Home Reisetips Sikkerhetskontroll og innsjekking når du skal fly i påsken

Sikkerhetskontroll og innsjekking når du skal fly i påsken

by Trond Thorud
Sikkerhetskontroll og innsjekking påske

Sikkerhetskontroll og innsjekking er blant det mest stressende når du skal ut å fly, ikke minst når det er store utfartsdager. Påsketrafikken er ingen unntak. Her har du mange gode råd om en bedre start på påskeferien.

Denne påsken blir det mange som reiser på sin første ferietur på lenge, og som har med sportsutstyr og mye bagasje.

Fredag er gjerne den travleste dagen. På Oslo lufthavn, Gardermoen er det ventet over 80 000 passasjerer som gjennom innsjekking, sikkerhetskontroll og en stor andel også gjennom passkontrollen, før alle skal ombord i et fly.

Fredag er også den mest hektiske dagen for Bergen lufthavn, Flesland, med over 20 000 som skal ut og reise.

Avinor som driver flyplassene i Norge, ber om at alle viser tålmodighet med hverandre.

Det skal ikke være nødvendig å møte opp tidligere enn normalt. Men blir det endringer i reisen din må du forholde deg til flyselskapet du reiser med.

Derfor, møt opp godt forberedt med tanke på både innsjekking og at du skal gjennom sikkerhetskontrollen, og også passkontrollen dersom du skal til utlandet.

Under pandemien er det mange som ikke har reist med fly på en stund. Noen gode råd er at du forbereder deg på innsjekking, sending av spesialbagasje og vanlig bagasje, sikkerhetskontrollen, gjerne tid til en matbit, kanskje litt shopping og gåtid ut til gate. 

Du kan lett sjekke inn bagasjen selv 

Du kan benytte de selvbetjente løsningene for å sjekke inn på Flytoget og på flyplassen, og deretter levere inn bagasjen selv ved drop-off. Det er lurt å knytte sammen lange reimer, hemper eller stropper, slik at de ikke kan henge seg fast i bagasjebåndet. Dette gjelder spesielt for sekker og bagger.  

Reiser du med ski eller golfkøller? Skiutstyr og golfkøller må sendes som spesialbagasje, fordi de fleste flyselskapene tar seg ekstra betalt for dette. 

Benytt gjerne selvbetjente løsninger for sjekk inn på Flytoget og på lufthavnen, og leverer inn bagasjen selv ved drop-off. Husk å knytte sammen lange reimer, hemper eller stropper slik at de ikke kan henge seg fast i bagasjebåndet. Dette gjelder da spesielt for sekker og bagger.  

Reiser du med ski eller golfkøller? Skiutstyr og golfkøller må sendes som spesialbagasje, da de fleste flyselskapene tar seg ekstra betalt for dette. 

Her kan du lese tips hos Avinor hvordan du ordner innsjekking og sending av bagasjen.

Slik forbereder du deg på sikkerhetskontrollen

Ha boardingkortet ditt klart for kontroll. Gyldig boardingkort er enten et boardingkort med strekkode fra innsjekkingsautomat, skranke eller egen utskrift eller et papirløst boardingkort (bankkort/kredittkort/mobiltelefon).

Tøm lommer og legg alle løse gjenstander, slik som nøkler, mynter, mobiltelefoner osv i håndbagasjen din, eller ytterklær før gjennomlysning. Slike småting, men av stor verdi, kan lett forsvinne på veien gjennom sikkerhetskontrollen når det er tettpakket med folk.

Husk at du ikke kan ta med vann og annen drikke gjennom sikkerhetskontrollen. Har du med en tom drikkeflaske, kan du benytte vannstasjonene i terminalen på Oslo lufthavn.

Her kan du lese hva Avinor råder deg når det gjelder i sikkerhetskontrollen

Og flere andre gode reisetips på flyplassen

Familiesluse for deg med barn
Reiser du med barn under tolv år kan du bruke familieslusen som er merket med Felix & Fiona.  

Les flere gode tips om å reise med barn

Kanskje du skal ha med kjæledyret på ferien 
Det er mulig å ha med mindre dyr gjennom sikkerhetskontrollen og i kabinen, dersom flyselskapet ditt tillater dette. Sjekk med flyselskapet du reiser med for mer informasjon. 

Les flere tips om å reise med dyr 

Ute i god tid? Slapp av i loungen 
OSL Loungen kan benyttes av alle utenlandsreisende for NOK 350,-, fra tre timer før avgang. Betaling foregår med bankkort eller kredittkort via bankterminal. Der kan du nyte et lett måltid, slappe av med en avis eller surfe på internett i en rolig atmosfære. Loungen har også et lukket møterom som kan bookes i resepsjonen.

Hvor finner jeg stillerom på Gardermoen?
Det finnes et stillerom som er tilrettelagt for stillhet, meditasjon og bønn ved gate A10 på Oslo lufthavn. 

Hvordan bytter jeg fly fra utlandet og videre flyreise i Norge?
Hvor skal du gå, og må bagasjen din hentes? Dette trenger du å vite om du kommer fra utlandet og skal reise videre innenlands.

Jeg har mistet noe på flyplassen, hva gjør jeg? 
Har du lagt igjen noe på Flytoget, flyplassen eller flyet? Her kan du lese hvordan du tar  kontakt med hittegods.

Liker du artikkelen?

Liker du artikkelen, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller kommenter på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Hvordan få nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Har du skrivekløe?

Les her hva du kan gjøre med det. Du inviteres til å skrive din artikkel her på Reiseliv under Din Reiseartikkel

Lik og del

Del artikkelen på dine sosiale medier, gled venner, kjent og bli kjent med noen. Klikk på ikonene under:

Kontakt oss

Har du kommentar til artikkelen, mer informasjon eller ønsker kontakt med Reiseliv, send inn skjema:

    Du liker kanskje også

    Reiseliv

    Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.