Slik spiser du tapas: Når folk i Madrid skal ut og spise sin tapas, snakker de gjerne om å «tapear» eller «ir de tapas». Prinsippet er at du tar bare én til to tapas med et glass vin eller et glass øl på hvert sted, for noe av poenget er jo å stikke innom flest mulig steder og prøve stadig nye tapas.
Særlig er bydelen eller «barrio» La Latina et populært sted å gå på tapas-jakt. Her finnes det massevis av barer som er verdt et besøk. Leier du en leilighet i Madrid, har du det beste utgangspunktet for å utforske byens tilbud på nydelig mat og drikke.
Men den spanske hovedstaden er også kjent for sitt store utvalg i tapas, paella og empanadas. For mange turister er lokalt produserte oster og røkt kjøtt populære matvarer å kjøpe med hjem.
Slik spiser du tradisjonell tapas
Her er noen barer som anbefales: «Juan La Loca» med tradisjonell tapas med en moderne vri, «Cervecería La Mayor» der du kombinere flotte tapas med et stort utvalg øl, «Taberna La Concha» som har den beste vermuten og Txacolí som er stedet for baskiske tapas og sider.
Den spanske hovedstaden har rundt 18.000 barer og 9.000 restauranter og regnes som Europas gastronomiske hovedstad. I denne storbyen finner besøkende og fastboende alle slags menyer og stilretninger innenfor kokkekunsten.
Rett ved byens flotteste torg, Plaza Mayor, finner du Mercado de San Miguel. Denne mathallen eller matmarkedet er dedikert til det spanske, tradisjonelle kjøkkenet. Her kan du la deg friste av det meste! Start gjerne med en tørr vermut som er svært typisk for Madrid. Men glem heller ikke de lokale vinene og sjømaten som tilberedes av ferske råvarer! En bocadillo som består av brød og med blekksprut som pålegg, er forøvrig favoritten til mange innfødte madrileños. Særlig som et mellommåltid.
Verdens eldste restaurant
Like ved Plaza Mayor ligger også restauranten «Sobrino de Botín». Den er det minst to gode grunner for å oppsøke. For det første er den verdens eldste spisested som fortsatt er i drift, ifølge Guinness Book of Records. Dernest fordi verdenskjente forfattere, filmskuespillere, politikere og kongelige i alle varianter har vært innom dette stedet.
Som den amerikanske forfatteren Ernest Hemingway skriver: «Botín er berømt for den ovnsstekte pattegrisen med en flaske rødvin eller to, eller tre.»
Om sommeren er Gazpacho (kald tomatsuppe med bl.a. brød, hvitløk) også svært populær, mens en typisk rett vinterstid er hvitløksuppe med egg. Men stedets store spesialitet er og blir stekt pattegris, dessuten lam og vilt som tilberedes i en stor, murt ovn som har blitt brukt like som restauranten har eksistert. Maten lages i tråd med gamle kastiljanske tradisjoner. Selve bygningen som huser restauranten er fra 1590, mens spisestedet åpnet først i 1725.
Opprinnelig het restauranten «Casa Botín» og ble startet av spanjolen James Botín og kona. I dag heter den formelt «Sobrino de Botín» – fetteren til Brotín.
Sent i januar og i begynnelsen av februar hvert år arrangeres den store gastrofestivalen i Madrid. Her kan besøkende delta i ulike gastronomiske vandreturer, prøvesmaking av ulike typer råvarer og seminarer. Målet er å fokusere på kortreist, lokal mat og samtidig forholdet til kunst, litteratur, mote og en rekke andre forhold gjennom ulike type arrangementer.
Prøv en spansk hundreåring
Madrid har et godt utvalg av restauranter med mer enn 100 års historie. Her kan du nyte mattradisjoner som har gått i arv i generasjoner. Noen anbefalinger:
Madrids første luksusrestaurant, Lhardy, i sentrum åpnet i 1838. Stedet ble raskt populært med sin overdådige innredning og sine krystallglass, sølvbestikk og linduker. Både kongelige, politikere, kunstnere og rike industriherrer sto i kø for å oppleve stedet og maten.
Mat fra den nordlige provinsen Asturias regnes for å være blant det ypperste spansk kjøkken kan friste med. I Casa Mingo som åpnet i 1888, står menyen fast. Hit drar du for å spise grillet kylling, chorizo kokt i eplesider og sterk muggost (queso cabrales). Alt skylles ned med kald sider.
Best på kjøtt og flesk
”El cocido madrileño” – madrilenske kjøtt- og fleskegryte med kikerter er tradisjonsmat i Madrid. Mange hevder de lager den best i sentrumsrestauranten La Bola. Fra restauranten åpnet i 1870, har samme familie drevet stedet. I dag er det sjette generasjon som holder på.
Cocido´en lages på samme måte som da stedet åpnet. Det betyr i leirkar og med seks timers preparering. Blandingen består av kjøtt, kylling, spansk blodpølse, chorizo (rød pølse med svinekjøtt og paprika), grisefett, kikerter og poteter. I dag finnes det mer enn cocido på menyen, men det er denne maten stedet er kjent for. Husk å bestille bord, for her er det oftest fullt.
Midt i Madrid og rett ved byens populære shoppingstrøk finner du Casa Labra. Vil du ta en pust i bakken, er stedet, som har spesialisert seg på fiskeretter, et godt alternativ. Spesialiteten er friterte kroketter med torskeblanding (croquetas de bacalao), fritert, saltet torsk (tapas de bacalao) og ulike typer fisk tredd på tannstikkere (banderilla de escabeche). Stedet er populært, så regn med litt ventetid.
Få nytt fra Reiseliv på epost. Se hva vi tilbyr og bestill nyhetsbrev her
Liker du artikkelen om slik spiser du tapas og mat i Madrid, så gi oss Like og del på Facebook
.. ... .
Reiseliv er Norges eldste reiselivsmagasin på Internett, startet i 2000.
Europeisk helsetrygdekort gjelder også i Spania