Smart å tenke på at du ikke tar denne opp ute på gata og der det er tett med mennesker. Se på denne som din personlige «safe».

Legger du mobil og veske på restaurantbordet?

Så til mobilen. Den bør du heller ikke ha i baklomma. Derfra kan den både gli ut og lett vippes ut av en som dulter borti deg i folkemengden. Eller av en som passerer deg kvikt.

Løfter du opp mobilen for å ta bilde eller selfie, kikk rundt deg først og sjekk at ingen er i nærheten og kan snapp den fra deg. Det er når du holder mobilen høyt opp mellom to fingre at du nærmest inviterer til at det blir tatt fra deg. Det skjer ikke, tenker du kanskje. Jod, det skjer stadig vekk der ute i verden.

Og så er det en selvfølge at du har pinkode på mobilen. Hvis så skulle skje.

Restaurantbordet er som et åpent marked, særlig uterestauranter og fortausrestauranter. Det er ikke særlig smart å legge fra seg mobilen på bordet, eller veska. Det kan skje i sekunder at noen passerer og snapper med seg uten at du får registrert det umiddelbart. Du snur deg kanskje for å kalle på servitøren, og dermed er alt borte.

Hvorfor ha med de dyreste smykkene på ferie?

Godt spørsmål, ikke sant? Er det noe poeng i å ta med seg dyre smykker, gullkjeder og arvegods på ferie?

Kanskje, hvis du vil vise frem verdiene.

Men da viser du også verdiene til de som lusker rundt og ikke alltid har gode hensikter. I mange land er det utviklet seg en tyverikultur hvor motorsyklister kjører opp på siden av folk som har gullsmykker rundt halsen og river til seg kjedet i løpet av et halvt sekund.

Du mister ikke bare gullet, men det kan skje fysiske skader også.

Vifte rundt med kontanter – er det lurt?

Kontanter er det beste lommetyver vet. De har blikk for nettopp hvor mye kontanter du har og hvor du har det.

I vår tid er det ATM som sørger for at vi til enhver tid har kontanter. Dagligdags gjøremål er å stoppe ved en ATM når du er på reise. Men du er i en noe utsatt situasjon når du står der og skal gjøre et kontantuttak, alt fra du taster PIN til du er ferdig med å telle kontantene og få de på plass et trygt sted.

Bruk helst ATM-er som er godt opplyst og hold fremmede på litt avstand helt til du har fått kontantene trygt på plass.

Å dra opp ei lommebok full av kontanter på et marked for eksempel, er ikke helt den greia du skal gjøre. Å vise frem «rikdommen» har ingen hensikt. Mange oppfatter turister som svært rike mennesker, og dokumenterer du det med å vifte med kontantene, da frister du det som måtte være av lommetyver rundt deg.

Det var vel det vi skrev innledningsvis: Gjør dagen sur for lommetyvene, og ha en fin ferie selv.

Noen siste smarte tips…

Før du reiser, skriv ned de internasjonale telefonnumrene til kredittkortselskapene dersom noe skjer. Hold den informasjonen på et annet sted enn hvor du beholder kortene dine.

Da er det raskere å få sperret kredittkort dersom de blir stjålet. Har du mobil, kan du ringe umiddelbart.

Også før du reiser, ta et bilde av passet, forsikringskort, innholdet i lommeboka og pass og send bildene til deg selv på epost for eksempel. Hvis du noe, er det mye lettere å få det erstattet når du har en kopi.

Et par interessante videoer fra Vietnam, men innholdet gjelder like mye et hvilket som helst reisemål i verden.

Liker du artikkelen, så gi oss like på Facebook

Leave a Comment

Du liker kanskje også

24 år med spennende reiseartikler - 2000 - 2024

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.