Home Reisetips Magesyke på ferie i utlandet – dette styrer du unna

Magesyke på ferie i utlandet – dette styrer du unna

by Trond Thorud
magesyke på ferie

Magesyke på ferie i utlandet er ikke uvanlig. Men du kan gjøre mye for å unngå det. Bruk fornuften, og ikke minst vær nøye med håndvasken. Og hold deg unna utrygg mat. Da tar du gode grep for å holde deg frisk.

Hvordan unngå magesyke på ferie?
Hvilke forholdsregler bør du ta for å unngå magesyke på reise?
Hvordan
finne trygge restauranter?

Hvert eneste år opplever tusenvis av nordmenn å få ferien sin ødelagt av magetrøbbel iutlandet. Inni oss bærer vi ofte på frykten for å bli syk og at mange dager av ferien må tilbringes på hotellrommet. I verste fall bli innlagt på sykehus.

De viktigste rådene er å være nøye med håndvasken før du spiser. Og i de fleste land kun drikke flaskevann. Føler du at noe er galt med maten, spytt den ut med en gang.

Det er ingen grunn til å bli en del av. Statistikken over alle som får ferien ødelagt av magetrøbbel, også kjent som feriemage.

I sommermånedene i 2018 og 2019, altså før covid-pandemien, registrerte forsikringsselskapet Fremtind rundt 10 000 saker med reisesyke. Dette ble til samlet erstatningssum på 85 millioner kroner. 

Noen forhåndsregler er lure å ta. Blant annet styr unna mobile matboder. Der kan maten ha ligget lenge i sola. Bakteriefloraen er også annerledes i sydligere og fjernere reisemål. Ta med deg et reiseapotek. Her bør du blant annet ha Imodium som er en medisin som brukes for å redusere hyppigheten av diaré.

Skulle du likevel være uheldig i under ferien, og du får behov for behandling, så ha forberedt deg på hvem du skal kontakte for å få hjelp. 

Forsikringsselskapet ditt eller alarmsentralen er naturlig å kontakte. De har oversikt over hvilke sykehus og leger som er gode og trygge.

God råd for å unngå magetrøbbel: 

  • Vær nøye med håndvask. Det er fingrene du bruker når du spiser. Ha alltid med deg hånddesinfeksjonsmiddel. Det er ikke alltid du har tilgang til vann og såpe. 
  • Drikk kun flaskevann i de fleste land du reiser til. Sjekk at korken ikke er åpnet.
  • Styr unna mobile matboder og trillevogner. Maten kan ha ligget i sola i timevis. 
  • Mange land bruker smilefjes eller andre symboler på at restauranten har god matkvalitet og god hygiene.
  • Restauranter med mange gjester kan bety god sirkulasjon på råvarene på kjøkkenet. 
  • Et godt råd er å være ekstra forsiktig med meieriprodukter, salat og grønnsaker. Om mulig, bør du skrelle grønnsaker selv.   
  • For å holde deg godt hydrert bør du drikke vann før du blir tørst.

Artikkelen er basert på informasjon fra Fremtind

Følg oss på Facebook, Linkedin, Instagram og Youtube

Har du kommentar til artikkelen, mer informasjon eller ønsker kontakt med Reiseliv, send inn skjema:

    Du liker kanskje også

    Reiseliv

    Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.