Verstingene: Ferie kan ha andre sider enn nytelse og glede. Typiske feriesykdommer er luftveisinfeksjoner, halsbetennelse og bronkitt, fulgt av bruddskader og sårskader. Så skal du heller ikke glemme mageinfeksjoner.
Forsikringsselskapene har klare tall på hva som kan hende nordmenn på ferie.
– Mange nordmenn reiser til varmere strøk, og får ferien spolert av sykdom, sier reiseskadesjef Petter Lassen i Frende. Typisk for vårens sydenreiser er luftveisinfeksjoner, halsbetennelse og bronkitt, fulgt av bruddskader og sårskader. På tredjeplass over reiseskader meldt på reiseforsikringen kommer mageinfeksjoner.
– Flyturen, temperaturforskjeller, mindre søvn og annen bakterieflora er faktorer som kan påvirke helsetilstanden. De fleste av sykdommene kan ramme hvem som helst, sier Lassen.
Nesten 100 000 reisesykesaker i 2018
– Brudd og sårskader kommer ikke så høyt opp på skadestatistikken ellers i året. Men i påsken ser vi flere ulykkesskader og bruddskader enn resten av året, sier Gry Monica Hellevik, assistansesjef hos Falck Global Assistance.
Den norske reisealarmsentralen hjelper tusenvis av nordmenn som blir syke på reise hvert eneste år.
Nesten 100.000 reisesykesaker ble meldt inn til forsikringsselskapene i 2018. I snitt kostet hvert tilfelle 10 500 kroner. Det viser tall fra Finans Norge.
Verstingene – Flest blir syke i Spania
– Fire-fem ganger flere nordmenn reiser til Spania enn til neste land på skadetoppen, som er USA og Thailand, forteller assistansesjefen. På de neste plassene finner vi Kypros, Tyrkia og Portugal.
Det kan være trasig nok å få lungebetennelse eller brekke et bein når du endelig har ferie, men stadig oftere blir nordmenn så syke at de må ha hjelp hjem.
– Transporter ledsaget av sykepleier eller lege økte med 15 prosent første halvår i fjor, og antall ambulanseflytransporter økte med 60 prosent i samme periode, sier Gry Monica Hellevik.
Hjemreise med ambulansefly kan koste fra 200.000 til 1 million kroner. Da er ikke sykehusinnleggelse eller øvrige kostnader tatt med.
– Slike kostnader er det få som kan betale selv, sier Petter Lassen i Frende.
Psykisk påkjenning
Nordmenn som blir syke på reise kostet norske forsikringsselskap over en milliard kroner i fjor.
Nesten annenhver utbetaling på norske reiseforsikringer var sykdomsutgifter.
Men det er ikke bare lommeboka som får svi når vi blir syke på tur.
– Det kan være skremmende å bli syk langt hjemmefra. Helsevesenet i landet du besøker fungerer gjerne på en annen måte, du møter et fremmed språk og en ukjent kultur, sier reiseskadesjefen.
Milliardutbetalinger på forsikringen
Nordmenn meldte totalt inn nesten 335.000 forskjellige reiseskader til forsikringsselskapene i fjor. Disse kostet nesten 2,2 milliarder kroner.
– Avbestilling og tap av reisegods er de største utgiftspostene på reiseforsikringen etter reisesyke, sier Lassen i Frende. 2018-tallene viser at kostnadene til avbestillinger økte med 10 prosent. Avbestillinger kostet 482 millioner kroner i fjor.
– Det er mange årsaker til at dette tallet øker. Dyrere reiser, ikke refunderbare billetter og reiseoperatører med avbestillingsbetingelser som gir mindre refusjon, kan være noen av dem, sier reiseskadesjef Petter Lassen i Frende.
Skadene reisealarmsentralen håndterer er oftest sykdom og ulykker i utlandet. Flertallet av skadene fra Norge, på syvendeplass på skadetoppen, er bagasjeforsinkelser og forsinket avgang eller ankomst.
Få nytt fra Reiseliv på epost. Se hva vi tilbyr og bestill nyhetsbrev her
Liker du artikkelen om feriesykdommer og verstingene, så gi oss like og del på Facebook