Hjem Reiseøkonomi Dyr minibank på flyplassen, spar gebyr i ferien

Dyr minibank på flyplassen, spar gebyr i ferien

av Reiseliv
dyr minibank på flyplassen

Dyr minibank på flyplassen: Tar du ut penger på flyplassen før du drar på ferie? Det kan bli unødvendig dyrt. Skal du ta ut utenlandsk valuta før man reiser, eller bør man ta ut pengene ved ankomst?

Svaret er at du taper på å ta ut på flyplassen eller vekslingsfilialer i Norge.

Disse gir nemlig ufordelaktig dyr vekslingskurs på de fleste utenlandske valutaer.

Det lønner seg å ta ut når du kommer fram

De fleste av nordmenns reisemål har gode infrastrukturer når det kommer til betalingsteknologi ­– som regel tilfredsstiller de i hvert fall de behovene vi som turister har.

Det er sjelden en storjobb å snuse fram nærmeste minibank når man ankommer feriedestinasjonen, og det er anbefalt å bruke disse lokalt framfor å ta ut penger i dyr minibank på Gardermoen, Værnes eller Kjevik. Du bør også unngå valutavekslingsfilialer.

Det koster å behandle kontanter, og filialene og bankenes utgifter er det til syvende og sist du som sluttkunde som dekker når du tar ut utenlandsk valuta i Norge før du drar på ferie. Valutakursene er nemlig dårligere her enn kursen du får hvis du tar ut penger i utlandet.

DNB og Nordea er blant bankene som har minibanker plassert på flyplasser rundt omkring i Norge. Dinero.no har analysert og sammenlignet disse valutakursene med kursen du får hvis du lar betalingsnettverket i kortet ditt avgjøre valutaen. For både britisk pund, euro og thailandsk baht er kursen dårligere i Norge, etter forbrukerportalens undersøkelser.

Visa og MasterCard gir billigere kurs

I norske bank- og kredittkort er Visa og MasterCard de vanligste betalingsnettverkene. Det er disse som avgjør hvilken kurs du får dersom du hever kontanter eller betaler i terminaler med fremmed – altså ikke-norsk – valuta i utlandet.

Sammenligner man kursene, ser man at Visa og MasterCard gir mer valuta for pengene enn bankene og vekslingsfilialene i Norge.

Tar man eksempelvis ut 20 000 thailandske baht i en DNB eller Nordeas minibank på flyplassen vil det koste nærmere 500 kroner ekstra sammenlignet med om du tar ut pengen i en minibank i Thailand. 20 000 baht tilsvarer i overkant av 5000 norske kroner.

Det betyr at det er ti prosent dyrere å ta ut i Norge før avreise for denne valutaen. Og da er både kortets valutapåslag og det sedvanlige uttaksgebyret thailandske minibanker krever medregnet i prisen.

Undersøk kortets egne gebyrer

Tar du ut lommepengene til ferien på destinasjonen har du potensielt allerede unngått å kaste penger ut vinduet. Lite hjelper det dersom du har et kredittkort eller et debetkort som krever gebyr for kontantuttak.

Noen kort krever så mye som 30-40 kroner per uttak, og ofte mer enn dette også. Det rådes rådes alle om å undersøke kortets prisliste og se om du må betale unødvendig mye for å ta ut penger i utlandet. Hvis dette er tilfelle, anbefales det at du bytter til et gebyrfritt kort i god tid før avreise.

Liker du artikkelen om minibank på flyplassen?

Liker du artikkelen, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller kommenter på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Hvordan få nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Har du skrivekløe?

Les her hva du kan gjøre med det. Du inviteres til å skrive din artikkel her på Reiseliv under Din Reiseartikkel

Lik og del

Del artikkelen på dine sosiale medier, gled venner, kjent og bli kjent med noen. Klikk på ikonene under:

Kontakt oss

Har du kommentar til artikkelen, mer informasjon eller ønsker kontakt med Reiseliv, send inn skjema:


    Betale i lokal valuta eller norske kroner i utlandet?

    betale

    Vi kaster bort over en milliard kroner i året på å velge beløp overført til norske kroner i utlandet.Ta alltid ut i lokal valuta. Foto: Pixabay

     

    Du vil sikkert like disse artiklene også