Home Reiseøkonomi Leiebil i utlandet og gode råd før du signerer kontrakten

Leiebil i utlandet og gode råd før du signerer kontrakten

by Reiseliv
Leiebil i utlandet og gode råd

Leiebil i utlandet og gode råd før du signerer kontrakten. Når ferien nærmer seg med stormskritt, og du skal endelig dra på drømmeferien! Det er bare ett problem: Hvordan skal du komme deg fra A til B? Ferie er en viktig del av menneskers liv. Det er en nødvendig avkobling fra en hektisk hverdag.

Når du reiser nyter du hvert sekund. Men et spørsmål folk sitter igjen med når ferien er over er: Hvor ble tiden av? Du rakk ikke en gang gjøre det du ønsket. Det var så mange planer og idéer som ikke ble satt ut i livet. Med en leiebil blir du mer fleksibel og kan du komme over mye mer.

Hva er en leiebil?

En leiebil er lån av noen andres bil. Du kan leie en bil privat eller hos et firma. Bare i Norge finnes det en rekke utleiefirmaer av bil. Blant annet Avis, Hertz, Sixt, Enterprise og Budget.

Leie bil i utlandet og gode råd

Leiebil i utlandet og gode råd
Full fleksibilitet rundt i Europa når du ferierer i bil, for eksempel en leiebil. Foto: Hamann La

Leiebilmarkedet er stort og det finnes et hav av ulike leiebilfirmaer. Prisforskjellen, påliteligheten og tilbudet varierer stort. Derfor bør du foreta en grundig sjekk før du avgjør hvilket leiebilselskap du ønsker å leie hos. På Internett vil du finne en rekke sammenligningssider hvor du kan søke etter leiebil, som norske Goautos.no.

Bilstandard

Standarden på bilene varierer. Velger du en mer ukjent utleier er de som regel billigere enn hos de største utleierne. Grunnen til dette kan være at bilene er av dårligere standard. De store firmaene er avhengig av å levere varene til enhver tid da mange benytter dem.

Dette gjør at de får en bedre internkontroll sammenlignet med mindre firmaer. Jo flere biler de har i parken, jo større serviceapparat vil de også ha.

Hvor finner jeg leiebilen?

Om du leier bilen hos et firma på en flyplass er det ikke på langt nær alle firmaene som faktisk har bilen på flyplassen. De fleste firmaene har kontor eller en kontaktsluse på flyplassen hvor du kan leie bil.

De fleste bilene står et stykke fra selve flyplassen på en avsides parkeringsplass. Skulle du være så uheldig at bilen står utenfor gangavstand blir du som regel tilbudt en shuttlebus for å komme fram til leiebilen.

Hvor er det best å leie bil?

Du kan med stor sannsynlighet finne et bedre tilbud lokalt enn på flyplassen. De fleste velger likevel å leie bil på flyplassen for enkelhetens skyld. Du finner gjerne et godt tilbud om du er ute i god tid og bestiller leiebilen en stund før reisen.

Om du velger å gamble og reiser ned uten å ha en bil klar, kan du gå på en smell. De lokale selskapene kan være tomme for biler, og alle bilene på flyplassen kan være booket. Om du trenger bilen i en kortere periode og ikke gjennom hele reisen, kan det lønne seg å sjekke lokalmiljøet hvor du skal bo.

Hva slags restriksjoner ved leiebil?

Ved leie av bil finnes det regler å forholde seg til. Det kan blant annet være restriksjoner på om du kan krysse landegrenser med bilen. Dette må du i så fall sjekke opp i eller spørre utleier om ved inngåelse av leieavtale når du skal ha leiebil i utlandet og gode råd blir svært viktig.

Hente og levere leiebil

Når du skal leie en bil er det viktig å se over bilen nøye ved overtagelse. Om du ikke påpeker alle bulker, riper og steinsprut kan du risikere at utleier prøver å prakke på deg disse skadene. Ved henting av bil bør du også ta bilder av bilen, for på den måten kan du datofeste bildene og vise at skadene var der før du begynte å kjøre.

Det samme bør du gjøre når du leverer den tilbake. Du bør også sjekke kilometerstanden ved henting og levering, med mindre du har ubegrenset kjørelengde. På den måten risikerer du ikke ekstra kostnader.

Vær oppmerksom på at du leser leieavtalen nøye før du signerer. Husk at du har rett på en kopi av leieavtalen på engelsk.

De fleste utleiere krever at tanken skal fylles helt opp før levering. Gjøres ikke det kan du risikere at utleiefirmaet belaster deg for full tank med en høy drivstoffpris, i tillegg til et gebyr for arbeidet.

Kan jeg hente leiebil en plass, og levere et annet?

Skal du hente leiebilen et sted, men levere den et annet, må du regne med en høyere pris. Dette gjør at utleiefirmaet selv må få fraktet bilen tilbake til sitt opprinnelige utleiested, og dette kan gjøre leieavtalen flere tusen kroner dyrere. Vær obs på dette. Bilen som er billigst å leie er ikke nødvendigvis det om du skal levere den et annet sted. Kanskje har et annet firma med en dyrere leiepris en bedre avtale på levering et annet sted.

Hvordan sjekke pris på leiebil?

Både leievilkår og pris varierer enormt. Du bør derfor sjekke ut flere utleiere før du bestemmer deg for hvor du skal leie bil.

Det er en rekke potensielle ekstrakostnader ved leie av bil. Derfor bør du sjekke hva totalsummen potensielt kan bli.

Er du avhengig av ekstrautstyr som barnesete, GPS og lignende kan det også bli dyrt. Har du mulighet, så ta med dette selv på ferien. Ekstra sjåfør øker prisen på leien, og noen selskaper tar en avgift om alder på sjåføren er mellom 18 og 25 år.

Hva slags forsikringer med leiebil i utlandet?

Inkludert i prisen finner du alltid kaskoforsikringog en ansvarsforsikring, men disse dekker ikke alt. Selv om disse forsikringene er gjeldende er egenandelen ved skade høy. Det avhenger naturligvis hvilken bil du leier. Jo bedre og dyrere bil, jo dyrere kan det bli.

Det er ikke alle utenlandske utleiefirmaer som oppgir prisen på forsikringen om du bestiller på nett. Denne infoen får du på stasjonen. Dette bør du være forsiktig med. Utleie av bilen kan fort bli svært kostbart om leien inneholder en dyr forsikringsavtale.

Undersøk derfor nøye hvilke forsikringer som er inkludert i leien og hva disse dekker når du skal ha leiebil i utlandet og gode råd.

Hva gjør jeg ved uhell med leiebil i utlandet?

Skulle uhellet være ute bør du ta kontakt med utleiefirmaet eller sjekke om de har egne avtaler ved motorstopp eller skade. Seriøse selskaper bryr seg om bilene sine og har som regel gode avtaler og løsninger på dette. Blir du utsatt for en trafikkulykke bør du også kontakte utleierså snart som mulig. De har egne rutiner for uhell i trafikken og bruker som regel faste verksted. Om du prøver å ordne opp i det selv uten å være i dialog med utleier kan det fort bli dyrt.

Skulle du få en bot med leiebilen blir også det dyrere enn boten i seg selv. Utleier tar som regel et ekstra gebyr for å informere hvem som har kjørt bilen.

Hva gjør jeg etter at bilen er levert?

Mange opplever at utleier trekker mer enn «avtalt» når du har levert bilen tilbake. Utleiepolitikken er forskjellig fra land til land og mange føler de er trukket for utgifter de som kunder ikke har inngått avtale om. Om utleier sier seg uenig og du har betalt for bilen med kredittkort bør du kontakte utsteder av kredittkort snarest. I et slikt tilfelle vil det være fordel å ha bilder klare.

Elbil, bensin, hybrid eller diesel?

Leiebil i utlandet og gode råd ved valg av drivstoff: Dieselmotor har lavere forbruk enn tilsvarende bensinmotor, og som regel en lavere pumpepris per liter. Dieselmotor har også langt mer trekkraft i motoren enn bensinmotor. Bensinbiler har lavere utslipp av NOx og partikler enn dieselbiler. Men forbruket er høyere og slipper derfor generelt ut mer CO2, enn dieselmotor. Hybridbil er effektiv ved daglige småturer, fordi da kan den kjøres elektrisk, og ingen bekymring for rekkevidden. På langtur kan bensin-/dieselmotoren ta over når batteriet er tomt. Elbiler har svært energieffektive batterier og bruker kun en tredjedel av energien som en bensin- eller dieselbil bruker. Dette betyr mindre utgifter til «drivstoff».

Liker du artikkelen om leiebil i utlandet og gode råd, så gi oss en like på Facebook. Kikk innom Reiselivs Linkedin og Instagram også.


Leiebil – Biltur gjennom syv stater på to uker

Det kan være godt å gå ut av bilen innimellom og strekke på beina, kjenne på grus og gras utenfor asfalten. Bildet er fra Monument Valley i Utah.

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.