Home Sveits Sveits og skiløyper når vinteren ligger over Europa

Sveits og skiløyper når vinteren ligger over Europa

by Per Henriksen
Sveits og skiløyper

Sveits og skiløyper er klassiske reisemål når vinteren ligger over Europa. Alpene frister som en avveksling, og ved foten av fjellene Eiger og Wetterhorn ligger Grindelwald, den største skidestinasjonen i Jungfrau-regionen. 

Grindelwald er et snøeldorado for snowboardkjørere eller alle som driver med freeski. Beliggende høyt i Alpene, over 1000 meter over havet, finner du alt fra skiløyper og halfpiper med taubaner. Den kjente snøparken Snowpark Grindelwald-First settes opp så snart snøen begynner å lave ned i Alpene.

Her blir det satt opp en 130 meter lang halfpipe-bane og det bygges hinderløyper i ulike vanskelighetsgrader for både snowboard- og freeskientusiaster.  

Sveits og skiløyper og snowboard

Allerede i 1989 ble den første halfpipen i Grindelwald ble bygget ved Männlichen. Det tok flere uker å grave den ut, og veggene var 1,5 meter høye og med veldig skarpe kanter. Siden den gang har flere – og mye bedre – halfpipes kommet til, og i dag er Grindelwald kjent blant snowboardere som et sant snøparadis.  

Grindelwald-området har til sammen 160 km med bakker. Dette inkludert Lauberhorn, som hvert år arrangerer verdenscuprenn i alpint. Andre fjell i nærheten er Kleine Scheidegg og ovennevnte Männlichen.

Heller ikke skal glemmes at i tillegg er det 300 km med naturskjønne turstier i området når det er sommerføre, men at 80 km av disse har du muligheter til å utforske i vinterhalvåret.

Fotturer i fjellsidene

Det er ruter fra én til seks timers varighet, og underveis kan du ta en pause i ulike hytter og sveitsiske gjestehus. Du kan for eksempel gå til Berggasthaus First, hvor du kan få deg en kopp varm kakao før turen går videre til innsjøen Bachalpsee, som ligger 2265 meter over havet. Her kan de tøffeste ta en dukkert i sjøen før de legger ut på den siste strekningen til Bort, hvor du finner gondolbanen ned til byen.  

Med løypestrengen First Flyer får du luft under vingene og svever fritt over fjellene i Grindelwald. Tro det eller ei, det går med en hastighet på over 84 kilometer i timen. Banen er 800 meter lang og går fra Mount First til Schreckfeld stasjon. På det høyeste svever du faktisk 50 meter over snøflatene under deg.

Taubanen First Glider er også 800 meter lang. Her er toppfarten 83 kilometer i timen. Her er du ikke ensom, det sitter 4 passasjerer ved siden av hverandre.
Begge banene er åpne i vinterhalvåret fra midten av desember til slutten av mars.

Akebakken Eiger Run

Sveits og skiløyper
«Eiger Run Night Sledging» i akebakken, en nattlig opplevelse.

Grindelwald har akebakken Eiger Run med en helning på opptil 36 prosent. Det blir det god fart på kjelken, og er elsket av alle aldre; barn, foreldre og besteforeldre.

Den 3,5 kilometer lange bakken fra Alpiglen til Brandegg er kanskje enda mer spennende, særlig om natten. Heisen går også til Alpiglen på kveldstid, og du kan for eksempel nyte en runde fondue før du kaster deg utfor og aker nedover den opplyste stien, i vintermørket som ligger over Alpene.

Eiger Run Night Sledging er et arrangementet kan oppleves torsdag, fredag og lørdag fra 6. januar til 5. mars 2022.

Eiger Express sies å være verdens mest moderne gondolbane. Den har 44 gondoler med 26 seter hver og kan frakte 2200 passasjerer i timen. I tillegg har alle gondolene oppvarmede vinduer, så du er garantert flott utsikt uansett vær. I tillegg er det Wi-Fi ombord og varme i setene.

All strøm genereres av kablene som trekker gondolene oppover. Med denne heisen kommer du raskt opp til bakkene, og også til Europas høyest beliggende togstasjon. Heisen er helt ny og turen fra Grindelwald til Eiger Glacier tar nå bare 15 minutter.

Grindelwald har 80 km preparerte turstier for den som vil ta vandrerturer i fjellsidene. Det er ruter fra én til seks timers varighet, og underveis kan du ta en pause i ulike hytter og sveitsiske gjestehus.

Du kan for eksempel gå til Berggasthaus First, hvor du kan få deg en kopp varm kakao før turen går videre til innsjøen Bachalpsee, som ligger 2265 meter over havet. Her kan de tøffeste ta en dukkert i sjøen før de legger ut på den siste strekningen til Bort, hvor gondolbanen går ned til byen.  

Reisetips – Hvordan kommer jeg til Grindelwald?

Sveits og skiløyper
Jungfraujoch – også kjent som «Top of Europe».

Grindelwald ligger ikke langt fra Jungfraujoch som er Europas høyest beliggende togstasjon. Det tar 1 time og 45 minutter med moderne togsett. Til Zürich tar det 2 timer og 45 minutter via Bern. Zürich er den vanligste flyplassen å reise til fra Norge. Fra Grindelwald til Jungfraujoch tar det 45 minutter. Du starter med et kvarter med den nye gondolbanen Eiger Express.

Deretter en halvtimes togtur på historiske skinner som ble lagt der allerede for over 100 år siden. Byen har vært en hit blant turister siden slutten av 1700-tallet, men det var da jernbanestasjonen ved Jungfraujoch – også kjent som «Top of Europe» – ble etablert i 1912, at området virkelig ble godt besøkt.

Fra observasjonsdekket oppe ved Jungfraujoch får du en 360-graders panoramautsikt over snødekte fjell, ut mot Aletschbreen, som står på UNESCOs verdensarvliste, og Mittelland. Når du drar til Sveits, så husk å ta med deg Europeisk helsetrygdkort, og tegn vanlig reiseforsikring.

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.