Home Spania Pilegrimsveien i Spania er en populær turistvei

Pilegrimsveien i Spania er en populær turistvei

by Per Henriksen
Pilegrimsveien i Spania

Pilegrimsveien i Spania er en populær turistvei, og hvor går den? Gjennom tusen år har folk fra forskjellige kulturer i Europa vandret på disse religiøse stiene. Det som går under navnet Pilegrimsveien er en samling vandreruter som leder fra flere land i Vest-Europa. Disse går frem til Santiago de Compostela i Nordvest-Spania.

Apostelen Santiago ble dømt til døden i år 44 i Palestina og to av disiplene hans tok med seg kroppen hans til Galicia. I forbindelse med dette gravstedet ble det bygget en katedral samt gitt en ordre om å bygge byen Santiago de Compostela, som er pilegrimsveiens mål.

Pilegrimsveien i Spania til fots,
på sykkel eller hesteryggen

Merker langs Pilegrimsveien i Spania.

I dag er pilegrimsveier identisk med kulturell turisme, religiøs turisme og aktiv turisme hvor du kan bli bedre kjent med Pilegrimsveien fra sykkelsetet, til fots eller fra hesteryggen.

Pilegrimsveier er en historisk og kunstnerisk samling. Den var også den første europeiske kulturruten, i tillegg til at den kom på UNESCOs Verdensarvliste 1993.

Her er ulike pilegrimsruter

Pilegrimsveien i Spania
Det er bare å velge hvilken vei du vil frem til Santiago de Compostella.

Den franske veien
Den franske ruten starter i Camino Francés i Galicia nordvest i Spania er et naturlig startpunkt, fordi herfra er det mange ulike veier å gå. Pilegrimsveiene som går gjennom Spania begynner i Puerto de Somport i Huesca og i Roncesvalles i Navarra før de slår seg sammen med to andre veier i Puente la Reina i Navarra.

Denne reiseruten er 774 kilometer lang og dersom du i gjennomsnitt går 20-25 kilometer daglig, vil du bruke omtrent 30 dager på turen. Ruten er Roncesvalles – Pamplona – Puente la Reina – Estella – Logroño – Nájera – Santo Domingo de la Calzada – Burgos – Castrogeriz – Carrión de los Condes – Frómista – Sahagún – León – Astorga – Ponferrada før du kommer til Galicia og O Cebreiro – Samos – Sarria – Portomarín – Palas de Reis – Melide – Arzúa – Santiago de Compostela .

Den nordlige veien
Pilegrimene som kom til Spania via Frankrike eller som gikk i land i de baskiske, galisiske eller kantabriske havnene hadde mulighet til å besøke katedralen i Oviedo eller fortsette langs kysten i Asturias frem til elven Eo. Ruten går gjennom:Hendaya – Donosti – Zarautz – Guernika – Bilbao – Laredo– Santander – Santillana del Mar – Comillas – Llanes – Ribadesella, og herfra har du to valgmuligheter:1) Innlandet, gjennom Oviedo (hvor den møter den primitive veien – Camino Primitivo)2) Langs kysten, g jennom Avilés og Luarca, før du kommer til Galicia og fortsettergjennom Ribadeo – Mondoñedo –Vilalba – Lugo – Sobrado til Santiago.

Den sørligste veien og sølvveien
Dette er den lengste ruten, og den er en forlengelse av den romanske veien, som ble brukt av pilegrimene fra Andalucía og Extremadura. Du har tre muligheter dersom du tar denne turen: 1) Fra Astorga, som møter Camino Francés2) Fra Puebla de Sanabria A Gudiña, Laza/Verín og Ourense til Santiago3) og ikke minst den ruten som går gjennom den nordøstlige delen av Portugal via den sørlige delen av provinsen Ourense til Verín.

Den engelske veien
Skandinaviske, belgiske, engelske, skotske og irske pilegrimer tok igjen bruk havruten og gikk i land i A Coruña eller Ferrol for å komme til Compostela. De to rutene som utgjør Camino Inglés er:1) Ferrol – Pontedeume –Miño – Betanzos – Abegondo – Ordes – Santiago2) A Coruña – Culleredo – Cambre – Carral – Ordes – Santiago

Den maritime ruten
Denne maritime ruten til minne om ankomsten til legemet til apostelen Santiago til Galicia, via sjøveien. Ruten er Sanxenxo – O Grove – Cambados – Vilanova og Vilagarcía de Arousa – Catoira – Pontecesures – Padrón – Santiago, eller via Ribeira – A Pobra – Boiro – Rianxo Pontecesures.

Den primitive veien
Dette er den ruten som de første gudfryktige pilegrimene som kom til Asturias brukte og ruten er som følger: Oviedo – Tineo – Grandas – A Fonsagrada – Lugo – Palas de Reis, og som møter den nåværende Camino Francés.

Veien Fisterra – Muxia
Camino Fisterra, det gamle ”verdens ende”, er den eneste veien som har den hellige byen som utgangspunkt. Et besøk til Santo Cristo i Fisterra og templet Santuario de A Barca i Muxia omgitt av spektakulært landskap, er et rituale som mange pilegrimer fremdeles holder ved like. Ruten er slik: Santiago – Negreira – Mazaricos – Vimianzos – Dumbría – Cee – Corcubión – Fisterra.

Liker du artikkelen om Pilegrimsveien i Spania, så gi oss en like på Facebook. Besøk også vår Linkedin og Instagram.

Hva vet du om Pilegrimsveien i Spania, eller pilegrimsveier generelt? Du velkommen til å sende oss din mening eller kommentar som kan fylle ut informasjonen om Pilegrimsveien i Spania. Legg inn en kommentar på vår Facebook.

Reisetips: Vandring til Camino de Santiago anbefales vår og høst. Da er været mildere. Faktisk er det færre turister på vandring da. Det er også enklere å finne et sted å overnatte. Overnatting kan du gjøre på alt fra vandrerhjem til luksushoteller. Det vi kaller vandrerhjem heter alberques eller refugios på spansk. Vanskelighetsgraden på rutene varierer mye. Planlegg turen nøye og studer hvilke rute du vil gå. Guidebøker og googling på nettet vil gi deg nødvendig informasjon. Ikke glem Europeisk helsetrygdekort når du reiser i Europa. Dette får du tilsendt ved å bestille det gjennom Helfo, Spania er blant nordmenns mest populære reisemål.

Klikk her for å bestille Reiselivs aktuelle Temamelding


Prinsesse Kristina av Tunsbergs mystiske skjebne i Spania

Prinsesse Kristina

Leave a Comment

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.