Home Reisetips Pakke flybagasjen fornuftig er en stor utfordring

Pakke flybagasjen fornuftig er en stor utfordring

Særlig håndbagasjen som kan bli for tung

by Per Henriksen
pakker du

Pakke flybagasjen fornuftig: Plutselig hektisk i avgangshallen på flyplassen. Flyselskapet har strammet inn på hvor mye passasjerene tok med seg inn i kabinen.

Pakker du riktig: Alle med mistenkelig tung eller stor håndbagasje måtte forbi en vekt og mål. Og det ble ikke vist noen nåde på hverken kilo eller omfangsrike bagger, for ikke å snakke om alle som hadde flere kolli. Køen av passasjerer som måtte ut med betydelig beløp i et slags «straffegebyr» ble lengre og lengre.

Men en «smarting» fikk den glupe ideen å gå en tur på toalettet. Han ruslet avsted med overvekten, slank og med ledig gange. Etter en stund kom han sigende tilbake, flere kilo tyngre kroppsvekt og tilsvarende kilo lettere håndbagasje. Det bula kraftig rundt midtpartiet og skjorteflakene klarte så vidt å bære overvekta.

Hva som skjedde med ham når han kom frem til de myndige Norwegian-damene bak skranken vet jeg ikke. Det var min tur til å slenge den godkjente sekken over skuldra og gå ombord.

Nå er dette en trend hos mange flyselskaper, at de skjerper kontrollene med håndbagasjen. Jeg har reist mye i Asia, og asiatene har sterke tendenser til å dra med seg både to, tre og fire bagger inn i kabinen. Da blir det etter hvert trangt i hattehyllene.

Da er det like greit å starte med tips til pakking av håndbagasjen.

Flyselskapene har litt forskjellige regler for vekt på håndbagasje, men de fleste ligger på rundt 10 kilo i økonomiklassen. Og så har de begrenset mål. Ved de fleste utganger står det et stativ som gir deg sånn omtrentlig melding på størrelse, når du måler der. Mitt tips er; ikke bring med deg mer enn det flyselskapet tillater. Som nevnt kan dette bli dyrt. Alle flyselskaper har regler på sine nettsider og også i tilknytting til billettene.

Pakker du håndbagasjen riktig?

pakker du
Flyselskapene blir stadig strengere med hvor mye håndbagasje du kan ta med inn i flyet.

Det du trenger underveis på flyturen, slik som lesestoff, mobiltelefon, headset, notatblokk kanskje. Skal du reise med medisiner, må du ha dette i bagasjen (og ta med deg legens resepter i tilfelle tollkontroll), verdisaker som smykker (hvis det i det hele tatt er noe å ta med på ferie), laptop og nettbrett, kamera og kanskje en ekstra genser (det kan bli kaldt ombord).

Det er også smart å ha med ekstra sett undertøy, hvis kofferten ikke kommer frem samtidig med deg. Yttertøy tar du over armen. Powerbanks har egne regler som du kan lese om på Nødlader.no.  Flyselskapene regner også med kiloene du handler på taxfree, så det er lurt å ikke fylle opp håndbagasjen til det maksimale, men ha rom for litt innkjøp før avgang.

Alle vet at du ikke kan ta med deg vannflasken gjennom sikkerhetskontrollen på flyplassen i disse dager, men likevel er det alltid noen som prøver seg og får køen til å stoppe opp. Til alles irritasjon oppgir paneuropeiske bagasjeforskrifter at du ikke kan ha væskebeholdere på mer enn 100 ml med deg i håndbagasjen.

De må alle få plass i en 1-liters gjennomsiktig plastpose (som vanligvis er tilgjengelig rett før sikkerhetskontrollen). Hvis du har med deg større væskebeholdere enn det, må de pakkes i bagasjen som du sjekker inn.

Ta også med de noen vanlige medisiner som du kan komme til å trenge. Det er ingen som vil gå rundt med dundrende hodepine, feber, mageproblemer eller alle tre i ferien. Det er lettere å kjøpe medisinene du trenger, før du reiser. I landet du besøker, kan det godt hende at medisinene er reseptbelagte. Det gjelder også allergitabletter og astmamedisin – ta dem med!

Hvordan pakker du kofferten?

Aller først; sjekk begrensningene (1 eller 2 kofferter og vekt?) som gjelder for den billetten du har. Så skaffer du deg en nett liten reisevekt for å veie bagasjen. Vanligvis er det 20 kilo. Men tenk litt langsiktig. Du kommer helt sikkert til å handle litt underveis, så drar du ut med 20 kilo, så får du overvekt på veien hjem.

pakker du
En liten bagasjevekt er lurt å ha med på ferie. Da kan du til enhver tid sjekke at du ikke får overvekt.

Ofte drar jeg ut med én koffert. Det vil si jeg sjekker inn én. Men inni der ligger det en ekstra koffert hvor jeg har pakket det jeg planlegger å bruke. Og da har jeg en koffert ekstra å reise med hjem igjen. Men dette avhenger av hva slags flybilletter jeg har bestilt.

Koffertpakking er en kunst. Vi vil ha med mest mulig. Vi vil ha klærne glatte og pene når vi kommer frem, og som nevnt ha rom for å handle i løpet av ferien.

Planlegg turen litt, hvor mange dager skal du reise, hvilke muligheter for vask av tøy underveis, hva slags klær er mest aktuelt på reisemålet i henhold til sesong og aktiviteter?

Ut fra dette pakker du færre klær enn først tenkt. Det viser seg alltid at noe forblir ubrukt, men har opptatt plass i kofferten.

Rulle eller brette klærne?

pakker du
Legg det tyngste neders i kofferten. Klær holder seg godt når de blir rullet, en pakkemetode mang bruker.

Det mange anbefaler er at klær rulles pent sammen. Da blir det minst krøller og bretter. Så legger du «hardware» for seg selv, gjerne nederst i kofferten, ned mot hjulene. Og det letteste øverst. Sko legger du i en plastpose. Ta med en skittentøypose også. Og er det ting du er redd kan knuses eller brekkes, pakk dette godt inn og legg et blant alt det myke tøyet.

Ikke glem adapterne: Hvis du trenger dem, kjøp dem før turen, så du slipper å kjøpe dem på flyplassen – for der er de svindyre.

Når du står og ser på rullebåndet ved ankomst, så tenker du ofte; er det min koffert? Mmmmnei, ikke den, den lignet da fryktelig mye! Joda, det er riktig, mange kofferter ligner hverandre. Et tips er da at du merker din koffert på en godt synlig måte, også med tydelig navn og adresse.

Det har to formål: Du ser den lett i kaoset med mange hundre. Det er ikke så fristende for tyver å ta den md seg, fordi ditt kjennetegn lyser lang vei. Tyver ved bagasjebåndet? Joda, jeg har vært utsatt for det et par ganger. Den ene gangen så jeg kofferten på båndet og plutselig var den borte for alltid.

Den andre gangen hadde noen dekket den til på ei tralle, klar til å kjøre ut. En i reisefølget gjorde meg oppmerksom på at under der er din koffert. Og det stemte.

Et tips til slutt: Ta bilder av alt du pakker og også kofferten. Da har du noe å vise forsikringsselskapet dersom den aldri dukker opp.

Mange meninger, erfaringer og gode tips om å pakke flybagasjen. Denne fra et internasjonalt forsikringsselskap, Southern Cross er også grei å kikke gjennom.


Håndbagasje på fly – ulike regler hos flyselskapene

Kjenner du situasjonen? Passasjerer med for mange eller for stor håndbagasje. Flyselskaper har forskjellige regler, og greit å sjekke ut før du pakker.

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.