Home Gode svar på mange spørsmål Mor kommer snart, her er flyet hennes nå…

Mor kommer snart, her er flyet hennes nå…

by Trond Thorud
Mor kommer snart

Mor kommer snart, her er flyet hennes nå: Flysøk er nemlig fullt mulig. Du lurer kanskje på hvor et bestemt fly befinner seg? Eller over hvilket land flyet ikke bør gå? Da kan du finne de fleste flybevegelser her, samt se hvilke land flyet ditt ikke bør passere.

Flysøk av passasjerfly som går i alle retninger mellom store og små flyplasser 24 timer i døgnet er fullt mulig. Flytettheten er mye større enn du kanskje kunne tro. Se kartet under, og få et innblikk i hvor tett trafikk det er i for eksempel den østlige delen av Asia på denne tiden av døgnet.

Ved hjelp av Flightradar24.com kan du gjøre flysøk og følge mange internasjonale fly, minutt for minutt. Bildet under viser at det er 989 fly i lufta samtidig, kun i Asia. Sjekk Europa, der er det tett!

Teknologien som benyttes for å lage dette ”real time”-kartet kalles Automatic Dependent Surveillance-Broadcast (ADS-B). 65 prosent av fly i USA og Europa har dette systemet installert. Hvert enkelt fly viser hvor det er ved hjelp av GPS-satelitter.

Du trenger kun to ting for flysøk, for å følge flybevegelsene; tilgang til Internett og flight nummer.

Et annet kart under viser hvilke områder og land det amerikanske FFA – Federal Aviation Administration har laget restriksjoner for overflyvning. Dette er av sikkerhetsgrunner fordi områdene er krigs- eller opprørssoner. Her er det Afrika og vestlige Asia som har mange slike advarsler, ifølge FFA som er blant de strengeste i verden når det gjelder å gi slike varsler.

Det beregnes over 20.000 fly på vingene i verden. Flyprodusenten  Boeing mener at etterspørselen etter nye fly vil nå en topp med 35 000 i løpet av de neste 20 årene.

Andre beregninger konkulderer med at antallet fly over hele verden er ventet å være mer enn 40.000 innen 2032. Fra 2013 vil den globale passasjerflytrafikken vokse med mer enn 5 prosent per år. Etterspørselen gikk noe ned i 2009, men har vokst i et tempo på minst 4,6 prosent hvert år mellom 2010 og 2013. Eksempelvis reiser 184 millioner passasjerer inn og ut av USA med fly hvert år.

The International Air Transport Association (IATA) har en trafikkprognose som viser at flyselskapene fraktet 3,6 milliarder passasjerer i 2016. Det er omtrent 800 millioner mer enn de 2,8 milliarder passasjerer som ble fraktet med flyselskapene i 2011.

Flightradar24

Klikk på kartet og få opp større format, og søk etter fly du er interessert i.

2017-01-26 Fly 3

Flyforbudssoner

2017-01-26 Fly 4


Klikk på kartet under og få opp større format, med informasjon om hvert enkelt land. Det er NRK.no som har utarbeidet kartet.

Liker du denne artikkelen om at mor kommer snart og flysøk, så er vi glad for en like på

Meld det på Reiselivs temamelding med mye nytt som du vil synes er spennende.

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.