Home Reiseøkonomi Flyforsinkelser – er du en av disse 14 300 passasjerer, hver dag?

Flyforsinkelser – er du en av disse 14 300 passasjerer, hver dag?

by Per Henriksen
flyforsinkelser

Flyforsinkelser: 2018 har vært et «annus horribilis» for flyselskapene: Antall forsinkelser og kanselleringer økte betydelig for alle norske flyselskap under fjoråret. 14 300 passasjerer som reiste fra norske flyplasser ble rammet av kanselleringer eller forsinkelser – hver dag.

I løpet av kalenderåret 2018 har rundt 45 900 av totalt 243 200 flyvninger med avgang fra norske flyplasser enten blitt forsinket eller kansellert. Det viser fersk flystatistikk som flyserstatningsselskapet Airhelp har samlet fra internasjonale trafikkdatabaser. Tallene vitner om at 2018 har vært et av de aller vanskeligste årene for flybransjen i moderne tid.

I praksis betyr dette at rundt 125 flyvninger daglig har feilet i å holde tidsplanen, sett i gjennomsnitt for alle flyselskaper som opererte i eller fra Norge i 2018. Ved å finne det gjennomsnittlige antallet passasjerer per flyvning i 2018, har Airhelp regnet ut at over 14 300 passasjerer reisende fra norske flyplasser har blitt rammet av kanselleringer eller forsinkelser daglig. For hele året er tallet svimlende 5,2 millioner passasjerer – en økning fra rundt 4,1 millioner passasjerer i 2017.

Den Europeiske domstolen om flyforsinkelser

Den Europeiske domstolen i Luxemburg har avgjort at passasjerer rammet av flyforsinkelser eller kanselleringer grunnet streik kan ha krav på erstatning fra flyselskapet.

– 2018 har vært et tøft år for flybransjen både i Norge og resten av Europa. Hovedårsaken er rekordhøy lufttrafikk kombinert med streiker og mangel på flypersonell, sier landssjef for Airhelp i Norge, Andreas Hermansson.

Noen av utfordringene kan flyselskapene ikke klandres for, mens andre kunne vært unngått, spesielt med tanke på forsinkelser relatert til utilstrekkelig bemanning.

-Flyselskapene har uansett mye å lære av hva som gikk galt i 2018, sier Hermansson.

Norske selskap mindre punktlige

flyforsinkelser

I fjor økte antallet forsinkelser og SAS kommer dårligst ut. Foto: SAS

Totalt sett er prosentandelen punktlige flyvninger i Norge, altså flyvninger som er mindre enn 15 minutter forsinket, falt fra 84,3 prosent i 2017 til 80,9 prosent i 2018.

Blant selskapene med norsk tilhørighet, kommer SAS dårligst ut året sett under ett. Antallet flyorsinkelser og kanselleringer har økt fra 16,5 prosent i 2017 til 20,3 prosent i 2018.

Norwegian følger hakk i hel og har svekket punktligheten mest: Selskapet øker andelen flyvninger med tidsutfordringer fra rundt 12,9 prosent i 2017 til 17,7 prosent for 2018. Widerøe, som har flest flyvninger i Norge i 2018, er best med rundt 5,6 prosent forsinkelser og kanselleringer, en økning fra rundt 4,1 prosent i 2017.

– Punktligheten faller for de fleste internasjonale flyselskapene, men den fallende punktligheten til SAS, Norwegian og Widerøe blir selvsagt helt avgjørende for den totale punktligheten i Norge. Med såpass stor økning i forsinkelser og kanselleringer er det grunn til å tro at erstatningsutbetalingene til rammede passasjerer for 2018 vil øke betydelig, sier Andreas Hermansson.

Fakta om flytrafikken i Norge i 2018:

Beste ukedagen å fly (mest punktlige): Tirsdag
Verste ukedagen å fly (minst punktlige): Fredag
Beste tidspunkt: kl. 06.00-12.00
Verste tidspunkt: kl. 16.00-22.00
Travleste destinasjon i 2018: OSL Gardermoen til TRD Værnes
Tre mest travle utenlandsdestinasjoner: København, Amsterdam, Stockholm

Liker du å lese artikkelen, så gi oss like på Facebook.. ... .
Reiseliv er Norges eldste reiselivsmagasin på Internett, startet i 2000.

Flyforsinkelse – Du har nå bedre rettigheter

Flyforsinkelse

Streik er ikke ekstraordinære omstendigheter om flyet kanselleres eller forsinkes.

Leave a Comment

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.