Finnskogen, som ligger i grensetraktene mellom Norge og Sverige, har fått navnet sitt fra de finske innvandrerne som bosatte seg i området på 1600-tallet. Disse innvandrerne kom hovedsakelig fra Savolax-regionen i Finland og blir ofte referert til som «skogfinner».
Foto: Per Eriksson
De finske nybyggerne kom til Finnskogen blant annet på grunn av krig , sult, og ønske om bedre levekår. De brakte med seg en spesiell jordbruksteknikk kalt svedjebruk, hvor man ryddet skog ved å brenne ned trærne og deretter så rug i asken. Dette var en effektiv metode i den næringsfattige jorda i området.
Navnet «Finnskogen» reflekterer dermed både opprinnelsen til disse bosetterne og deres tradisjonelle måte å leve på i skogsområdene. Finnskogen har fortsatt en sterk kulturarv fra disse skogfinnene, og området er kjent for sin historie og kultur, som er bevart gjennom museer, festivaler og lokale tradisjoner.
Finnskogen et fint område for sykkelturer
Finnskogen er flotts skogstrekninger for sykkelturer! Området gir deg vakker natur, stille skogsstier, og et rikt kulturlandskap. Det finnes mange grusveier og stier som er ideelle for både korte og lengre sykkelturer.
Du kan sykle gjennom tett skog, langs innsjøer, og besøke historiske steder knyttet til skogfinnene.
Terrenget kan variere fra lett til mer utfordrende, avhengig av ruten du velger. Det er også mulig å kombinere sykling med andre aktiviteter som vandring eller fiske. Finnskogen er et rolig område, så du kan ofte nyte naturen uten å møte på mange andre syklister eller bilister.
Hvis du er interessert i kultur og historie, kan du også sykle til noen av de gamle finnetorpene (gårder) eller besøke Finnetunet, et friluftsmuseum som gir innsikt i skogfinnenes liv. Finnskogen er virkelig et naturskjønt område med mye å gi deg som er sykkelentusiast!
Camping i Finnskogen
Camping i Finnskogen er en flott opplevelse for de som liker friluftsliv og ønsker å oppleve naturen på nært hold. Området er kjent for sin rolige og uberørte natur, noe som gjør det ideelt for å slå leir og nyte stillheten.
Allemannsretten: Du kan fritt slå opp teltet i utmark, så lenge du holder deg minst 150 meter unna bebodde hus og hytter. Husk å vise respekt for naturen og andre turgåere.
Naturskjønnhet: Finnskogen byr på dype skoger, innsjøer, og elver, som gir flotte omgivelser for camping. Det er mange gode steder å sette opp telt, enten ved vannet, i skogen eller på åpne områder.
Dyreliv: Finnskogen er hjem til et rikt dyreliv, inkludert elg, rådyr, og fugler. Det er en god idé å være oppmerksom på dyrene og ta nødvendige forholdsregler, som å lagre mat forsvarlig.
Leirbål: Du kan tenne bål, men vær oppmerksom på lokale regler, spesielt i tørre perioder. Finnskogen har mange steder som egner seg for bål, men det er viktig å bruke eksisterende bålplasser når det er mulig og slukke bålet helt etter bruk.
Friluftsliv: Finnskogen er perfekt for de som liker friluftsaktiviteter som fiske, bærplukking, og vandring. Du kan kombinere camping med disse aktivitetene for en allsidig naturopplevelse.
Tilgjengelighet: Selv om Finnskogen er et stort og relativt rolig område, er det viktig å planlegge ruten din godt og sørge for at du har med deg nok forsyninger, spesielt hvis du camper i mer avsidesliggende områder.
Camping i Finnskogen gir deg en unik mulighet til å koble av fra hverdagen og nyte naturens ro og skjønnhet.
Finnskogsfavoritter for familien
Emelie Röjeskog jobber som destinasjonsutvikler i Torsby kommune i Värmland, og for henne er Finnskogen på toppen av tipslisten i sommer:
– Hvis jeg skal tipse om to finnskogsfavoritter for familien, så er det Kvarntorp og Mattila. På begge steder kan du delta i aktiviteter som hele familien kan være med på. I Mattila venter flere eventyr i skogen, med guide eller på egen hånd. På Kvarntorp kan du oppleve livet fra tidligere tider i vakre omgivelser, og du kommer tett på dyrene. Ikke gå glipp av å smake på finnskogretten motti og flesk! Et must for mange lokale om sommeren, sier Emelie.
Et tips er å besøke finnegården Kvarntorp for å få innsikt i en svunnen tid.
En svingete og kupert grusvei tar deg frem til finngården Kvarntorp i Lekvattnet på Finnskogen i Torsby-området. Her kan du møte sauer, hester, kyr og høns, og lære mer om livet på gården av drengen Rolf. For den som virkelig vil kjenne historiens vingeslag, finnes det servering av den tradisjonelle finnskogretten motti med flesk, og for deg som vil gå for noe litt mer kjent, serveres det også vafler og kaffe.
Du kan også lære mer om Klara på Kvarntorp, den siste eieren av gården. Klara Persson Liukkoinen var i sin tid en viljesterk og handlekraftig kvinne. Hun drev skogs- og jordbruket på gården, og var den første som skaffet en traktor i området. Etter hennes død i 1950 ble gården en minne- og besøksgård over den skogsfinske kulturen. Vil du lære mer om Finnskogen, kan også et besøk til Torsby Finnskogsenter anbefales.