Home Spania Jul og tradisjoner på Mallorca er full av overraskelser

Jul og tradisjoner på Mallorca er full av overraskelser

by Reiseliv
Jul tradisjoner Mallorca Spania

Jul og tradisjoner på Mallorca er full av overraskelser. Dermed er julen en god anledning til å lære om noen av øyas tradisjoner.

Du kan for eksempel smake på lokale julespesialiteter og viner og oppleve tradisjonelle julesanger, julespill og julemarkeder.

Julemarkeder og lokale spesialiteter

Overalt på øya kan du oppleve julemarkeder med lokale produkter og håndverk, musikk- og danseforestillinger samt boder hvor du for eksempel kan lage dine egne julegodterier av mandler og nougat.

Et av de mest kjente julemarkedene finner du på Plaza Mayor i Palma. Her er det også en stor utstilling med ulike krybbespill.

I Puerto Portals, litt sør for Palma, er det også et stort julemarked hvert år. Dette er spesielt kjent for sine mange matboder.

Her kan du smake på ulike mallorkanske julespesialiteter som spansk potetsalat og tradisjonelle pepperkaker.


Julemat og lokale viner

Mallorca feirer både første juledagen den 25. og Stefanusdagen den 26. desember. Begge dagene er fylt med julemat og godsaker.

Måltidene starter gjerne med en suppe med galets, en slags pasta med kjøttdeig.

Den smakfulle gryteretten escaldums – med fjærfe, mandler og poteter – står også alltid på julebordet.

Rettene nytes med lokale viner som blant annet dyrkes i Tramuntana-fjellene.

Det er også rikelig med muligheter til å stille søtsuget med lokale desserter. Spesielt den lokale utgaven av nougat, coca de torró, er populær.

Denne lages med lokalproduserte mandler og serveres mellom to tynne vafler. Småkaken neules og den mallorkanske konditorkaken ensaimadas er også populære på julebordet.

En av mallorkanernes største tradisjoner i julen er å spille julekrybbe.

I Palma finnes et av de eldste på øya i det imponerende Caputxines-klosteret, som er erklært av spesiell kulturell interesse av det spanske kulturregisteret Bien de Interés Cultural.

Krybbespillet på Palau March-museet i Palma er også verdt et besøk. Dette er fra 1700-tallet og har over 2000 små figurer.

Historiske juletradisjoner

Mallorca har en rekke spesielle juletradisjoner som ikke finnes mange andre steder i verden.

Sammen med Alghero i Italia er Mallorca det eneste stedet hvor den tradisjonelle julesangen Cant de la Sibil·la – Sangen om Sibyllen – fortsatt fremføres.

Julesangen er erklært som immateriell kulturarv av UNESCO og fremføres om kvelden 24. desember, da folk samles i øyas kirker for å nyte sangen, som går tilbake til middelalderen.

En annen av øyas julefestligheter er Festa de l’Estendard – bannerfestivalen – som stammer fra det 13. århundre og hvert år feires 31. desember i Palma.

Her feires innlemmelsen av Mallorca i de europeiske kristne kongedømmene, og det er en av de eldste borgerfestivalene i Europa.

Natt til 5. januar er det også flere parader gjennom Mallorcas byer, hvor folk kler seg ut som De hellige tre konger og går gjennom gatene.

Med i paradene er også musikere, dansere og store, dekorerte vogner.

Følg oss på Facebook, Linkedin, Instagram og Youtube

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.