Home Reisetips Skotsk whisky og gode historier blant skyhøye fjell på øya Jura

Skotsk whisky og gode historier blant skyhøye fjell på øya Jura

by Per Henriksen
Skotsk whisky og gode historier

Skotsk whisky og gode historier ved strandbredden på den fantastiske og utemmede øya Jura, et av de villeste stedene i Skottland. Den lange og smale øya ligger utenfor fastlandets vestkyst, og er kjent for sine skyhøye fjell, herlig whisky, virvlende boblebad og lokal befolkning på knapt 180 mennesker. Til gjengjeld lever det over 5000 ville hjort på øya.

Gode historier over et glass whisky blir enda bedre når du vet litt om Jura og skotsk overtro. Jura, er nemlig en whiskyglad øy, med sitt eget whiskymerket.

Øya på vestkysten av Skottland – eller Isle of Jura som den egentlig heter tilhører øygruppen Indre Hebridene. Som mange andre navn i området er dette også av norrønt opphav, fra dyr-ey eller Dyrøy.

Vikingene brukte Dyr-ey som en av sine befestninger under sine år da de kapret land i denne delen av verden.

Her ute i Atlanterhavet bor det 180 mennesker fortdelt på 89 husstander. De fleste bor i landsbyen Craighouse. Her er det ett hotell, én butikk, én pub og en kirke. Mobildekning så som så, men full tilgang til internett.

Og selvfølgelig siden dette er Skottland, har Craighouse et whiskydestilleri – Isle of Jura Distillery. Dette har bygget opp kunnskaper rundt malt og whiskyproduksjon gjennom 200 år.

365 kvadratkilometer er øya, og nesten delt på midten av en lang fjord – Loch Tarbert. Men opp av havet stikker det høye fjelltopper. Her innbys det til spennende vandringer og sykkelturer i svært røft terreng. Flere fjelltopper strekker seg i høyden, og den høyeste – Beinn an Öir – et gallsik navn som betyr Fjell av gull, er på 785 meter over havet.

Forfatteren George Orwell bodde på Jura de tre siste årene av sitt liv. Her satt han, midt i whiskyriket og fullførte den berømte romanen 1984, i årene 1947-48, kanskje inspirert av landskap og Atlanterhavets varierende humør. Andre forfattere som har latt seg inspirere av Jura er Will Self, Janice Galloway og John Burnside.

Mange mennesker over hele verden er så heldige å ha forfedrebånd til Skottland – er du kanskje en av dem? På øya kan du oppdage Skottland slik dine forfedre kanskje gjorde, og du kan følge i deres fotspor og avdekke fascinerende historie og fengslende historier. Kanskje familien din hare aner til en av Skottlands kjente klaner? Bestill hotell på den vakre øya her.

Skotsk whisky og gode historier

Skotsk whisky og gode historier

Diurachs, som øyboerne på Jura kalles, har en 8000 år lang og fascinerende historie med myter, legender og det uforklarlige. Historiene er mange om øyas totale forfall til å bli til den vakreste i hele verden. Dette er samtaler, spøk og spas over et glass whisky eller to.

Øybeboerne liker å gripe tak i uttrykk som ”Bank i bordet”, ”Obs for svart katt over veien”, ”Fredag den 13.” og lignende velkjent overtro. Det gode humør og fantasien som kommer frem over et glass whisky på Jura har starter ofte jakten etter den mest overtroiske person – og mest overtroiske land.

Og skulle du bli valgt som den mest overtroiske person vil du få tilsendt 6 flasker Jura-whisky. Ingen dårlig premie for å sitte utover natten og prate overtro.

Ut av det kan det bli mange gode historier. Kanskje en idé for artige kvelder også her i Norge, finne frem til flest mulige overtroiske historier og uttrykk.

Vil du vite mer om tro, tradisjoner og destillering av whisky på Dyrøy – eller rettere sagt Jura på vestkysten av Skottland, så er det link her.

Reisetips: Jura har en rekke gode innsjøer, som alle har mye vill ørret. Noen tips når du drar ut for å fiske. La folk få vite hvor du skal hvis du tar deg til åsene og hvilken tid du forventer å komme tilbake. Når du er ute på båtfiske, må du bruke redningsvestene. Sjekk alltid med viltvokterne eller eiendomskontoret om det er greit å fiske i en innsjø på en bestemt dag, fordi det kan være jakt på hjort i noen områder. Ikke glem Europeisk helsetrygdkort når du reiser i Europa. Og reiseforsikring, selvfølgelig.


Fiske i Norge, sånn er regler for voksne og barn

Fiskevann i Norge

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.