Home Reisetips Verdens vakreste fossefall, her er 10 av disse

Verdens vakreste fossefall, her er 10 av disse

by Per Henriksen
Verdens vakreste fosser

Verdens vakreste fossefall, eller du kan også si; noen av verdens høyeste fossefall. Du drømmer kanskje om å se disse, se enorme mengder vann stupe ned i dypet. Høre bruset. Kjenne den friske vanndampen i ansiktet. Blant verdens mest berømte er Niagarafossen i USA og Victoriafallene på grensen mellom landene Zambia og Zimbabwe.

Men det er mange flere majestetiske fosser rundt i verden. Ikke å forglemme våre egne: De Syv Søstre og Brudesløret i Geiranger og Kjelsfossen i Aurland.

Sistnevnte har ifølge Store norske leksikon et imponerende fall på 804 meter. Norge har mange høyt oppe på lista over verdens høyeste fossefall. Det er derfor ingen dum idé å begynne å nyte de store fossers skjønnhet i norsk natur. Men det er rart med det, fjerne reisemål og opplevelser er også tiltrekkende.

Hovedbildet over: Hundrevis av LED-lys er plassert på tre steder over Niagara Gorge i Niagara Falls, Ontario. Sammen fungerer disse lysene for å skape en fantastisk opplevelse som du ikke må gå glipp av. Fossen blir opplyst hver kveld noen vinteruker mellom klokken 20.00 og 02.00.

Her er Verdens vakreste fossefall

Her er Reiselivs 10 utvalgte blant verdens vakreste fossefall, i «kategorien» utland.

Sutherland Falls, New Zealand, i den berømte Milford Track


På Sør-øya i New Zealand ligger de fantastiske Sutherland Falls. Det ert noe uklart om denne er New Zealands høyeste, med sin 590 meter høye vannfall, men fossefallet er oftest utpekt til å være landets vakreste. Allerede i 1890-årene begynte turister å trekke opp i disse vestlige fjellene på vestkysten av sørøya. Interessen for dette reisemålet, eller rettere sagt dette vandringsmålet, er ikke blitt mindre med årene. Fossen er ofte en del av den berømte ruten Milford Track.

Når er det best å gå Milford Track på New Zealand?

Turgåere flest vil holde seg til sommeren, med andre ord fra slutten av oktober til begynnelsen av april. Vær forberedt på både regn og solskinn. Sutherland Falls er absolutt et syn å se langs en sti som noen ganger kalles «The Finest Walk in the World.»  Sjekk hvor dette erpå Google Maps.

Plitvice-fallene og den fargerike høsten i Kroatia

Når du tenker på fossefall, tenker du sikkert ikke umiddelbart på Øst -Europa. Men ingen regel uten unntak. Plitvice Falls i Kroatia er et flott unntak slik. Fossen er en del av Plitvice Lakes National Park, den største nasjonalparken i Kroatia. Fossen er ikke så høy, men med sine 77 meter og spesielle vannspredning gjør den til et syn å se!

Er Plitvice Falls i Kroatia verd å besøke?

Bare spør de nesten 1 millioner årlige besøkende som har valfartet til denne flotte fossen hvert år siden det ble populært fra 1949. Juli, august og september er toppturistsesongen, og det er en god grunn. Somrene i Kroatia har høye varmetemperaturer og mye sterk sol. En annen ting er at prisene bli oppblåst i løpet av sommersesongen, og været går noen ganger fra varmt til varmt. For en mindre overfylt opplevelse, og få en sjanse til å få et glimt av noen vakre høstfarger, er høsten i Kroatia et veldig godt tips. Se hvor Google Maps kan vise deg hvor denne flotte fosse finnes.

Niagarafallene på grensa mellom USA og Canada

Disse to mektige fossefallene med felles navn Niagara, er berømt verden over, og ligger på grensa mellom staten New York i USA og Ontario i Canada. Fossene er imponerende, ikke i høyde, men i de enorme vannmengder som stuper 99 meter ned i ei sprudlende gryte. På den kanadiske siden er det en trivelig turistby, mens den amerikanske siden for det meste består av natur. Begge sider er verdt et besøk for å få den fulle opplevelsen. Vi snakker altså ikke om én foss, men to, én i USA og én i Canada.

Når er det best å besøke Niagara Falls?

Mellom mai og september. Men, omgivelsene der er fantastisk vakre om vinteren. Fossefallene fryser ikke til, tross mye kulde i dette området, men all dampen fra fossene legger seg på trær og alt av omgivelser og skaper et fantastisk spektakulært landskap, hvor den minste kvist er rikt dekorert av frosne iskrystaller. Kle deg godt på den tiden, er godt råd fra den erfarne.

Hvor mange har hoppet fra Niagara Falls i en tønne? Nitten mennesker skal ha prøvd å seile utfor Niagara Falls i en tønne. Fire av disse døde. Seks ble stoppet før de kom så langt. Ni kom seg levende gjennom vannmassene og kunne fortelle om opplevelsen. Google Maps er løsningen når du vi se hvor disse Niagara befinner seg.

Når du reiser rundt i India, opplev Jog Falls


Dypt inne i delstaten Karnataka på vestkysten, ligger de majestetiske Jogfallene, som også kalles Joga. Denne er kjent som den nest største fossen i hele India. Med en høyde på 253 meter, er det i tillegg til fossen en fantastisk utsikt over et imponerende frodig indisk landskap. Jog Falls bør være på listen din når du reiser rundt i India. Den kan besøkes hele året, men fra april til juli er den beste tiden å gå for en god opplevelse mellom høye vannstander og passende varme i lufta. India kan ofte bli varmt, med temperaturer opp mot 32 grader celsius.

Hvor i India ligger Jog Falls? Det ser du her på Google Maps

Ikke la meterne lure deg, Gullfoss på Island er et «må-se»

Gullfoss er Islands mest ikoniske foss, og er en sann indikasjon på den naturlige, istonede skjønnheten som finnes i hele landet. Gullfoss er oftest sett ovenfra og byr på et dramatisk syn: det ser ut som om vannet som skyller utfor stupet rett og slett forsvinner ut i tynn luft. Selv om den var så kraftig at den en gang ble tenkt som en kilde til kraftproduksjon, er kaskaden kun 32 meter. Men ikke la meterne lure deg, kraften i dette fossende vannet er det som gjør Gullfoss til et «turist-må-se» sted.

Island har også sine korte vinterdager og laange sommerdager og kvelder. Samt en værtype som utfordrer deg til rett utendørstøy. Når er den beste tiden for å se Gullfoss i all sin prakt? Mange foreslår et besøk på ettermiddagen, fra klokka 15.00 til 18.00. Dette er en fin tid for å oppleve den beste belysningen over klippene. Ikke minst med tanke på fotografering og videoopptak. Hvor på Island ligger Gullfoss? Sjekk det her på Google Maps

Kaieteur i Gyana, i et virkelighetens eventyr av en regnskog

Kaieteur Falls ligger dypt inne i Amazonas. Dette fossefallet regnes for å være en av de mange uvurderlige skattene i regnskogene i Sør-Amerika. Den er også den største fossen hvis du teller etter vannmengde som strømmer over bergkanten. Så forbered deg på å bli våt! Kaieteur har en fall på 226 meter og gir et glimt av naturens dramatiske prakt i et virkelighetens eventyr av en regnskog. Kaieteur ble oppdaget i 1870 og har vært en reiseopplevelse for mange gjennom årene. Været i denne regionen kan være noe uforutsigbart, noe som gjør det vanskelig å finne ut når du best skal se fossen. Prøv å finne en ikke altfor varm dag, helst med noe tørr luft. Den tørre perioden i Guyana går fra mars til juni, noe som gjør det til et passende tidspunkt å planlegge eventyret ditt. Men se på kartet først, hvor den er, her på Google Maps.

Yosemite Falls i California, slitsom tur, men verd det

Den som har opplevd den imponerende skjønnheten i Californias Yosemite nasjonalpark, har fått følelsen av ærefrykt. Og de som har fått med seg Yosemites høye fossefall på 740 meter glemmer aldri den opplevelsen. Yosemite Falls er bare helt nydelig, og inngår utvilsomt blant verdens vakreste fossefall. Turen opp til den øvre fossen kan være anstrengende, men er utvilsomt verdt opplevelsen. Fossen er imidlertid fascinerende nok til å nytes på avstand for de som ikke er i stand til å ta turen til toppen. Når er det best å se Yosemite Falls? Godt spørsmål, og med et enkelt svar: Våren er den beste sesongen for å besøke Yosemite Falls, ettersom villblomstene vil blomstre og været vil være varmt, men mildt. Ikke la myten om alltid det fine California-været lure deg, vinterbesøkende på Yosemite kan forvente snø og noe begrenset utsikt over fossen. Her kan du se hvor den er, på Google Maps.

Venezuela mener at Angel-fossen er verdens høyeste, 979 meter

Med imponerende 979 meter er Angel Falls verdens høyeste unike foss; for ikke å snakke om den høyeste fossen på listen vår her! Er du på reise i Venezuela, er dette absolutt en attraksjon du må se. Angel Falls står på UNESCOs verdensarvliste. Det blir hevdet at fossefallet ble oppdaget av den berømte oppdagelsesreisende Sir Walter Raleigh da han søkte etter byen El Dorado i 1585.

Dagens besøkende til fossen tar reisen oppover elven, ettersom Angel Falls fortsatt regnes som ganske fjernt. Men fryktløse fossejegere vil bli belønnet med et besøk på et av de mest spektakulære stedene på jorden. De fleste, om ikke alle elveturer finner sted mellom juni og desember. Da er vannstanden høy nok til å sikre en trygg elvepassasje og utsikten mot fossen er på sitt mest mest strålende. Turer på andre tider av året er sjelden mulig, så planlegg deretter. Forresten, her kan du se hvor fossen befinner seg, på Google Maps

Iguazu Falls strekker seg over 1600 meters bredde

Iguazufallene er i likhet med to andre fosser på denne lista, den fordeler seg på to land, nemlig Argentina og Brasil.  Disse fossene regnes som det største fossesystemet i verden. Selv om Iguazu bare er 82 meter høy, strekker vannkanten før stupet seg over 1600 meter. Da Eleanor Roosevelt så fossen, ryktes det at hun utbrøt: «Stakkars Niagara!» Sant eller ikke, men reis dit og se selv! Når er det best å se verdens høyeste foss, Iguazu? Fossen er naturskjønn året rundt, så den beste tiden å reise dit avhenger av fokuset ditt. I månedene desember, januar og februar er fossen på sitt sterkeste, men været kan være vått og regnfullt. Mars-april og august-september er det et mye tørrere klima, men fossen kunne jo vært litt mer overfylt da. Dog, naturen kan vi ikke gjøre noe med og fungerer etter sine egne krefter. Her kan du se hvor dette enorme vannfallet befinner seg, på Google Maps

Victoria falls, selve ikonet blant verdens kjente fossefall

Endelig er det Victoriafallene i Afrika sin tur til å bli omtalt på Reiselivs liste over verdens vakreste fosser. Nå er nok denne «konkurransen» ikke helt objektiv, alt avhenger av øyne som ser. Men det er ingen overraskelse at listen inneholder Victoriafallene, en av de mest kjente fossene i verden. De ligger på grensen til Zambia og Zimbabwe og er lettest tilgjengelig via den vestlige Zimbabwe-byen med samme navn. Så hvorfor er Victoria Falls ofte nummer én når store og vakre fosser omtales?

Teknisk sett er den ikke blant de høyeste fossefall i verden, kun 107 meter, og heller ikke den bredeste. Likevel er den en av verdens vakreste fossefall, og den er blitt et ikon for «en gang i livet». Victoria Falls har vært et populært reisemål siden begynnelsen av forrige århundre, etter at den skotske oppdageren David Livingstone oppdaget den i 1855, og ga fossen navnet til daværende britiske dronning Victoria.

Så er spørsmålet, når er det best på året å besøke Victoria Falls? Sommermånedene kan være for varme og for tørre til å se fossen i full form. Den beste utsikten under en klar himmel er mellom mars og august. Safariturer i dette området inkluderer nærmest alltid en stopp ved Victoriafallene. Sjekk på Google Map hvor fossen befinner seg.

Liker du artikkelen Verdens vakreste fossefall, så gi oss en like på Facebook. Kikk innom Reiselivs Linkedin og Instagram også.

Ikke glem å bestille vår Temamelding som du vil få tilsendt på epost.

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.