Home Reisetips Pakke håndbagasjen – Hva kan du ta med deg der?

Pakke håndbagasjen – Hva kan du ta med deg der?

by Reiseliv
pakke

Håndbagasjeregler, Strengere regler, Væske

Pakke håndbagasjen: Nå trenger du aldri være redd for å glemme noe viktig i håndbagasjen igjen. Her får du alle tipsene som får tiden til å fly – på fly.

Det viktigste er å pakke det du ikke kan klare deg uten, som medisiner, i håndbagasjen. Hvis du sjekker inn dette og bagasjen forsvinner blir det et ekstra stressmoment. Husk også at du må ha pass, penger billetter og bekreftelser tilgjengelig.

Reiseforsikringen din har helt sikkert en sikkerhetsforskrift som du bør lese før du pakker.

Vanligvis er det krav om at verdigjenstander, flasker, briller, glass og bedervelige varer ikke skal sendes som ekspedert bagasje.

Reiseliv anbefaler deg å sjekke flyselskapets hjemmesider om du lurer på hvor stor bag eller koffert du kan ha med ombord. Reglene varierer med både vekt og størrelse, og det er dyrt å ha med for mye.

Strengere håndbagasjeregler til USA

Nytt av året er strengere håndbagasjeregler for alle direkteflyginger til USA.

Det blir en utvidet kontroll av håndbagasjen for reisende til USA. Dette vil bli sjekket allerede ved utreise fra Norge. Nå skal mengden sminke og andre pulverartikler kontrolleres før de kan tas med i håndbagasjen. Hvis du har med for stor mengde pulver må det legges i den innsjekkede bagasjen.

Grensen går på pulver over 350 milliliter, eller omtrent størrelsen til en boks med brus. Unntak gjøres for reseptbelagt medisin, barnemat og morsmelkerstatning.

Utover det er det mye du kan pakke som gjør at tiden går fortere i flysetet. Her er alle tipsene:

Nyttig å pakke i håndbagasjen

 • TV-serier og filmer. Noen aktører (for eksempel Netflix og TV 2 Sumo) lar deg laste ned serier og filmer før avreise. Disse kan du se uten nettdekning – når som helst, hvor som helst.
 • Eksterne ladere. Så du ikke sitter der med tomt batteri midt i filmens mest spennende scene!
 • Lesestoff. Aviser, guidebøker, en roman eller et magasin får tiden til å gå. Ikke går de tom for strøm heller.
 • Nødvendige toalettsaker. Lite er som å ta en tannpuss, en ansiktsvask eller et linsebytte før landing. Det er også gull verdt om du skulle miste bagasjen.
 • Ekstra klær. En genser i ull- eller kasjmir tar lite plass. Husk at det ofte kan bli kjølig i flykabinen.
 • Snacks. Så lenge det ikke er i strid med reglene om flytende væske og er pakket inn er det ikke noe problem å få med seg noe godt å bite i til turen. Hvis du eller noen du reiser med har allergier er dette ekstra nyttig – det er ikke sikkert flyselskapet kan tilby noe allergivennlig.
 • Støyreduserende hodetelefoner. Det finnes mange ulike på markedet og de koster en del, men når du kjenner på roen det gir er det vel verdt investeringen.
 • Vann. Kjøp en flaske vann eller to etter innsjekk – det kan ta sin tid før handlevognen på flyet kommer forbi akkurat ditt sete.
 • Sovemaske, ørepropper og nakkepute. Den proffe reisende har selvsagt med seg denne trioen av et overlevelses-kit på langtur.

Viktig å pakke i håndbagasjen

 • Pass og penger. Skal du reise til land der du trenger pass er dette en selvfølge – men det betyr ikke at det er umulig å glemme. Selv i vår digitale verden er det lurt å ha med noen kontanter i lokal valuta. Det er ikke gitt at en minibank eller et velfungerende kortsystem er det første du møter ved ankomst.
 • Diverse billetter og hotellreservasjoner. Flybilletter, hotellbekreftelse, kvittering på bestilt leiebil, togbilletter til ferden videre, konsertbilletter og andre opplevelser du har booket – ta dem med i håndbagasjen, de veier veldig lite. Det er ikke sikkert at du har wifi eller nok mobildata til å finne billettene når du er framme.
 • Medisiner. Pakk det du er avhengig av i håndbagasjen. Pakk nok til hele turen, så er du dekket hvis innsjekket bagasje forsvinner.
 • Reiseforsikring. Ta med forsikringsbeviset du har fått fra ditt forsikringsselskap. Da er det enklere for deg hvis du trenger hjelp. Pakk dette i lommeboken, så har du det uansett hvor du går når du er på ferie. Husk også Europeisk helsetrygdkort, som dokumenterer at du har rett til dekning av nødvendig helsehjelp i et annet EU/EØS-land på samme vilkår som oppholdslandets egne statsborgere. Kortet bestiller du på helsenorge.no.

Hvor mye væske kan du ha i håndbagasjen?

Hvordan var disse reglene igjen?

 • Du kan ha med væske i beholder som maks inneholder 100 milliliter per beholder. Er beholderen større enn dette kan du ikke ha den med, selv om mengden væske er mindre.
 • Pakk beholderne i en gjennomsiktig pose som kan lukkes.
 • Du kan hun ha en pose per reisende, med maks kapasitet på en liter.

Og hva defineres som væske? Væske er alt flytende, for eksempel vann, brus, gele, kremer, parfyme, barberskum og spraybokser.

Leave a Comment

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.