Home Reisetips Turmat ute i naturens store kjøkken, året rundt

Turmat ute i naturens store kjøkken, året rundt

by Trond Thorud
Turmat ute i naturens

Turmat ute i naturens store kjøkken: Hvorfor ikke lage noe ekstra godt når du er ute i naturen, når du har fridager og ferie, året rundt. Det finnes mange gode oppskrifter på smakfulle retter du selv kan lage. Det er ikke alltid en restaurant eller kebabsjappe i nærheten av der du farter. Lær deg triksene med å bruke naturen som kjøkkenplass.

Å lage mat ute er blitt populært de siste årene. Og stadig flere kaster seg på trenden og griper muligheten til å lage spennende turmat når de nyter friluftslivet på fredager eller har norgesferie, og reiser rundt og opplever eget land.

Kunsten å kunne lage enkel, men god mat over bålet er lett å lære. Det gjelder kun om å forstå hva som kan benyttes, og hvilke ingredienser som gir kulinariske opplevelser.

Turmat ute i naturens store kjøkken, året rundt

Ved å kutte opp ingrediensene hjemme, går matlagingen fortere når du er ute. Foto: Gard Eirik Arneberg

Skal du lage varm mat ute, er det bål eller primus som gjelder.

Det er langt fra komplisert å lage mat ute. Du trenger heller ikke avansert utstyr for å få det til.

På korte reiser, fra én dag til langhelg, kan du gjøre det meste av forberedelsene hjemme før du reiser. Slik som ferdigkuttede ingredienser i bokser, benytte en en stekepanne med håndtak som tåler bål, og en stekespade. Da er du langt på vei.

Etter initiativ fra Norsk Friluftsliv er det laget en nettside som viser forslag til turmat fra hele verden. Hensikten med denne er å få flere mennesker ut i naturen, og samtidig ha gode mat- og turopplevelser.

Her finner du over 150 gratis oppskrifter på spennende mat fra alle verdens hjørner. Alle er egnet til å tilberede ute.

Hva med denne oppskriften som er hentet derfra: fylt tortilla på bål. Det er Norges Jeger- og Fiskerforbund, og det er folk som vet hvordan uteliv kan leves og kose seg på «kjøkkenet» ute i friluft.

Fylt tortilla på bål

Turmat ute i naturens
Det er viktig at også håndtaket på stekepannen tåler ild. Foto: Gard Eirik Arneberg


Dette trenger du til fire:

  • 4 tortillalefser
  • 400 gram kjøttdeig av elg
  • en halv løk
  • 1 ts salt, pepper og timian
  • 150 gram sopp
  • 175 gram cherrytomat
  • 2 pakker fersk mozzarella

Utstyr:

  • 3 matbokser  
  • Stekepanne 
  • Klype/stekespade ​
  • Ved
  • Lighter​

Forberedelser hjemme: Finhakk løk og fres sammen med kjøttdeigen. Krydre med salt, pepper og timian. Alt legges i en plastboks. Del sopp og cherrytomnater i biter. Legg dette sammen i en plastboks. Del mozzarella i skiver og pakk i tørkepapir.

På bålet: Gjør et snitt i tortillalefsene fra midten og ned. Ha mozzarellaskiver på trekanten nederst til venstre. Kjøttdeigen legges på trekanten øverst til venstre. Sopp legger du øverst til høyre. Så avslutter du med salat og cherrytomater nederst til høyre.

Så pakker du tortillalefsen sammen ved å brette nederste trekant til venstre over den øverste til venstre. Deretter bretter du over til høyre og ned, slik at du har en trekantet lomme.

Stekepannen settes rett på kubbene på bålet. Legg tortillaen i pannen. Denne stekes på begge sider, til den har fått en gyllen farge og mozzarellaen har smeltet.

Du kan like fint bruke denne oppskriften dersom du liker bedre å bruke primus eller et stormkjøkken.

Fremgangsmåten hvordan du lager tortilla på bål

Kilde: Turmat.no/Anine Gutubakken Byles, Norges Jeger og fiskerforbund

Bare husk på at det fra 15. april til 15. september er forbudt med åpen ild i skog og utmark i Norge, med unntak av godkjente bålplasser. Reglene gir deg mulighet til å bruke fornuftig skjønn, slik som å gjøre opp ild på steder og under forhold der det åpenbart ikke kan medføre brann.

Liker du artikkelen turmat ute i naturens store kjøkken?

Liker du artikkelen, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller kommenter på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Hvordan få nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Har du skrivekløe?

Les her hva du kan gjøre med det. Du inviteres til å skrive din artikkel her på Reiseliv under Din Reiseartikkel

Lik og del

Del artikkelen på dine sosiale medier, gled venner, kjent og bli kjent med noen. Klikk på ikonene under:

Kontakt oss

Har du kommentar til artikkelen, mer informasjon eller ønsker kontakt med Reiseliv, send inn skjema:

    Du liker kanskje også

    Reiseliv

    Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.