Strandparadis: Syv kilometer med hvit sand, badepark, gondolbane og strandbarer med kule cocktails lokker hver sommer én million turister til Mamaia i Romania ved Svartehavet.
På utsiden ligger Svartehavets hvite strender. Innenfor skiller innsjøen Siutghiol den knapt 300 meter brede strandtungen fra fastlandet. På denne syv kilometer lange strandremsen tilbringer over én million turister sommerferien. Mamaia er Romanias svar på Spanias Malaga og Portugals Algarve.
Den lange sammenhengende stranden er delt inn i seksjoner, og hver seksjon har lett gjenkjennelige parasoller og solsenger. Prisene varierer noe fra sted til sted, men ligger i snitt på rundt en femtilapp i dagleie for en solseng med madrass.
Ettersom det er juni og starten på sesongen når jeg er der, finner vi solsenger på de to første radene alle de fire dagene vi er i Mamaia. Sengene rundt oss er okkupert av barnefamilier og unge voksne fra blant annet England og Frankrike. I tillegg kommer et ikke ubetydelig antall kortreiste dagsturister fra Constanta innom i løpet av dagen. Men det er ingen trengsel, hverken på stranden eller i strandbarene og kafeene.
–Dere gjør lurt i være her nå, og ikke om en måned, sier damen i brussjappa på stranden.
Hun forteller at juli og august er håpløst varmt og håpløst trangt i Mamaia, og peker mot strandstolene. Nå er det fortsatt god plass på spisestedene og på stranden. Vi nikker og er ganske fornøyde med å ha god plass på den flotte stranden ved det turkise svartehavsvannet.
September er også greit får vi vite, men da er bærer stedet preg av at mange er slitne av en hektisk sesong og klare for å pakke ned og avslutte sesongen.
Strandparadis også for rumenere
Ifølge lokale statistikker velger halvparten av alle som ferierer ved den rumenske Svartehavskysten å legge ferien til Constanta og Mamaia. Her er turistmaskineriet godt gjennomført, med alle sien fordeler og ulemper.
Strendene renses med maskiner hver dag, profesjonelle tiggere jages vekk, og det meste av fornøyelser, mat og tjenester koster 30 prosent mer enn i andre badebyer langs den samme kysten. For nordmenn er Mamaia likevel et rimelig alternativ, med mindre du bevisst velger restaurant og hotell i Top End-sjiktet.
På begynnelsen av 1960-tårene ble Mamaia bygget ut som et planlagt og standardisert feriested i tråd med datidens sosialistiske planideologi.
I løpet av årene har mye av infrastrukturen stått uforandret. Resultatet er at deler av området er begynt å forfalle. Tomme restauranter med inventar som minner om et klasserom fra 80-tallet er ikke noen turistmagnet i 2018. Ikke for utenlandske turister, og heller ikke for lokalbefolkningen.
Spesielt ikke når naborestauranten byr på kvalitetsmeny med veganalternativ og smoothies med og uten alkohol i alle varianter.
Mamaia på bedringens vei
Men Mamaia er på bedringens vei: Strandstripen nord for Constanta er definitivt under oppgradering. Ifølge lokale reiseguider er det i Mamaias nordlige områder du finner de mest eksklusive hotellene, restaurantene og leilighetene.
Vi bodde helt i syd, og også her er oppgraderingen godt på vei. Restene fra en svunnen sosialistisk fortid er dog fortsatt gdt synlig, enn dog så lenge.
Og det er nettopp denne miksen mellom gammelt og nytt, stygt og pent, og forfalt og elegant, som gjør Mamaia til feriestedet som så mange elsker å hate.
–Wow, heldiggris som skal til Mamaia, sa den unge resepsjonisten da vi sjekket ut i Bucharest for å ta toget til Svartehavet. Samtidig la hun ikke skjul på at det er stranden og utelivet her som gjør stedet populært, og ikke at Mamaia ikke har så mye med det typiske Romania å gjøre.
Hotell med særpreg
Et raskt googlesøk på hoteller i Mamaia og Constanta avslører at dette er feriested med enorm kapasitet, men med veldig variert standard.
Vi velger et av de litt dyrere hotellene, med det originale navnet On Plonge Junior. Prisen er ca 700 kr per natt for dobbeltrom med lyse vegger, maritime malerier og veranda rett over Siutghiolsjøen. Stranden er kun 300 meter unna, og den herlige frokosten gjør oppholdet verdt de ekstra hundrelappene på natt. Til Constanta sentrum er det ca seks kilometer, og til gågaten som følger stranden nordover er det 300 meter.
Hotellet har et originalt og spennende interiørtema, som vi først finner forklaringen på rett før vi setter oss på flyet hjem igjen.
–Faren til han som eier hotellet hadde en gang en verdensrekord i fridykking. Så bildene og tema er absolutt ikke tilfeldig valgt, smiler taxisjåføren som kjører oss til flyplassen.
Veggene og korridorene er dekorert med historiske bilder av dykkere. Noen av bildene er i sorthvitt, mens andre er i farger og av mer moderne dato.
At service, renhold og betjening skårer høyt på vår interne ranking, gjør at jeg gjerne reiser tilbake hit, selv om Om Plonge Junior mangler svømmebasseng.
Les mer fra artikkelen om storbyliv i Consanta, badeland og akvrium, Mamaia i fugleperspktiv, massasje og praktisk informasjon på prisbelønte Linns Reiseblogg. Der er det også mange fine bilder fra turen.
Liker du artikkelen om strandparadis, så gi oss like på Facebook