Home Reisetips Noen vil ha alle pengene dine når du er på ferie

Noen vil ha alle pengene dine når du er på ferie

by Reiseliv
kortsvindel skimming

Det dyttes og danses, pushes og klenges, skubbes og skyves. Dette foregår mange steder. På dansegulvet, på T-banen, i køer, på idrettsarenaer og konserter. Sjekk metoden hvordan noen kan tømme kredittkortet ditt når du er på reise og ferie. Svindlere kan nemlig enkelt skumme et kontaktfritt kort du har i lommeboka.

En svindler kan danse ved siden av deg og bruke sin egen mobiltelefon, og overføre penger fra ditt plastkort til sin egen konto. Men det finnes råd mot dette. Skal du ut og reise, kan du ha et lite kort med antenne som forstyrrer signalene svindleren bruker for å hente pengene dine.

Og vet du at halvparten av alle nettbutikker ikke har krav om at CVV-kode skal oppgis ved kjøp? Det vil si at når svindlere har all informasjon om kortet, kan de handle online til du er mer enn blakk for lang tid, uten at svindleren har CVV-koden.

Selskapet SkimSafe har gjort en undersøkelse som viser at 67 prosent av nordmenn er bekymret for kortsvindel når de reiser.

Hver fjerde nordmann utsatt for kortsvindel

Hver fjerde nordmann har på et eller annet tidspunkt blitt utsatt for kortsvindel. SkimSafes undersøkelse viser at nesten fire av ti bekymrer seg for kortsvindel minst én gang i måneden.

Det er godt å være oppmerksom på kortsvindel både når du er hjemme og i utlandet. Det er imidlertid svært viktig å være oppmerksom på at svindlere enkelt kan skumme et kontaktfritt kort, bare ved å stå ved siden av deg og bruke en mobiltelefon. Ifølge vår undersøkelse beskytter over en tredjedel av nordmenn seg mot kortsvindel ved å beskytte CVV-koden. Men faktum er at halvparten av alle nettbutikker ikke har krav om at CVV-kode skal oppgis ved kjøp.

Han foreslår å ha et beskyttende kort i lommeboken forstyrrer dette skimmingutstyret som svindleren forsøker seg med, og dette reduserer dermed risikoen for å bli tømt for informasjonen som ligger i kreditt- eller debetkortet.

Men i hvilken alder er nordmenn mest bekymret for kortsvindel? Totalt 49 prosent i alderen 51-65 sier at det er når de betaler med et kort på en restaurant. Imidlertid er aldersgruppen 18-30 ikke så bekymret når de er ute. Tilsvarende tall er bare 19 prosent. De yngre, derimot, er mer bekymret når de trekker penger i en minibank, så mye som 45 prosent sier dette.

Undersøkelsen viser også at flertallet av nordmenn aktivt beskytter seg mot kortsvindel. Ikke overraskende er det vanligste å beskytte PIN-koden. Det er imidlertid vanlig å ikke levere fra seg kortet ved betaling på en restaurant. Mange velger også å beskytte CVV-koden og unngår minibanker de ikke gjenkjenner.

Men i følge SkimSafe er det kun fire prosent som har et beskyttende kort i lommeboken som forstyrrer trådløst skimmingutstyr.

Syv tips fra sikkerhetseksperten

Kortsvindel
Så enkelt tapper svindeleren informasjonen fra betalingskortet ditt, alt unntatt CVV-koden.

Tipsene fra SkimSafes sikkerhetsekspert for hvordan du kan beskytte deg mot kortsvindel i sommer

  1. Forhindre trådløs skimming: Beskytt bankkortet ditt ved hjelp av et beskyttelseskort som inneholder en såkalt støysender. Dette består av en chip og en antenne som sammen skader et beskyttende elektromagnetisk felt rundt bankkortene. På denne måten beskyttes kontoopplysningen dine mot skanning. En beskyttelse av denne typen kan beskytte opptil åtte bankkort, og kan plasseres sammen med disse i lommeboken.
  2. Unngå minibanker du ikke kjenner igjen: Minibanker kan enkelte ganger være manipulerte. Hvis du syns at tastaturet ser annerledes ut, eller om kortleseren er litt løs så er det bedre å velge en annen minibank.
  1. Ikke forlat stedet hvis kortet setter seg fast i automaten: Hvis du skulle være uheldig, og kortet setter seg fast i automaten, så er det viktig at du ikke forlater stedet. Ta derimot kontakt medbanken med en gang. Hvis noen bak deg tilbyr seg på hjelpe deg med å få ut kortet, er det best å takke nei. Det kan være en bedrager som er på jakt etter koden til kortet.
  2. Beskytt kodene dine: Oppgi aldri koden din, og sørg for at du beskytter den når du bruker kortet. Det er også viktig at du ikke oppbevarer kort og kode på samme sted. Sørg for at du har forskjellig passord til forskjellige steder som f.eks. Vipps og BankID.
  3. Kontroller kjøpene og uttakene dine: Ha en oversikt over hva det er som skjer på kontoene dine, slik at du ikke går glipp av uttak eller kjøp som noen annen har gjort.
  4. Reager raskt: Hvis du skulle miste bankkortet ditt, eller koden din, er det viktig å reagere raskt. Sperr kortet og anmeld det. Alle banker har en sperretjeneste som du kan ringe døgnet rundt.
  5. Bruk aldri BankID over telefon: En del bedragere ringer deg opp via telefonen, og hevder de er fra banken eller skatteetaten. De ber deg deretter legitimere deg med BankID, noe du aldri skal gjøre over telefonen. Personen kan ha registrert personnummeret ditt på sin mobil, og bedt om en innlogging via BankID. Ved å legitimere deg så hjelper du bedragerne til å få tilgang til kontoen din.


Uheldig i ferien? Dette kan dekkes av reiseforsikringen

uheldig
Det skjer at ferien ikke alltid blir som planlagt. Da er det ra å ha nødvendig reiseforsikrng. Foto: Pixabay

Leave a Comment

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.