Hjem Reiseøkonomi Har du feriedager til gode? Her er fem råd

Har du feriedager til gode? Her er fem råd

av Trond Thorud
Har du feriedager

Har du feriedager til gode enn du kan ta ut, ta kontakt med arbeidsgiveren din snarest. Det er viktig at du gjør en skriftlig avtale med arbeidsgiveren om overføring av feriedager til neste år.

Koronapandemien har kanskje ført til at du har ferie til gode. Da kan du begynne å drømme og planlegge hva du skal bruke de dagene til. Telttur ut i fri natur kanskje, hvis du kun har noen få dager til gode.

Eller håpe det blir muligheter med en langtur, enten det være seg rundt i Norge, togtur gjennom Europa eller en lang sandstrand med palmer og kokosnøtter.

Da er det viktig å vite at du følge ferieloven kan inngå skriftlig avtale om overføring av inntil to uker ferie til det påfølgende ferieåret. Dette gjelder den lovbestemte ferien.

– Avtalen forutsetter at arbeidstaker og arbeidsgiver er enige, sier konstituert sjef for juridisk -seksjon og advokat i NITO, Farah Ali.

For arbeidstakere som i sin tariffavtale har fire virkedager ekstra ferie (totalt fem uker ferie), kan i tillegg disse overføres. Totalt blir dette to uker plus fire feriedager som kan overføres etter avtale.

Dager du har til gode som følge av sykdom eller omsorgspermisjon blir imidlertid automatisk overført.

– Feriedager som av ulike grunner ikke har blitt avviklet i løpet ferieåret, for eksempel som følge av arbeidstakerens sykdom eller omsorgspermisjon, skal overføres til det påfølgende ferieår. Her er det ikke nødvendig med avtale, sier Ali.

Det er ikke slik at arbeidsgiver kan stryke feriedager som ikke er avviklet. Dagens lov sier også at ferie som ikke er avviklet skal heller ikke utbetales, noe som har vært praksis hos mange tidligere.

All ferie som ikke er avviklet skal med andre ord overføres.

Sier arbeidsgiver nei til å overføre feriedager, har du i utgangspunktet ikke noe du skal ha sagt. Du risikerer da å måtte avvikle resterende ferie når arbeidsgiver bestemmer det.

– Men arbeidsgiver har også plikt og et overordnet ansvar for å legge til rette for at du kan ta ut all ferie i inneværende år, understreker Ali.

NITOs advokater oppsummerer om overføring av ubrukte feriedager slik

  1. Ikke vent for lenge med å gå i dialog om hvordan ikke-avviklet ferie skal håndteres.
  2. Kom gjerne med konkrete forslag til når ferie skal avvikles neste år.
  3. Du kan avtale overføring av inntil 12 virkedager (to uker) lovfestet ferie.
  4. Har du avtale om fem uker ferie, kan du i tillegg avtale overføring av fire ekstra feriedager (den avtalefestede femte ferieuken).
  5. Husk at ferie ikke kan strykes. Dersom arbeidsgiver ikke sørger for avvikling av ferie, og det ikke er inngått avtale, overføres den likevel. Det er heller ikke, i utgangspunktet, anledning til å kjøpe ut feriedagene.

Liker du artikkelen?

Liker du artikkelen, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller kommenter på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Hvordan få nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Har du skrivekløe?

Les her hva du kan gjøre med det. Du inviteres til å skrive din artikkel her på Reiseliv under Din Reiseartikkel

Lik og del

Del artikkelen på dine sosiale medier, gled venner, kjent og bli kjent med noen. Klikk på ikonene under:

Kontakt oss

Har du kommentar til artikkelen, mer informasjon eller ønsker kontakt med Reiseliv, send inn skjema:


    India – Tradisjoner og kultur med mangfold

    Du vil sikkert like disse artiklene også