Reiseråd du kan ha god nytte av! Reiseliv gir deg en bunke ideer for bedre planlegging når du skal reise. Følger du det meste her, vil du være trygg på at du kan få en langt tryggere ferie.
Er passet ditt på vei til å gå ut på dato? Veldig dumt å stå på flyplassen med utdatert pass. Å raskt få et nødpass er ikke noe å satse på.
Trenger du vaksiner dit du skal? Sjekk med legen din, et vaksinekontor eller den lokale helsestasjonen. Noen vaksiner må du starte med flere uker før du skal dra, så vær tidlig ute.
Europeisk helsetrygdkort er en selvfølge når du skal reise i Europa. Men vær klar over at kortet ikke gjelder i Tyrkia, heller ikke i den europeiske delen av landet.
Greit å vite hva forsikringen
din dekker. Føl deg trygg på at alt ok i henhold til dit du skal.
Sjekk også med forsikringsselskapet om du er dekket fullt ut hvis du har en sykdom.
Visum: Land rundt i verden har ulike innreiseregler. Med norsk pass gir lett adgang til korttidsopphold i mange land, men regler for å komme inn og tiden for opphold varier. Og så er det mange land som krever visum også for norske statsborgere. På Regjeringen.no kan du lese mer.
Bruk kopimaskinen!
Lag en egen «bunke» med kopier av dokumentene dine, slik som pass, visumpapirer, kreditt/debetkortene, forsikringen, helsetrygdekortet, førerkort, oversikt/resepter av medisiner du bruker (viktig også å kunne vise frem i tollen dersom du får spørsmål om hva slags piller du har med deg) og vaksinekort.
Les på Folkehelseinstituttet om vaksiner. For en del legemidler, slik som smertestillende, sovemidler og beroligende som du skal reise med innenfor Schengen, kan du få en attest fra et norsk apotek som dokumentasjon på at det er du som eier medisinen.
Pakking: Alt du pakker i kofferten(e) kan du enten skrive en liste og verdier av tingene dine, eller ta noen bilder med mobiltelefonen så du har en oversikt over hva du sender. Det skjer at du aldri ser igjen kofferten etter innsjekking. Og da er det greit med forsikring! Da har du din egen oversikt over hva du vil kreve erstattet, og noe å vise forsikringsselskapet.
De fleste flyselskaper har mellom 8 og 10 kilo begrensing på vekten av håndbagasje. Men du har ikke plikt til å fylle opp den kvoten. Det kan bli tungt å drasse rundt med på flyplasser hvis du har noen timer ventetid på mellomlanding. Viktig! Ha alltid medisiner du skal ha med i håndbagasjen. Det er jo nevnt ovenfor at innsjekket bagasje ikke alltid dukker opp di du skal.
Reiseråd om helse
God håndhygiene er beste forebyggende medisin mot det som kalles reisemage. Det vil si inntak av fremmede bakterier i mage som kan gi deg en skikkelig nedtur på toalettet. Hvis du rekker å komme dit, da…
De fleste land rundt i verden er ikke som Norge hvor du kan tappe drikkevann fra springen. Med andre ord, ikke drikk vann fra springen på hotellet eller andre steder. Kjøp rent vann.
Mat er også ofte kilde til reisemage. Salat er både sundt og godt, men ikke alltid tilrådelig, heller ikke det som mange mennesker har tatt på. Mat som er stekt eller kokt er vanligvis trygt, hvis det ikke har ligget for lenge siden det ble laget.
Bruk sterk solbeskyttelse og utnytt skygger så mye som mulig, særlig fra midt på dagen og 3-4 timer fremover. Små barn og eldre er mer sårbare for sterk sol enn folk i «sin beste alder».
Lange flyreiser kan være en utfordring for kroppen, ikke minst bena. Beveg bena mye når du sitter, ta noen gåturer rundt i kabinen og det som kalles støttestrømper er gode bidrag til å hindre blodpropp i beina.
Så, til slutt, det er smart å gi noen i familien eller venner en oversikt over hvor du skal dra og hvordan kontakten opprettholdes underveis. Behovet for å gi beskjed om noe kan være både fra deg som reiser, og til deg som er på reise.