Home Reisetips Mallorca er badeferie, men kan også gi deg spennende opplevelser  

Mallorca er badeferie, men kan også gi deg spennende opplevelser  

by Reiseliv
Mallorca badeferie

Mallorca er badeferie og lange dager på stranden. Slik oppfatter vi den vakre øya. Men her er det små sjarmerende landsbyer når du beveger deg bort fra kysten. Besøk matmarkeder, vakker natur og gode muligheter for å være aktiv.

Her foreslår Reiseliv.no fem sjarmerende landsbyer som du vil glede deg over og minnes fra din neste tur til Mallorca. Og få med deg litt av øya historie i denne artikkelen.

Mallorca badeferie
Foto: Andras Kerekes

Petra er en liten landsby i den sentrale delen av Mallorca. Byen er kjent for sin rike historie og vakre arkitektur. En av de mest populære severdighetene i byen er St. Peters kirke, som ble bygget på 1200-tallet.

Petra er også kjent for sin vinproduksjon, og som besøkende har man flere muligheter til å besøke vingårder og smake på de lokale vinene. Byen er dessuten omgitt av vakre landskap som er perfekte for fotturer og andre friluftsaktiviteter.

Ikke langt fra Petra ligger byen Sineu. Sineu er spesielt kjent for sitt ukentlige marked, som har eksistert i århundrer. Markedet tiltrekker seg besøkende fra hele øya og er et opplagt sted å oppleve den lokale stemningen og kjøpe fersk frukt, grønnsaker, håndverk og lokale delikatesser.

Sineu er også kjent for sin tradisjonelle hestefestival, Fira de Sant Tomàs, som arrangeres hvert år i desember. Her kan besøkende oppleve hesteshow, tradisjonelt håndverk, musikk og lokal mat.

Alaró er en sjarmerende by som ligger ved foten av Tramuntana-fjellene og er kjent for sine naturskjønne omgivelser og fredelige stemning. En av de mest bemerkelsesverdige severdighetene i Alaró er middelalderslottet på en bakketopp i Castell d’Alaró, et populært turmål.

Fra den historiske festningen har du panoramautsikt over det omkringliggende landskapet. Alaró har også en blomstrende matscene med lokale restauranter hvor du kan nyte tradisjonelle retter og spesialiteter tilberedt med øyas ferske råvarer.

I Tramuntana-fjellene finner du også byen Esporles, som er omgitt av vakre skoger og olivenlunder og har fantastisk utsikt over fjellene. Byen er et populært utgangspunkt for fotturer og friluftsliv, og det er flere turstier her som fører til fantastiske utsiktspunkter og pittoreske fossefall. Byen har også et koselig sentrum med trange brosteinsgater hvor du finner små koselige butikker, kafeer og restauranter.

Den lille byen Puigpunyent ligger på den sørvestlige delen av øya, omgitt av frodige skoger med høye furutrær og majestetiske eiker. Med sine mange steinhus og kalkovner har Puigpunyent klart å beholde sin tradisjonelle sjarm.

Puigpunyent er også kjent for sin gastronomi, og her er det flere utmerkede restauranter som serverer deilige mallorkanske retter laget med lokale råvarer.

Dette er Mallorcas historie

Mallorca badeferie
Foto: Lisette Hazing

Mallorca tilhører øygruppen Balearene i Middelhavet, utenfor kysten av Spania. Øya har en lang og kompleks historie som strekker seg tilbake til antikken. Her er en kjapp oversikt over øyas historie:

Førhistorisk tid: Det er spor av menneskelig bosetning på Mallorca som går tilbake til tidlig steinalder, rundt 5000 f.Kr. Øya ble senere bebodd av folkegrupper som talayotene og talaiotiske kulturen. Disse tidlige innbyggerne etterlot seg store monumentale steinstrukturer kjent som talayots og talaiots, som fortsatt kan ses på øya i dag.

Fenikisk og kartagensk innflytelse: På 500-tallet f.Kr. ble Mallorca kolonisert av fønikere fra Karthago, som etablerte handelsstasjoner på øya. Den kartagenske innflytelsen vokste etter hvert, og øya ble en viktig handelspost i Middelhavet.

Romersk periode: I 123 f.Kr. erobret romerne øya og integrerte den i den romerske provinsen Hispania. Mallorca ble en del av det romerske riket, og romerne bygde infrastruktur som veier, akvedukter og byer. Palma, øyas hovedstad, ble grunnlagt av romerne under navnet Palmaria.

Vandalsk og bysantinsk kontroll: På 400-tallet ble Mallorca erobret av vandalene, en germansk stamme. Senere kom øya under bysantinsk kontroll etter at den østromerske keiseren Justinian I gjenerobret den fra vandalene.

Maurisk periode: På 700-tallet invaderte maurerne, som var muslimske arabere og berbere, Mallorca. Øya ble en del av det muslimske Al-Andalus-riket. I løpet av denne perioden blomstret kunst, vitenskap og jordbruk, og Palma ble et viktig kulturelt og økonomisk senter.

Kristen gjenerobring: På 1200-tallet begynte kristne kongeriker på Den iberiske halvøy, spesielt kongeriket Aragón, å erobre Mallorca fra maurerne. Kong Jaume I av Aragón erobret øya i 1229 og innførte kristendommen. Mallorca ble en del av kongeriket Mallorca, men senere ble det absorbert av kongeriket Aragón.

Spansk og europeisk dominans: I løpet av 1400- og 1500-tallet var Mallorca under spansk og senere habsburgsk kontroll. Øya ble rammet av piratangrep fra berberpirater og osmanske sjørøvere, som førte til byggingen av forsvarsverk langs kysten.

Moderne tid: I løpet av 1700- og 1800-tallet ble Mallorca dominert av Spania og senere av Frankrike under Napoleonskrigene. På 1900-tallet opplevde øya en økonomisk vekst knyttet til turisme

Les også Reiselivs artikkel

Opplev Mallorcas kulinariske verden,
opplev livet i havet og møt Mirós kunst

Opplev Mallorcas kulinariske verden

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.