Home Reisetips Mareritt under flyreisen: Du står fast i sikkerhetssjekken

Mareritt under flyreisen: Du står fast i sikkerhetssjekken

by Trond Thorud

Mareritt under flyreisen: Folk går ombord, og du står fast i sikkerhetssjekken. Det kribler i beina, og du kikker nervøst på klokka? Tida går og følelsen av for kort tid til neste flyforbindelse synes for kort? Den følelsen har vi alle kjent, og noen ganger blir frykten sannhet. Fordi: Flyselskapene beregner for kort tid til transfer.

Mareritt – du har sikkert opplevd å miste flyforbindelsen din på en stor flyplass ute i Europa.

Flyselskapene tar nemlig ikke alltid hensyn til flyplassenes minimumstider for flyforbindelser. Enten du bestiller reisen selv eller igjennom et flyselskap, bør minimumstiden for den aktuelle flyplassen sjekkes.

Trøsten er, når du mister neste fly, at dersom du kommer for sent til på grunn av en forsinkelse, står flyselskapet normalt ansvarlig for at passasjeren kommer seg frem til endelig reisemål.

Dette er regulert av EUs passasjerettighetsforskrift EC 261, og gjelder når hele reisen er gjennomgående og under samme bestillingsreferanse.

Skjer dette, har du krav på alternativ transport til reisemålet, i tillegg til en økonomisk kompensasjon mellom 250 og 600 Euro.

De fleste flyselskaper er ikke nøyaktige nok når de legger inn tider for flyoverganger. Dermed får mange tidsproblemer og mister sine påfølgende fly.

Et eksempel er et tilfelle der en familie på fire mistet sin flyforbindelse i Frankfurt fordi de hadde mindre enn ti minutter mellom flyvningene. Flyselskapet hevdet at familien hadde rukket flyet om de hadde ”fortet seg”. Dette illustrerer et problem som stadig flere opplever.

Flyplassene beregner egne minimumstider for flyforbindelser, og disse har gjerne større tidsmargin enn flyselskapenes egne beregninger. Derfor er det viktig å undersøke hva som gjelder for nettopp din reise før du bestiller for å slippe et sånt mareritt.

Ved å ha tilstrekkelig med tid unngår man ubehageligheter, stress og i verste fall tapt reise. Uansett minimumstid, anbefaler vi alltid minst to timer mellom flyvningene, spesielt dersom du skal sjekke inn bagasjen igjen. Da unngår du en ubehagelig overraskelse på ferieturen.

Det er viktig å huske at minimum transfertid gjelder kun når bagasje er innsjekket for transport til sluttdestinasjonen.

Her kan du sjekke for å slippe et slikt mareritt:

Hvilke transfertider flyplassene operer med. Sammenlign disse med flybilletten din. Finner du avvik, ta det opp med den som booket billetten.

Oslo Gardermoen: Minimum 60 minutter (minimum 30 minutter for innenlands flyvning)

København Kastrup: Minimum 45 minutter (minimum 30 minutter for innenlands flyvning)

Stockholm Arlanda: Minimum 50 minutter (minimum 20 minutter for innenlands flyvning)

Informasjonen i oversikten kan endres for den enkelte flyplass.

Liker du artikkelen?

Liker du artikkelen, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller kommenter på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Har du skrivekløe?

Les her hva du kan gjøre med det. Du inviteres til å skrive din artikkel her på Reiseliv under Din Reiseartikkel

Lik og del

Del artikkelen på dine sosiale medier, gled venner, kjent og bli kjent med noen. Klikk på ikonene under:

Kontakt oss

Har du kommentar til artikkelen, mer informasjon eller ønsker kontakt med Reiseliv, send inn skjema:

  Hva gjør du i de uutholdelige ventetimene på flyplassen?

  Flyplasser kan være et ork, ikke minst når flyavganger er utsatt både en, to tre og kanskje flere timer.

   

  Du liker kanskje også

  Reiseliv

  Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.