Home Reisetips Hundekjøring under nordlyset

Hundekjøring under nordlyset

by Per Henriksen
Hundekjøring under nordlyset

Hundekjøring under nordlyset. Frisk luft er beste middel mot så mangt, det beste middel for å holde deg frisk! Uteliv i skibakken, skogen, på fjellet, kort sagt langt bort fra storbyliv og innestengt på hjemmekontor. Drømmen går til hvite vidder og å se nordlyset flimre på himmelen i ultrafiolett, infrarødt, gult til grønt og blått.

Vinterlandet Norge har mange flere spennende og overraskende reisemål og opplevelser enn det som står i brosjyrer og trykket på annet glanset papir. Gratangen, for eksempel. Har du tenkt på at Gratangen i Troms kan være spennende dager i Vinter-Norge?

Jo, la oss fortelle deg en mulighet du neppe har tenkt på. I Gratangen er det et lite samisk miljø; Husky Isogaisa som blant annet består av noen hunder, den samiske sjaman Ronald Kvernmo og lokale guider, De kan alt om å glede seg i snø, hundekjøring, nordlys, samiske tradisjoner og bidos, det vil si en tradisjonell samisk rett. Med andre ord, de tilbyr dager i frihet under himmelhvelvingen og kveldskos i lavvoen.

Hundekjøring under nordlyset

Nordlyset som kan være så uendelig vakkert høyt der oppe. Teknisk beskrevet; fordielektroner og protoner blir slynget fra sola og kolliderer med atomer og molekyler i den øvre polare atmosfæren. Men som er romantisk og fascinerende

Det er en spennende tur med hundeslede, innover i nord-norsk natur! Hundene tar oss med i løyper som går gjennom et magisk terreng, og mellom majestetiske fjell. Det faller en slags ro i kroppen og nytelsen av villmarken er ubeskrivelig under nordlyset. 

Her glir hundespannene gjennom snøen, noen sleder har fire hunder, andre har seks. Vinteren i polare områder er spesiell. Ofte er det stille og stjerneklart. Trærne vi kjører fordi er dekket med iskrystaller, og naturen har gått inn i en sovende tilstand.

Egentlig skal det være svarte natta, men det er ikke helt mørkt. Nordlyset er over oss og den hvite snøen gir god oversikt over terrenget.

Sledehunder elsker å springe i snøen

Sledehundene peiser på, de springer ustoppelig fremover. De elsker å løpe! Det er slik de er skapt. De har det gøy. De farer fremover med stor glede, i et samkjørt team.

En godt trenet sledehund kan løpe 500 km på noen dager, tilsvarende avstanden fra Trondheim til Oslo! Finnmarksløpet for eksempel, Europas lengste hundeløp, har en klasse som er på 1200 kilometer. Opptil 14 hunder kan løpe sammen foran en slede.

Finnmarksløpet som i år skal gå fra 11. til 20 mars, er for de mer profesjonelle hundekjørerne. Men nå er vi i Gratangen, og klarer oss fint med en kveldsutflukt. Her blir vi tatt godt vare på av en lokal guide, som kan sitt fag med å kjøre oss trygt innover i fjellet en vinternatt, på vei mot en hvile og fortellinger i en lavo.

Vel fremme er det først hundene som skal tas vare på, sjekkes og stelles. Så slapper vi av på reinsdyrfeller inne i lavoen, og lytter til fortellinger fra Sápmi og blir kjent med det mystiske i samisk kultur.

Tradisjonell samisk mat blir servert, et nydelig måltid etter å ha kjent den kjølige friske luften stryke kinn og panne når hundene på lette poter har satt opp farten gjennom snøen.

Nordlys er forfedre som danser på himmelen

Guiden forteller at samenes forfedre liker å danse på himmelen på iskalde vinterkvelder. De viser seg fra sitt aller beste, mens de vinker til oss. På samisk heter det Guovssahas, på norsk nordlys.

Ifølge gammel samisk tradisjon er det nettopp sjelen til samenes forfedre som lyser på himmelen. Derfor holdes det seremonier slik at nordlyset kan åpenbare seg. I denne seremonien får vi servert en hellig drikk. Når vi er ferdig serveres bidos, tradisjonelt samisk måltid av reinsdyrkjøtt og samenes nasjonalrett. Det hele avsluttes med kaffe og kaker.

– Når vi blir voksne, lærer vi å respektere nordlyset på en annen måte, siden det ifølge den samiske mytologien er sjelene til våre forfedre som danser på himmelen. Dette betyr at i nordlyset ser jeg mine forfedres sjeler, mens du ser sjelene til dine forfedre. Hver og en av oss utvikler sitt forhold til sine egne forfedre, sier sjaman Ronald Kvernmo.

– Altså, kan det også være sjela til dine forfedre som danser på himmelen, antyder han.

Shabana Rehman fikk en mektig opplevelse

Landskjente Shabana Rehman, standup-komiker, skribent, dramatiker og foredragsholder har besøkt Husky Isogaisa flere ganger, og forteller at hun opplevde dette som noe fantastisk, ekte og i kontakt med naturen og det naturlige, både inni seg og rundt henne. 

– Hele workshoppen med Ronald var også lagt opp på en veldig jordnær og inkluderende måte. Det ble derfor både nært og kunnskapsrikt om samisk tradisjon og historie, samtidig som vi ble vist enkle verktøy å følge den åndelige og naturlige visdommen som stammer fra denne spirituelle tradisjonen, sier hun.

– Fra lavobål og tromming og ut i minusgrader med energiske huskyer, gav også fine kontraster, og ble til sammen en mektig opplevelse.

– Det var stillheten, at det var lite «lysstøy», kun det som var naturlige lyskilder, spektakulært og intimt på engang. Dette gjorde sterkt inntrykk og vekket en dyp lengsel etter å reise mer og enda dypere inn i Norge. Jeg kommer nok tilbake, sier hun.

Mange skisentra nær Gratangen

Med utgangspunkt i Gratangen og Husky Isogaisa er det flere skisentre du kan dra til i området. Her er fem forslag, noen tilpasset familier med barn, andre med noe større utfordringer for deg som har alpinerfaring.

Gratangsfjellet Alpinsenter
Dette er populært blant turfolk som i tillegg til å utnytte alpinsentrets bakker, tar heisen opp for å gå videre innover fjellet. Anlegget er spesielt familievennlig. Det har 700 meter heis og en kapasitet på 1000 personer i timen. Høydeforskjellen er 175 meter med tre nedfarter. I tillegg er det populært å kjøre i skogen rundt omkring. Ca 20 minutter kjøring fra Gratangen.

Narvikfjellet
Narvikfjellet har 6 heiser, 9 preparerte og 4 upreparerte løyper. Den lengste løypa er over 3200 meter lang, og fra toppstasjonen er høydeforskjell hele 900 høydemeter. For barn og nybegynnere har Narvikfjellet et eget område som inneholder to slake løyper og tallerkenheis. Narvikfjellet er kåret til Norges og skandinavias beste off piste, og her opplever du den sterke kontrasten mellom fjell og fjord. Ca 40 minutter fra Gratangen.

Sollifjellet Alpinsenter
Sollifjellet Alpinsenter opp til ulike aktiviteter for store og små. Alpinsentret har moderne anlegg med tre nedfarter, og et område for frikjøring med skogstraséer som leder ned til heisen. En egen park for freestyle er det også her, samt en akebakke og barnevennlig familieområde med mulighet for grilling med benker og bålplasser. Ca 1 time og 40 minutter kjøring fra Gratangen.

Lødingen slalåmbakke
Dette er en typisk familiepark med beskjedne løyper som ikke skremmer noen, uansett alder. Men ypperlig for familier som kan glede seg utover kvelden i opplyste løyper. Nær to timers kjøring fra Gratangen.

Tromsø Alpinpark
Denne alpinparken ligger bare 10 minutter fra Tromsø sentrum. Alpinparken har fem forskjellige løyper med ulik vanskelighetsgrad. Blant annet nedfarter for små førstegangskjørere med et eget barneskiband og en trassé som får selv den erfarende skikjører til og bryne seg. Her er også en akebakke med tilhørende gapahuk slik at også familier med små barn kan være i anlegget. Ca 3 timer kjøring fra Gratangen til Tromsø.

Liker du artikkelen Hundekjøring under nordlyset?

Liker du artikkelen Hundekjøring under nordlyset, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller om du foretrekker å kommentere på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Hvordan få nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.