Home Historisk artikkelarkiv Erstatning av SAS på grunn av streiken?

Erstatning av SAS på grunn av streiken?

by Reiseliv

Erstatning? SAS hevder at de ikke har erstatningsansvar for passasjerer som rammes av pilotstreiken. Reiseliv har spurt, er dette riktig?

-Dette er ikke riktig, forteller landssjef for flyerstatningsselskapet Airhelp i Norge, Andreas Hermansson.

– En streik som dette er selvsagt uheldig for SAS, og koster selskapet mye penger. Å måtte betale ut erstatning til sine passasjerer i tillegg til øvrige tap er derfor noe selskapet helst vil slippe. Erstatningsplikten står likevel fast i henhold til EUs regelverk EC261, sier Hermansson.

–  17. april 2018 dømte EUs domstol i Luxemburg selskapet TUIfly til å betale erstatning til en gruppe passasjerer som var blitt rammet av en såkalt «wildcat» streik, altså en uanmeldt streik. Domstolen kom frem til at streiken ikke utgjorde en ekstraordinær hendelse, og at flyselskapet dermed var erstatningspliktig. Når en uanmeldt streikeaksjon ikke ansees som en ekstraordinær hendelse, vil ikke en forhåndsmeldt streik være det heller. Denne dommen skaper presedens, også i Norge, sier Hermansson.

– Passasjerene har rett til erstatning fordi de streikende pilotene er ansatte i SAS, og ikke innleid fra bemanningsselskaper. Det gir SAS ansvaret for kanselleringene og forsinkelsene i helgen, noe som er utfallet av konflikten. I tillegg ble mulige utfordringer med helgens flyvninger ikke meldt fra til passasjerene 14 dager før avgang, slik regelverket krever. Passasjerer som er rammet av kanselleringer eller mer enn tre timer lange forsinkelser står dermed fritt til å søke om erstatning fra SAS, avslutter Andreas Hermansson, landssjef for Airhelp i Norge.

Streiken er nå utvidet med kanselleringer både mandag og tirsdag, noe som betyr at flere hundre tusen passasjerer rammes totalt.

Erstatningssummen er bestemt av EUs reglement for passasjerrettigheter, EC261, og varierer etter lengde på flyvningen. Standard erstatningssum for forsinkede eller kansellerte fly er mellom 250 og 600 Euro per passasjer.

Leave a Comment

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.