Hjem Reiseøkonomi Pakk (nesten alle) verdifulle julegaver i håndbagasjen

Pakk (nesten alle) verdifulle julegaver i håndbagasjen

av Reiseliv
Pakk verdifulle julegaver

Det nærmer seg juleferie og på Oslo lufthavn er flyplassen klar til å ta imot og sende av gårde mange passasjerer denne uken. Fredag 20. desember blir den store utfartsdagen med nesten 100.000 reisende til og fra Avinor Oslo lufthavn. Vær tidlig ute og forberedt på flyforsinkelser.

– Som i fjor ser vi at trafikken er spredt utover mange dager, slik at det ikke blir så store trafikktopper som tidligere år. Fredag 20. desember blir den eneste virkelig trafikktunge dagen med opp mot 100.00 reisende, sier kommunikasjonssjef på Oslo lufthavn, Joachim Westher Andersen. 

Har du gaver som er av høy verdi bør dette medbringes i håndbagasjen, forutsatt at det er tillatt. Merk at gaver med flytende innhold i mengder over 100 ml ikke er tillatt i håndbagasjen. Andre populære gaver som spekematsett med kniver eller lignende kommer heller ikke gjennom sikkerhetskontrollen.

– Våre folk er på jobb for de reisende og ønsker at de skal få en best mulig reise hjem til jul. Derfor er det ekstra kjedelig for oss når vi må åpne og eventuelt fjerne deler av julegaven. Det er ingen god følelse for sikkerhetskontrollørene og ingen god opplevelse for passasjerene, forklarer Andersen.

Mat er i utgangspunktet tillatt i håndbagasjen, men krem klassifiseres som flytende, så kremkaker bør vertskapet stå for dit man skal. Det kan også være lurt å bruke god emballasje og pakke inn julegaver som kan knuse.

Ikke alle julegaver passerer sikkerhetskontrollen

Pakk verdifulle julegaver
Samekniver – for eksempel – er vakre julegaver. Men de kommer ikke gjennom sikkerhetskontrollen.

Det er mye tid å spare i sikkerhetskontrollen om man ikke har med seg væske over 100 ml. Alt som er flytende, smørbart eller i gassform omfattes av reglene for væske. Skarpe gjenstander er forbudt å ta med om bord. Husk også at alt av metall skal fjernes fra kroppen og at PC, nettbrett, mobiltelefon og fotoutstyr skal ut av bagen ved passering.

– Hvis alle forbereder seg litt før de kommer frem til skranken i sikkerhetskontrollen kan det bidra til å korte ned kø-tiden, oppfordrer Andersen.

– I sikkerhetskontrollen ser vi også at folk har lett for å glemme igjen tingene sine, så ta en ekstra kikk i kassene når du har passert kontrollen slik at du får med deg alt, sier han.

I tradisjon tro kan alle som reiser med nisselue benytte egne sluser i sikkerhetskontrollen fra 22. desember til og med andre juledag. Disse er godt merket.

Selvbetjente løsninger

De som benytter lufthavnens selvbetjente løsninger og leverer inn bagasjen selv, oppfordres til å knytte sammen lange reimer, hemper eller stropper slik at dette ikke henger seg fast i bagasjebåndet. Dette gjelder spesielt for sekker og bagger. Er du i tvil om din bagasje er godt nok pakket, kontakt personalet i nærheten.

Oslo lufthavn har flere tilbud for reisende med nedsatt funksjonsevne. Husk at du må bestille assistanse i god tid før avreise. Dersom du bestiller senere enn 48 timer før avgang må du regne med ekstra ventetid. Les mer om dette her.

– Vi har pusset opp assistansepunktet i avgangshallen og synes derfor det er ekstra hyggelig å ta imot de som trenger assistanse i år, sier Joachim Westher Andersen. Både interiøret og funksjonaliteten er endret slik at både ansatte og passasjerer får en hyggeligere opplevelse. Blant annet har det kommet på plass bedre skjerming, forhøyede stolseter, interaktive informasjonsskjermer og bemannet skranke, sier han.

Skal du besøke Oslo i juleferien?

Stemning i Spikersuppa i hovedstaden. Foto: VisitOSLO/Didrick Stenersen

I Norges hovedstad det kort mellom langrennsløypene, skibakkene, akebakkene og kulturbegivenhetene. Restaurantene har gjort klart pinnekjøttet, kålrabistappen og nøttesteken for storinnrykk, og ønsker du å besøke et julemarked finner du hovedstadens største julemarked «Jul i Vinterland» i Spikersuppa. Førjulstiden er også preget av en rekke andre kulturtilbud som julekonserter, juleshow og muligheter for museumsbesøk.

– Oslo har så mye fint å tilby både besøkende og de som kommer hjem til jul. Her er alle velkomne. De fleste hotellene, restaurantene og museene holder åpent i julen, og gatene er pyntet med lys og glitter – her finner du skikkelig julestemning! Trenger du Oslo-tips, ta turen innom vår turistinformasjon i Østbanehallen. Vi holder åpent alle juledagene, sier Christian Lunde, administrerende direktør i VisitOSLO.

For en fullstendig oversikt over alle aktivitetene i julen i Oslo, klikk deg inn på visitoslo.com.

Julestemning på Oslo lufthavn

Også på Oslo lufthavn lages det litt ekstra julestemning for passasjerene. Flyplassen har et tettpakket program for både barn og voksne nå i adventstiden. Noen av aktivitetene ser du her:

Mandag 16. desember:
– Travelin’ Storband spiller kl. 17.00 ved juletreet ​
– Konsert ved parkert piano kl. 18.00 ved gate A12

Tirsdag 17. desember: ​
– NRK Klassisk sender direkte fra parkert piano ved gate A12 kl. 07.00 – 12.00​
– NRK Klassisk sender direkte fra parkert piano ved gate A12 kl. 15.00 – 17​.00

Onsdag 18. desember: ​
– Koret Neon vokal holder tre konserter fra kl. 18.00 Både på avgang og ankomst.
– SAS Janitsjarkorkester spiller ved SAS servicesenter på avgang kl. 18.30​

Torsdag 19. desember:
– God Morgen Norge sender direkte fra Oslo lufthavn
– Julenissen og nissemor er på besøk. De finner du ved juletreet fra kl. 14.00 – 17.00​
– Koret Cava holder tre konserter fra klokken 18.30. Både på avgang og ankomst

Fredag 20. desember:
– NRK Østlandssendingen sender direkte fra Oslo lufthavn
– Julenissen og nissemor er på besøk. De finner du ved juletreet fra kl. 14.00 – 17.00​

Lørdag 21. desember:
– Koret Neon vokal holder tre konserter fra klokken 15.00. Både på avgang og ankomst.

For flere tips før du skal reise i juleferien, finner du på Avinor.

Få nytt fra Reiseliv på epost. Se hva vi tilbyr og bestill nyhetsbrev her

Liker du artikkelen om Oslo lufthavn Gardermoen, så gi oss Like og del på Facebook

Du vil sikkert like disse artiklene også