Home Reisetips Storbyferie i Muscat i Omans markeder og historie

Storbyferie i Muscat i Omans markeder og historie

by Reiseliv

Storbyferie i Muscat, hovedstaden i Oman gir deg maksimalt av eksotiske opplevelser. Oman er et fredelig land som gjennom de siste 40 årene har hatt en velfungerende sosial struktur. Situasjonen i Oman er stabil.


Før oppdagelsen av Omans oljereserver var Mutrah-området Muscats kommersielle sentrum, og sjømenn fra Det indiske hav kom til souken – det arabiske ordet for marked – og handlet krydder, røkelse og tekstiler.

I dag er det stadig en av Muscats hovedattraksjoner. Den overbygde souken er en labyrint av gater med små boder og mindre butikker som selger alt fra parfymer og eteriske oljer til krydder og lokale tekstiler. Det er også et område her som utelukkende selger den spesielle omanske røkelsen.

Hvis du besøker Mutrah Souq, trenger du ikke være redd for å prute, for alle priser er åpne for forhandlinger! De små bodene og butikkene er åpne alle dager i uken, men er vanligvis stengt fra ca. 12-16, og på fredager er det bare åpent om kvelden.

Besøk sultanens store moské

Sultan Qaboos Grand Mosque er en av de mest imponerende bygningene i Muscat. Moskeen sto ferdig i 2001 og er en arkitektonisk perle med store saler, vakre fasader og arabisk mosaikk. Hagene, bønnesalen og biblioteket – som har mer enn 20 000 bøker – er åpne for ikke-muslimer kl. 8.30-11 alle dager unntatt fredag.

I den store bønnesalen kan besøkende også se verdens nest største persiske teppe og verdens nest største lysekrone, som er dekorert med 24 karat gull og 600 000 Swarovski-krystaller. Det er gratis å besøke moskeen.

Både menn og kvinner må ha på seg klær som dekker håndledd og ankler, mens kvinner også bør dekke håret.

Besøk museene i gamlebyen

Fram til 1971 besto Muscat først og fremst av Mutrah og det gamle distriktet Old Muscat. Siden den gang har hovedstaden vokst i størrelse, men i gamlebyen kan besøkende fortsatt oppleve hvordan livet var for omanerne før i tiden.

Det er en rekke faste utstillinger på blant annet Nasjonalmuseet, kunstgalleriet Bait al Zubair og historiemuseet Bait al Baranda, som inneholder gjenstander og verk fra opprinnelig omansk tradisjon og kultur.

I gamlebyen kan du også se sultanens fargerike Al Alam-palass.

Slapp av på stranden

Når du har tilbrakt en dag i den hektiske souken eller på byens museer, kan det være fint med litt avslapping på stranden.

Havet i Omanbukten er varmt hele året, noe som gjør det ideelt for både bading og snorkling.

Langs Muscats kyst kan du kjøpe tilgang til flere av hotellenes private strender for en dag, og det er ofte solseng, håndkle og vann inkludert i prisen, og noen ganger lunsj. Flere steder kan du også leie snorkelutstyr.

Smak på tradisjonell omansk mat

Det omanske kjøkkenet består først og fremst av kjøttretter med arabisk og indisk påvirkning, og de tradisjonelle restaurantene har ofte grillet kjøtt, shawarma og biryani på menyen.

Men på grunn av Muscats beliggenhet ved sjøen er det også et bredt utvalg av sjømatretter her. Du kan smake dem for eksempel på restauranten Al Angham, som ligger i byens operahus, Royal Opera House Muscat. Signaturrettene er den tradisjonelle langtidskokte lammeretten shuwa og halwa, en søt daddeldessert.

Du kan også besøke den mer moderne restauranten Ubhar, som for eksempel serverer kamel-biryani og creme brulé med safran.

Seil langs kysten i en tradisjonell trebåt
En annen åpenbar måte å slappe av på etter en begivenhetsrik dag blant Muscats severdigheter er å gå om bord på et av de tradisjonelt treskipene – en dhow – og ta et cruise nedover kysten.

Her seiler du forbi vakre klipper og små øyer, og du kan også se for eksempel Al Alam-palasset fra sjøsiden.

Kysten er spesielt vakker ved solnedgang. Under seilturen vil du ofte bli tilbudt en ekte omansk kombinasjon: dadler og arabisk kaffe.

På de fleste turene kan det også arrangeres middag med tradisjonell lokal mat og drikke om bord.

Innreise og hvilke vaksiner trenger jeg for å reise til Oman?

Les oppdatert informasjon på Utenriksdepartementets reiseinformasjon om Oman.

Videre kan du lese mye fakta om å reise til Oman bak denne linken, også på Utenriksdepartements nettsider.

Her kan du lese om vaksinering før du reiser til Oman.

Generelt er du ganske trygg i Oman. Den politiske situasjonen er stabil, og det ikke noen fare å oppholde seg i landet. Det er lite kriminalitet her. Men vær klar over at det er strenge straffer for besittelse og bruk av narkotiske stoffer.

Alle restriksjoner knyttet til covid-19 er opphevet.

Det store flertallet av innbyggerne er muslimer og tilhører retningen av islam som heter ibadi. Denne er preget av stor toleranse.

Det er ingen kleskode i landet. Men som turist, bør du ta hensyn til lokale tradisjoner og kle deg konservativt. Blant annet at du dekker skuldre og knær. Ved besøk i moskeer må kvinner ha på abaya (en tynn kappe).

Sultanatet Oman er et land med forlokkende natur, fascinerende historie og Midtøstens vennlighet. Besøkende kan se frem til over 5000 år med historie, fem av UNESCOs verdensarvsteder og spennende kulturelle severdigheter som det imponerende Royal Opera House og Sultan Qaboos Grand Mosque i hovedstaden Muscat.

Samtidig byr Oman på en rekke naturopplevelser, som for eksempel mer enn 3000 kilometer med kystlinje med ulike vannsportaktiviteter, dramatiske klipper og praktfulle utsiktspunkter.

De imponerende Hajar-fjellene er også et av landemerkene i landet, og med sine 3075 høydemeter er fjellet Jabal Shams det høyeste fjellet på Den arabiske halvøy, mens fjellet Jabal Akhdar fascinerer med sine hengende hager.

Frodige oaser, skjulte wadier (et tørt elveleie i et ørkenområde) og meterhøye sanddyner inviterer også til friluftsaktiviteter som klatring og fotturer – mens krydder og smakfulle ingredienser utgjør landets tradisjonelle kjøkken. 

Oman Ministry of Heritage &Tourism (MHT) er ansvarlig for å markedsføre sultanatet Oman som reisemål. Turistrådet har som mål å skape vekst i turistindustrien og øke kjennskapen til reisemålet blant potensielle besøkende.

Ta en titt her på Experience Oman

Følg oss på FacebookLinkedinInstagram og Youtube

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.