Home Spania Turstier på Mallorca i vakker natur du vil nyte fullt ut

Turstier på Mallorca i vakker natur du vil nyte fullt ut

by Per Henriksen
turstier Mallorca natur

Turstier på Mallorca i vakker natur er det mange av, blant annet i Tramuntana-fjellene. Et av områdene som er kjent for å ha noen av øyas beste turstier er Calvià. Her er det betagende kyst- og fjellandskap fullt av rikt plante- og dyreliv.

Er det fine turstier på Mallorca?
Har Mallorca familievennlige turstier?

Er turstier på Mallorca skiltet?

Området har mangfoldig kultur og spennende historie, med mange tradisjonelle landsbyer og sjarmerende havnebyer. Tro det eller ei, men kommunen Calvià har 100 kilometer turstier. Mange av disse går gjennom blant annet UNESCO-anerkjente Tramuntana-fjellene og du vandrer i områder med mandel- eller oliventrær. Flere av turstiene er godt tilpasset for familier som liker å komme seg ut i naturen.

turstier Mallorca natur

Et godt forslag til en rute du kan vandre og utforske, er fra Calvià til Es Capdellá. Denne ruten starter foran Calvià rådhus, faktisk på parkeringsplassen hvilket gjør det enkelt når du kommer med bil. Så går du forbi, eller gjerne innom byens kirke og over hovedtorget. Deretter fortsetter du i retning Es Capdellá via en sti som går langs boulevarden Calviàs.

Pittoresk fjellandsby i Tramuntana-fjellene

Hele veien her kan du nyte vakker utsikt over mandeltremarkene, fjellene Puig de Galatzó og La Mola de s’Esclop i det fjerne. Fin utsikt over den store Galatz-elven har du også. Når du kommer til Es Capdellà, en pittoresk fjellandsby i Tramuntana-fjellene, er tiden moden for å besøke flere severdigheter i Es Capdellà. Deretter går du samme vei tilbake til Calvià, men allikevel gir naturen deg helt nye inntrykk.

Denne fjellturen er ni kilometer og du bør regne med minst tre timer å gå. I tillegg vil du gjøre mange stopp og raster underveis, ikke for å ta bilder og video til Facebook, Instagram, Tiktok eller hva du bruker for å eksponere bildene dine. Denne ruta er spesielt egnet for familier. Er du glad i å sykle, kan du fin bruke dette forslaget.

Liker du å vandre gjennom skog og langs sjøen, kan du gå fra Cala Fornells i Peguera til Cap Andritxol. Dette er en tur på 7,5 km og begynner i Cala Fornells i Peguera. Herfra følge du skilting gjennom hele ruten.  Du går gjennom en skog fylt med furutrær og ville oliventrær.

«Solen var vitne»

Så fortsetter ruten til Punta de na Cardona og Caló d’en Monjo. Denne bukten er kjent for å være bakteppet for Agatha Christie-thrilleren «Solen var vitne», regissert av Guy Hamilton. Denne bukten er et vakkert og idyllisk område. Når du ser ut over vannet, vil du oppdage en liten øy som heter s’Illeta.

Fra Punta de na Cardona går turen tilbake til hovedveien for å fortsette videre til Cap Andritxol. Dette er et beskyttet naturområde på nær 2 kvadratkilometer. Herfra går du videre til et tårn som gir deg vakker utsikt over Calvià, Camp de Mar og Cap de Llamp. Denne ruten er også til sammen 7,5 kilometer lang.

Hvis du liker natur, kultur og historie, bør du få med deg ruten Ses Sínies (Finca de Galatzó. Denne turen starter i utkanten av byen Es Capdellá og passerer gjennom Galatzó-området, som er fullpakket med kulturarv og historie.

Vandreturen skiller seg ut med sitt høytliggende landskap og sin arkeologiske og etnografiske status. Men det er lett å gå her, den godt skiltet og ikke minst egnet for familier.

Turen starter på en grussti ved Possessió-husene og fortsetter nordover, der den krysser Bosc de sa Madona og Comellar de na Llaneres, som er parallelle med Galatzó-elven og ender i Ses Sínies-området. Underveis passerer du varierte landskap – fra åkre og olivenlunder til palmer, siv, furutrær og historiske landemerker som kalkovner, kullgruver og fontener.

Siste stopp på turen er byen Ses Sínies, som har røtter som kan spores tilbake til bronsealderen. Her anbefales det at du går opp til et vakkert utsiktspunkt, som du kommer til etter ca. 250 meter gjennom en skogssti. Turen er noe over ni kilometer og tar minst tre timer å gå.

turstier Mallorca natur

Et siste forslag

Siste forslag er ruten fra Galatzó til Ses Planes, en variert tur på flere måter. Her går du langs en sti som er avgrenset av steinmurer som forbinder husene i Galatzó med det gamle jordbruksområdet i fjellet ved Ses Planes.

Underveis kan du i nord se de kjente Possessió-husene, vannmøllene, Es Ratxo-kanalen og jordbruk som først og fremst består av fiken- og johannesbrødtrær, mens du i sør kan nyte utsikten over de bratte åssidene Galatzó og Mola de s’Esclop i bukten Ponça.

Vandreruten ender på platået ved Ses Planes, hvor du kan se hvordan jorden i området tradisjonelt er blitt dyrket. Hvis du har ekstra mye futt i beina, kan ruten utvides med en tur opp til toppen av 515 meter høye Moleta de Galatzó, hvorfra du kan nyte den fantastiske utsikten over Calvià kommune. Denne turen er 8,5 kilometer lang.

Følg oss på Facebook, Linkedin, Instagram og Youtube

Har du kommentar til artikkelen, mer informasjon eller ønsker kontakt med Reiseliv, send inn skjema:

    Du liker kanskje også

    Reiseliv

    Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.