Hjem Reisetips Betale i lokal valuta eller norske kroner i utlandet?

Betale i lokal valuta eller norske kroner i utlandet?

av Per Henriksen
betale

Betale, Valuta, Utlandet

Skal du velge norske kroner eller lokal valuta ved uttak og betaling i utlandet? Svaret er alltid lokal valuta, og dette er årsaken.

Betale: – Vi kaster bort over en milliard kroner i året på å velge beløp overført til norske kroner i utlandet, sier Anders Fagereng, daglig leder i forbrukerportalen Dinero.no. Han anbefaler å alltid ta ut i lokal valuta.

Velger du feil kan det koste deg dyrt. Årsaken er at eieren av minibanken eller terminalen selv kan justere valutakursen i sin favør dersom du velger din egen valuta – i dette tilfellet norske kroner.

Betale: Forutsigbart, men dyrt

Tilbudet om å belastes i norske kroner eller lokal valuta kalles «dynamic currency conversion» på engelsk, eller dynamisk valutaomregning på norsk. Velger du norske kroner er det ikke slik at du får norske sedler ut når du tar ut penger, det er heller at minibanken fastslår hvilken valutakurs du får på stedet.

Slik vet du med en gang hvor mye kontoen din belastes for, og du slipper å vente på at betalingsleverandøren i kortet ditt avgjør hvilken kurs du oppnår.

– Mange nordmenn på utenlandsferie tenker nok at denne løsningen er praktisk, men sannheten er at vi kaster bort over en milliard kroner i året på å velge beløp overført til norske kroner i utlandet, sier Anders Fagereng, daglig leder i forbrukerportalen Dinero.no.

– Velg alltid lokal valuta – det sparer du penger på, legger han til.

La kortet bestemme valutakursen for deg

Med en gang du lar minibanken bestemme valutakursen på stedet, velger du bort valutakursen som kortets betalingsleverandør kan gi deg. I norske kort er Visa og MasterCard dominerende betalingsleverandører, og disse gir bedre kurs enn om du velger dynamisk valutaomregning.

– Valutakursen Visa og MasterCard tilbyr er det nærmeste du kan komme den faktiske dagskursen på valutaen du betaler eller tar ut. Ifølge Dinero.nos valutaanalyse over tid er MasterCard og Visas kurser jevnt over like, sier Fagereng.

Det betyr at du ikke trenger å bekymre deg for om kortet ditt har den ene eller den andre betalingsleverandøren. Ved vanlige valutakjøp eller -uttak der dynamisk valutaomregning ikke tilbys, er det Visa, MasterCard eller øvrig leverandør som bestemmer kursen.

Kredittkort gir ekstra trygghet på ferie

Det er anbefalt å bruke kredittkort framfor debetkort på utenlandsreiser, og det er ikke uten grunn. En av de mest åpenbare årsakene er at du får lovfestede rettigheter med på kjøpet når du handler på kreditt – rettigheter du ikke får dersom du handler med et vanlig debetkort tilknyttet din brukskonto.

Dette takket være finansavtaleloven, som gir mulighet til å klage til kredittyter i reklamasjonssaker, utstrakte rettigheter ved svindel og/eller misbruk og erstatning dersom selger av en vare du har kjøpt slås konkurs. Av sikkerhetsårsaker anbefaler Fagereng i Dinero.no å ha med minst to brukskort på ferie.

– Mister du eller blir frastjålet det ene, har du det andre i bakhånd. Det er derfor lurt å ikke ha begge kortene på seg samtidig, og heller la det ene ligge igjen på en trygg plass i hotellrommet eller lignende, sier han.

Mister du kortet ditt eller får det frastjålet må du sørge for å varsle banken din for å få det sperret så fort det lar seg gjøre. Du er pliktig til å si ifra «uten ugrunnet opphold», og gjør du ikke det kan du risikere å måtte dekke et eventuelt tap fra egen lomme.Sjekk og bestill hotell verden rundt her

Du kan søke hoteller verden rundt og bestill direkte her på Reiseliv


… .        .. .

Reiseliv er Norges eldste reiselivsmagasin på Internett, startet i 2000.

Helbredende spa i nyåpnet hotell i Slovakia

Helbredende

Romantisk og helbredende ferie for to på Royal Palace i Slovakia.

Du vil sikkert like disse artiklene også