Home Reiseøkonomi Turistskatt kreves i mange land verden over

Turistskatt kreves i mange land verden over

by Per Henriksen
turistskatt kreves

Turistskatt kreves i mange land verden over, langt flere enn du kanskje tror. Og flere reisemål har nå under vurdering å innføre en slik avgift. Blant de rimeligste avgiftene finner du Kroatia og Bulgaria som krever deg for ca 15 kroner, mens skal du til Bhutan, så er det en avgift på ca 2500 kroner per døgn. Men da får du både overnatting, turistguide og annen service inkludert.

Hvilke land har turistskatt?
Hvordan betales turistavgifter?
Hvorfor krever mange land inn turistskatt?

Noen land krever engangsskatt ved ankomst, per dag du oppholder deg i landet, eller ved avreise. Når du har reist utenlands, har du sannsynligvis betalt en eller annen form for turistavgift. Men du har kanskje aldri lagt merke til den.  Svært ofte er disse avgiftene lagt inn i flybillettene, eller avgifter du betaler gjennom hotellregningen din.

Her er en oversikt over en del land hvor du må betale for å komme inn og oppholde deg der.

EU implementerer en turistskatt i 2022. Innen utgangen av 2022 vil ikke-EU-borgere, inkludert amerikanere, australiere, briter og andre reisende fra utenfor Schengen-sonen, måtte fylle ut en søknad for å komme inn. De under 18 eller over 70 vil ikke måtte betale gebyret. Dette er alle land hvor du allerede må betale turistavgift for å komme inn. Mange land har allerede en turistavgift på plass, av forskjellige årsaker. For noen handler det om å prøve å dempe antallet turister og forhindre overturisme. For andre er det nesten som en bærekraftsskatt på hver besøkende. Pengene fra disse skattene går til å opprettholde reiselivsfasiliteter og beskytte naturressurser.

Turistskatter i Italia avhenger av hvor du er. Romas avgift fra €3 til €7 per natt, avhengig av romtype, men noen mindre byer tar mer. Venezia vil innføre turistavgift i 2022. Den italienske avisen La Stampa rapporterte i august at flere tiltak er foreslått for å kontrollere antall turister, for eksempel et online bookingsystem. Men mer innsats må på plass for å dempe antallet – inkludert en avgift for å komme inn i byen. Den foreslåtte avgiften vil variere mellom €3 og €10, basert på om det er lav- eller høysesong.

Turistskatt kreves
Venezia er sprengt med turister. Foto: Lunar Sea Art

I Østerrike betaler du en overnattingsskatt, som varierer avhengig av hvilken provins du er i. I Wien eller Salzburg betaler du 3,02 prosent ekstra på hotellregningen per person. Turistavgiften er også kjent som Tourismusgesetz og Berherbergungsbeiträge.

Turistskatten i Belgia legges også på overnatting, for hver natt du overnatter der. Gebyret er noen ganger inkludert i romprisen på hotellet, men noen skiller kostnadene ut og gjør det til et tilleggsgebyr, så du må sjekke regningen nøye. Antwerpen og Brugge krever en pris per rom. Prisen i Brussel varierer avhengig av hotellets størrelse og vurdering. Generelt er det rundt €7,50.

Bulgaria bruker en turistavgift på overnattinger. Den er veldig lav og varierer avhengig av område og hotellklassifisering – opp til rundt €1,50.

Kroatia hevet turistskatten sin i 2019. Den økte prisen gjelder imidlertid kun i høysesongen om sommeren. Besøkende betaler rundt 10 kuna (€1,33) per person per natt.

Turistskatt kreves
Split i Kroatia. Foto: DS Foto

Tsjekkiske Republikk: Du trenger bare å betale turistavgift i Tsjekkia når du besøker hovedstaden Praha. Den er veldig liten (under €1) og betales per person, per natt, opptil 60 netter. Skatten gjelder ikke for barn under 18 år.

Frankrike: Det er en «taxe de séjour» å betale i Frankrike. Det legges til hotellregningen din og varierer avhengig av hvilken by du er. Prisene varierer fra €0,20 til rundt €4 per person per natt. Turiststeder som Paris og Lyon bruker pengene til å vedlikeholde turismeinfrastruktur.

Tyskland har det de kaller en «kulturskatt» (en kulturförderabgabe), og også en «sengeskatt» (en bettensteuer), i byer som Frankfurt, Hamburg og Berlin. Gebyret er rundt 5 prosent av hotellregningen.

Turistskatten i Hellas er basert på antall hotellstjerner eller antall rom du leier. Det kan være alt opp til €4 per rom. Den ble innført av det greske turistdepartementet for å bidra til å kutte landets gjeld.

Turistavgifter i Ungarn gjelder kun i Budapest. Reisende må betale 4 prosent ekstra hver natt basert på prisen på rommet.

Nederland har en landturistskatt og en vannturistskatt. I Amsterdam utgjør dette 7 prosent av kostnadene for et hotellrom. Det kalles toeristenbelasting.

Portugals turistskatt betales per natt per person og gjelder kun for gjester som er 13 år eller eldre. Det er rundt €2. Du trenger bare å betale den de første syv dagene av oppholdet.

Turistskatten i Slovenia varierer basert på beliggenhet og hotellvurdering. Det er litt høyere i større byer og feriebyer, inkludert Ljubljana og Bled – rundt €3.

Spania: Hvis du skal til Ibiza eller Mallorca, må du betale turistskatt. Bærekraftig turistskatt, som gjelder for ferieinnkvartering på Spanias Balearene (Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera), gjelder også for hver feriegjester som er 16 år eller eldre. I høysesongen kan skatten komme opp til €4 per natt.

Turistskatten i Sveits varierer avhengig av beliggenhet. Prisen er per natt og per person og er rundt €2,20. Tilbud for overnatting inkluderer vanligvis ikke turistskatten – den er spesifisert som et eget beløp, så det er lettere å holde styr på. Og det gjelder kun for opphold under 40 dager.

Thailand planlegger å innføre turistavgift i løpet av 2022 på 300 baht (85 kroner). Argumentet er at avgiften skal «brukes til å ta vare på turister», for en helseforsikring som dekker sykdom og sykehusopphold. Det skal også bidra til å finansiere videre utvikling av turistattraksjoner, slik som Grand Palace i Bangkok.

Turistskatt kreves
Grand Palace i Bangkok, Thailand. Foto: Sasint

Malaysias turistskatt er en fast sats og brukes per natt du bor. Det er ikke mye mer enn rundt €4 per natt.

Bhutan: Mens de fleste lands turistavgifter er under rundt €20, er Bhutans skatt skyhøy i sammenligning. Minste daglige avgift for de fleste utlendinger er: $250 (€228) per person per dag i høysesongen og litt mindre i lavsesong. Men det dekker mye, inkludert overnatting, transport i landet, en guide, mat og inngangsavgifter.

Turistskatter i Indonesia gjelder kun på Bali. I 2019 sier en ny lov at utenlandske besøkende til den indonesiske øya må betale en avgift i området på €9. Inntekter fra skatten går angivelig til programmer som bidrar til å bevare miljøet og balinesisk kultur.

I Japan kommer det i form av en avreiseskatt. Besøkende til Japan betaler 1000 yen (rundt €8) når de forlater landet. Det offisielle turistnettstedet hevder at denne lille skatten gjør «en betydelig forskjell» for økonomien.

Turistskatt kreves
Bhutans kjente arkitektur. Foto: Suketdidhia

New Zealand: Mange turister, folk på arbeidsferie og noen studenter og arbeidere som kommer til New Zealand må betale en International Visitor Conservation and Tourism Levy (IVL) når de ankommer. Men folk fra Australia er unntatt. Det er $35 New Zealand dollar som er rundt €21.

USA: En hotellskatt eller overnattingsskatt for reisende som leier overnatting belastes i det meste av USA. Det kalles også en beboelsesskatt. Avgiftene gjelder på hoteller, moteller og vertshus. Den høyeste prisen er angivelig betalt i Houston, med en skatt på 17 prosent på hotellregningen.

De fleste karibiske øyer har turistskatt lagt til hotellkostnaden eller en avreiseavgift. Antigua og Barbuda, Aruba, Bahamas, Barbados, Bermuda, Bonaire, De britiske jomfruøyene, Caymanøyene, Dominica, Den dominikanske republikk, Grenada, Haiti, Jamaica, Montserrat, St. Kitts og Nevis, St. Lucia, St. Maarten, St. Vincent og Grenadinene, Trinidad og Tobago og De amerikanske jomfruøyene har alle en form for avgift for besøkende. Avgiftene varierer fra €13 på Bahamas til €45 i Antigua og Barbuda.

Kilde: Euronews

Følg oss på Facebook, Linkedin, Instagram og Youtube

Har du kommentar til artikkelen, mer informasjon eller ønsker kontakt med Reiseliv, send inn skjema:

    Du liker kanskje også

    Reiseliv

    Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.