Home Spania Uendelig mye morsomt du kan gjøre i Malaga

Uendelig mye morsomt du kan gjøre i Malaga

by Trond Thorud

Uendelig mye morsomt i Malaga! Ja, så uendelig mye mer enn bare solkystens inngangsport! Titusenvis av nordmenn vender hvert år trofast tilbake til sol og sand og billig vin i Torremolinos, Fuengirola, Marbella, Estepona – og de andre populære ”skandinaviske” feriebyene.

Men alt for mange tilstår at de ikke kjenner Malaga – eller noe særlig mer av Andalucias innland. De som vil endre på det… finner noen enkle tips her:

Uendelig mye; se de historiske minnesmerker

uendelig

alHambra, det gamle mauriske slottet.

Maurerne har etterlatt seg flere imponerende byggverk i Malaga. Festningen, Castillo de Gibralfaro, ligger høyt oppe og tilbaketrukket.

Du kan spasere oppe på murene fra 1400-tallet og nyte den praktfulle utsikten over byen og havnen. Mens palassborgen, La Alcazaba, stammer fra det 11.århundret (restaurert i 1960-årene) gir et mer ”privat” inntrykk.

Utenfor Alcazabas murer ble det i 1951 oppdaget et romersk amfiteater, Teatro Romano, fra keiser Augustus’ tid. Catedral de la Encarnación – Malagas store katedral – ligger på stedet hvor maurerne i 600 år hadde sin moské.

Etter århundre med byggearbeider har katedralen fremdeles bare ett tårn. Men inne er den høy og stemningsfull, utsmykket, forgylt og vakker.

Den moderne kunst

uendelig

En stille stund på Picasso-museet.


Museo Picasso Málaga er åpnet til ære for byens største sønn og ligger bak katedralen i det vakkert restaurerte Palacio de Buenavista. Stolt kan hjembyen nå vise 204 av mesterens verker.

Skisser, trykk og malerier, skulpturer og keramikk. Deriblant også flere sjeldne og tidlige arbeider. Samlingen er delvis donert og delvis utlånt av kunstnerens svigerdatter og sønnesønn – og gir et godt overblikk over Picassos livslange karriere.

Og det lille palasset gir det hele en stilfull ramme. Huset ved Plaza de la Merced, hvor Pablo Picasso ble født 25. oktober 1881, er også åpent for publikum. CAC Málaga – Centro de Arte Contemporáneo, Samtidskunstmuséet, åpnet i 2003 og er blitt en meget interessant institusjon i byen.

I den faste samlingen er flere talentfulle, lokale kunstnere representert. I tillegg vises stadig skiftende utstillinger med internasjonalt kunst.

Mat & vin & duften

uendelig

Så er det minnet om de grillede sardiner!

De tre produktene som er spesielt nært forbundet med Malaga er muskatelldruen (vinen), den sprellferske fisken (sardinene fra trekullgrillen) og gazpachoen (den kalde grønnsakssuppen i utallige variasjoner).

Men glem heller ikke de saftige skinkene, det nystekte brødet og oliven fra Andalucias millioner av trær – og den forførende duften av frisk sjasmin.Restaurante Rincón ”El Trillo” – C/ Espartero no 8 – er in-stedet med lokale spesialiteter og stemning både ute og inne.

El Pimpo – Calle Grananda – er en dyp, mørk og sjarmerende bar med høy kjendisfaktor. Innredet m/keramikk-fliser, historiske tyrefekterplakater, vintønner, bilder av kjendisgjester inklusiv byens nest største sønn Antonio Banderas.Café de Chinitas – C/Moreno Monroy 4 y 6 – oser stadig av tradisjon etter kunstnerne, forfatterne og flamencodanserne fra 1920-30 årene.… og dessuten har La Taverna del Obispo, foran katedralen, vært brukt til diverse filminnspillinger.

Ellers ligger det nok av populære, små serveringssteder innover langs smugene fra katedralen mot Picassomuséet – og i smågatene til høyre fra Marqués de Larios.

Shopping

Opp fra Plaza de la Marina, langs den brede gågaten Calle Marqués de Larios mot Plaza de la Constitucion, ligger en del gode, upmarket butikker.

Mens prisene er lavere og folkemylderet heftigere i den smale parallellgaten, Calle Nueva – og Puerta del Mar, fortsettelsen mot havnen med servering under palmene.

Festivaler

Feiringen rundt de kirkelige høytidene ved jule- og påsketider blir uforglemmelige opplevelser for oss kjørlige nordboere.

Høytidelige opptog med helgenstatuer og levende lys. Februar er karnevalstid og temperamentene koker. Men også august er festivalmåned i Malaga – når blant annet tyrefektingen skal feires.

Gnistrende farger, fengende musikk og dans, fyrverkeri og et yrende, inkluderende gateliv.

Fra Malaga til Granada

Underveis forbi åsrygger og vidstrakte olivenlunder anbefales et stopp i den gamle byen Archidona: Liten, hvitmalt idyll strategisk plassert oppe i fjellsiden, i utkanten av Sierra Nevada.

Noe helt spesiell er Plaza Ochavaga – et 8-kantet, og fullstendig ”innelukket”, torg bygget på 1780-tallet, omgitt av en ”mur” – med enkle butikker, verksteder og hyggelige barer.

Utenfor byen finnes borgruiner og en hule med neolitiske malerier. For overnatting og et godt måltid anbefales den tidligere klosterskolen ledet av domenikanermunker – nå Hotel Escuela Convento Santo Domingo.

Praktfulle Granada

Av de mauriske kongedømmene i Spania, var det Granada som besto lengst. Men i 1492 fikk endelig de kristne tilbake herredømmet. I tillegg til byens sterke arabisk innslag, har også jøder og sigøynere satt sitt preg på byen. Flamencodanserne holder til sigøynernes egen bydel, Sacromonte, hvor det hver kveld er smektende opptredener i små, stemningsfulle og grotte- lignende lokaler. Sjekk også når sigøynerfestivalene holdes!

Alhambra : ”Al Qual’a al-Hambra” – det røde fortet på Unescos liste – er det eneste fullstendige monumentet etter byens mauriske storhetstid – og beviser i all sin prakt hvor høyt utviklet arabisk arkitektur og kunst virkelig var. Det imponerende trykket er nesten vanskelig å beskrive.

Palassene har vegger og tak dekket med sirlige, blondelignende utskjæringer, fargerike keramiske fliser, elegante marmorsøyler og bueganger. Hele atmosfæren er full av eventyrlig 1001-natt-mystikk. Hvert rom, hver sal og atriumhage byr på nye, visuelle opplevelser.

Og utsiktene over landskapet omkring synes aldri tilfeldig, men ligner utsøkte naturmalerier. Tips: Vær der tidligst mulig. Det slippes bare inn et begrenset antall besøkere hver dag. Spesielt interesserte kan ha stor glede av en egen, lokal guide. (se nedenfor) Generalife var sultanens sommerpalass. I de praktfulle hagene vokser sypresser og appelsintrær mellom lave basseng og sprudlende fontener, og kunstferdig klippede hekker omgir rosebed og romantiske paviljonger.

Det er mulig bo inne på Alhambra-området – hvis du bestiller et år på forhånd: Parador de Granada – et tidligere fransiskanerkloster forvandlet til stilig parkhotell i særklasse. Det ærverdige komplekset har en helt spesiell atmosfære, klassikk innredete rom og en intim atriumhage. Hotel América – er et forholdsvis lite og enkelt sted. Men beliggenheten innenfor Alhambra-murene gjør også dette til en etterspurt ferieadresse for mange.

De gode hoteller

Hotel Malaga Palacio**** – C/ Cortina del Muelle 1, er ideelt plassert mellom havet og katedralen og vis-a-vis turistinfo. Stort og tiltalende i moderne minimalistisk stil.

Dempede farger, chic bar, japaninspirert frokostrestaurant, store nonfigurative malerier i lobby’n. Romene har samme tidløse enkelhet – men samtidig alt vi gjester setter pris på: god seng m/skikkelig bomullslaken, stillegående aircon, lys i skapet og god plass til ”jenteting” på marmorbadet.

Et annet godt alternativ er Room Mate Larios****  – på hjørnet av gågaten Marques de Larios og Plaza de la Constituzion.

Hotel Alhambra Palace***** – ligger i umiddelbar nærhet til Granadas største attraksjon. Sjarmerende hotell med yppig arabisk-inspirerte interiøret og praktfull utsikt over by og land. Den kan også nytes fra en rekke elegante rom og suiter. Huset har plass til større møter og konferanser.

Oppe i åssiden, nærmere bestemt i Avenida Santa Maria de la Alhambra, ligger Ristorante Puerta de La Alhambra – kjent for sin gode mat. Huset har elegant restaurant, kafeteria og rikholdig vinotek.

Ellers har Granada alt man kan ønske av små livlige barer og gode restauranter og butikker. Blant de viktigste attraksjonene nevnes: Katedralen i gotisk og renessansestil. Det kongelige kapellet Madraza (tidligere arabisk skole) og markedet på Place San Augustus.

Din personlige guide

uendelig

Sjarmernde bykjerne i Malaga.

Enten du har god eller dårlig tid, enten du er interessert i historie eller shopping… et par timers byvandring med en lommekjent, engelsktalende guide gjør maksimalt ut av oppholdet.

For ikke å snakke om fordelene du får på turen gjennom Alhambra og Generalife.Cicerone Cultura y Ocio S.L. startet i 2003 og har åtte profesjonelle guider. Les mer på: ciceronegranada.

Kalifat-ruten – Fra Cordoba til Granada

”En spirituell odyssé” er denne turen blitt kalt – to tradisjonelle veier gjennom spansk historie.Begge starter i den blendende vakre Cordoba og ender i den ikke mindre imponerende Granada.

En nordlig vei går via Baena – en vei lenger sør fører gjennom Montilla. Begge byene er verdi et stopp før veiene møtes i Alcalá la Real. En rekke fine gamle borger, festninger, klostre og slott kan besøkes underveis. Baena er berømt for sin utsøkte olivenolje. Montilla er kjent for sin lokale vin.

Córdoba – den uforglemmelige

Byen ble grunnlagt av romerne. Men det var som Al-Andalus’s hovedstad at maurerne bygget Den store Moskeen, i dag byens selvskrevne midtpunkt.

Siden 1994 står den også på Unescos liste. Så storslagen var byen at den kunne konkurrere med Damaskus og Konstantinopel – med sine over tre hundre moskeer og en rekke palasser og offentlige bygninger.

I 1236 fikk de kristne makten og bygget sin katedral inne i verdens største islamske tempel. Utsmykkingen var så praktfull at de ikke fikk seg til å rive det.

Ellers verdt å se og gjøre i Cordoba

Alcazar, de kristne monarkenes festning, med vakre hager og mosaikk-dekor.Den romerske broen over Guadalquivir, Viana Palace og Fine Art Museum.

Opplev det moderne livet i tradisjonelle omgivelser på plasser og torg: Del Potro, La Corredera og La Capuchinos.

Ta en tur til Medina Alzahara, den lille byen bygget i det 10-ende århundre. Her kan du kjøpe alt fra en klassisk gitar til fine lærarbeider.På det lokale spisekartet nevnes spesialiteter som ”Salmorejo” – lam m/honing og en rekke gode viltretter. Viner fra Montilla Moriles passer til, og la deg overraske av utsøkte desserter som ”pastell cordobes” og ”suspiros de almanzor”.

Washington Irving-ruten – Fra Sevilla til Granada

Den nordamerikanske skribenten og diplomaten, Washington Irving, besøkte Spania i 1829 og beskrev i romantiske vendinger alt han så og opplevde på sine reiser.

Mest berømt er boken ”Tales of the Alhambra” – som for alvor bidro til å gjøre Spania kjent i utlandet. Mange kunstnere, forfattere og romantiske globetrottere har fulgt hans fotspor de siste hundre årene.

Denne turen er omkring 250 km lang, følger A-92 gjennom Malagaprovinsen – og binder de to viktige andalusiske byene sammen. Spesielle stoppesteder langs veien er: Carmona, Osuna og Antequera.

Den første nobel og romantisk. Den andre ble overdådig hovedstad i grev Pedro Girons rike. Den tredje har praktfulle, barokke byggverk. Reis langsomt og nyt landskapet, kulturen og menneskene – og, ikke minst viktig: spis og drikk godt underveis!

Sevilla – lysets og legendes by

Andalusias hovedstad kan betegnes som sydlandsk intens, elegant og fargerik – alt i ett. Legenden forteller at Herkules var grunnleggeren.

Men i dag finner du alt det typiske som forbindes med Spania: fra tyrefekting til tapas – het flamencodans og fyldig sherry, storslagen arkitektur og gammel kunst – pluss den typiske avslappede livsstilen.

I gamlebyen, på venstre elvebredd, ligger områdene Santa Cruz, San Bartolome, San Vincente, San Lorenzo og Arsenal. På motsatt sid finner du det historiske Arrabal de Triana.

Annet å legge merke til i Sevilla

Katedralen – Europas største gotiske byggverkm/graven til Christopher Columbus Katedral, museet Alcazar Archivo de Indias Museum of Fine Art – en av landets ledende kunstsamlinger+ klostre og kirker, plasser og handlegater

Aprilfestivalen er en hel uke med 24-timers fest og musikk. I september feires flamenco-kunsten.

Blant lokale kulinariske spesialiteter ligger tapas, tapas og tapas i front. Tett etterfulgt av saftige skinker, herlige salater, gazpacho og grillet fisk – med Jerez og Montilla-viner til.

Artikkelen ble første gang publisert 2. oktober 2018, og er nå oppdatert.


Leave a Comment

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.