Ferie og kanotur i Sverige, da er du tilbake i naturen. Kanopadling er populært for alle som liker frisk luft og natur. Gjerne kombinert med fotturer og sykling. Sverige er ideelt sånn sett, mange flotte innsjøer, ikke for mange bratte stigninger og enorme områder å bevege deg på.
Reiseliv gir deg noen tips til kanoturer i Sverige. De fleste ikke så langt fra grensa til Norge. Svensk natur er fri og åpen for alle. Det er bare å bruke den.
Värmland
Naturreservatet Glaskogen er stort og inneholder blant annet 300 km turstier, mange vann og bekker og svært fine muligheter for kanoturer. Den absolutt beste måten å utforske Glaskogen på er i kano. Da kan du velge mellom naturopplevelser i 80 små og store innsjøer. Kanoene kan leies i naturreservatet, og her får du også noen tips til gode kanoturer med ulike vanskelighetsgrader som matcher alle slags ønsker om opplevelse og fysisk form. Det er mer en nok av natur og opplevelser i Glaskogen.
Sjarmerende Arvika er et godt utgangspunkt for både kortere og lengre padleturer. Ved Arvika Kanot & Turistcenter er det utviklet 10 turer med ulike vanskelighetsgrader. Nybegynnere kan enkelt ta sin første tur hit, og du kan til og med leie en guide. Rutene går gjennom landskap som varierer fra urørt villmark til fascinerende kulturlandskap fra 1800-tallet, og du er ofte heldig å se bever, elg og spennende fugler.
Dalsland
På Silverlake Camp oppleves den ville og vakre dalslandske naturen på en fin måte. Det er stor ro i naturen, og dette er blant Europas fineste innsjøsystem med ren luft, ferskvann og rik natur. Det er til og med elg langs kysten. Området rommer mange overnattingsmuligheter, blant annet hoteller, herberger og campingplasser. Hos Silverlake Camp & Canot kan du leie kanoer, kajakker, sykler og tilhørende utstyr. Et alternativ er Dalslands Camping & Canotcentral i Bengtfors, hvor du bor pittoresk mellom innsjøene Lelången og Ärtingen midt i Dalslands kanal. Nærheten til kanalen gjør at du enkelt kan dra på ukelange kanoturer og ikke ta samme rute tilbake.
Skåne
Immeln er en innsjø med 200 øyer og Skånes tredje største. Du finner denne litt nord for Kristianstad. Området er et populært utfluktsmål for naturelskere, men du kan enkelt finne dine egne steder langs innsjøen, eller slå deg ned på en av de over 200 små øyene. Mange av disse er verneområder for fugler og krever derfor stor varsomhet. Et godt utgangspunkt er Immelns kanosenter, hvor du kan leie alt fra kanoer og telt til kjøkkenutstyr. Immeln er lett å ro på, og med den dype stillheten og noen ferske fisker på kvelden er det grunnlag for glede i familien.
Har du en Robinson Crusoe i magen, eller vil prøve ørkenlivet, så er Skånes største innsjø, Ivösjön, det rette stedet. Her er det er mange øde øyer her med en koselig skjærgård, og flere øyer har ulike overnattingsmuligheter, mens på andre øyer anbefales det å ta med eget utstyr. Både utstyr og kanoer kan leies på Wetlandi Kanosenter i Axeltorp, som også er start- og endepunkt for kartlagte kanoruter, dersom du ønsker en mer sivilisert villmarkstur. Innsjøen rundt er preget av variert natur med koselige viker og strender. Nord for Ivösjön er det funnet omkring 80 millioner år gamle fossiler av komplette blomsterplanter.
Småland
Nasjonalparken Åsnen får det til å krible i magen til naturelskere. Med et areal på 159 km² inkludert cirka 200 øyer, er Åsnen den nest største innsjøen i Småland. Området har Sveriges største innsjøskjærgård med mer enn 1000 små øyer. Åsnen er et opplagt sted å oppleve fra kano, og hele familien kan være med. Kanoer og kajakker kan leies, for eksempel på Getnö Gård, som ligger på egen øy midt i Åsnen. Du kan overnatte i hytter eller på naturcamping.
Kanotur på innsjøen Vättern og Munksjön (i sentrum av Jönköping). Jönköping er en by full av innsjøer, og det er mange muligheter for kanopadling eller kajakkpadling. Er vinden rolig kan du padle langs de vakre strendene i Vättern. Du padler da midt i byen og gjennom havnekanalen og ut i Munksjön. Tabergsån er også eventyr. Jönköping Kanoutleie hjelper med gode råd om utfluktsmål og egnede ruter.
Innsjøen Stråken og elven er ypperlig for kanoturer. Du ssette kanoen på vannet fra Kyrkekvarn Kanotcenter, et kanoutleiesenter i den nordlige delen av Småland. Dette området byr på flott kajakkpadling for både nybegynnere og erfarne kanopadlere. Det er flere fine campingplasser og andre overnattingssteder langs rutene. Du kan velge å starte og avslutte ved Kyrkekvarn eller bli fraktet med bil til et annet sted langs sjøen, for så å padle opp til kanosenteret. På elva Tidan passerer du blant annet et stort antall historisk interessante møller.
Halland
I Halland er Hjörneredssøerne et godt sted å padle ut fra ut. Innsjøene her ligger på kanoruten Lagaleden, som strekker seg over 15 mil fra innsjøen Bolmen i Småland og over Halland, hvor den ender med elven Lagan, ved sjøen i Laholmsbugten. Har du ikke mot eller tid til alle kilometrene på en og samme ferie, kan du starte hvor som helst og velge mellom fortrinnsvis å padle i elv eller innsjø. Dette er en fantastisk naturopplevelse, uansett hvilken rute du velger. Langs hele ruta er det til sammen 30 campingplasser skiltet med kanoer og telt.
Gode råd til kanoturen
- Respekter skilt som markerer fuglevernområder.
- Til enkelte tider i løpet av året er det forbudt å gå i land.
- Oppbevar eiendeler i forseglede plastposer. På den måten holder de seg tørre selv når kanoen skulle velte.
- Du bør plassere pakningen i kanoen slik at tyngdepunktet er så lavt og sentrert som mulig.
- Alle om bord bør bruke redningsvest.
- Ta med noe som dekker hodet i tillegg til solkrem. Solen reflekteres fra vannet og kan gi solbrenthet.
- Stå ikke oppreist i en kano.
- Utvis forsiktighet med kanoen mot skarpe og harde steiner. Legg helst ut fra brygger eller sandstrender.