Verdens største utendørs bar finner du rett over grensa, i Sverige. Her får du et herlig dypdykk i mangfoldet av smaker som du finner i den svenske naturen. Tilbudet ved hvert bord varierer, av spesiallagde, naturinspirerte drinkoppskrifter. Disse er utviklet av noen av Sveriges fremste eksperter, og representer ulike deler av Sverige.
Svenskene kaller nå landet sitt for The Drinkable Country. Det de vil er at besøkende skal å utforske svenske smaker i verdensklasse, direkte fra naturen. Jens Heed i Visit Sweden sier at landets store spiskammers med bær, vekster og friskt vann byr på mange fantastiske drikkeopplevelser som de gjerne vil vise frem til nordmenn som nå etter hvert kan begynne å reise til Sverige igjen.
Med nytelse i fokus har de løftet lokale smaker fra hele Sverige, og skapt gjør-det-selv oppskrifter basert på ingredienser fra det over 100 millioner hektar store svenske spiskammeret. Aktiviteter knyttet til drinkene kan innebære alt fra halvdagsopplevelser der man får lære seg om naturens råvarer og hvordan de kan anvendes for å skape nye, spennende drinker, drikkemenyer og smaksprøvemenyer til enklere alternativer som lokalprodusert saft, must, øl eller lignende.
Drinkene er smakseksplosjoner inspirert av årstider og naturens livlige ingredienser, og skaper derfor en magisk kombinasjon. Avhengig av hvor man bestiller bord, er ingrediensene forskjellige. Emil Årang har for eksempel lagd en drink bestående av en håndfull harpikssyre, alger, sitronsaft, kildevann og is som gir oss smaken av Nord-Sverige. Sommelieren Rebecka Lithanders drink, derimot, vekker fram minner om Sør-Sverige med en neve sukkererter, rosmarin, engsyre, sirup og noen skiver agurk blandet med eplejuice fra Tosterups Slott i Skåne.
– Det er en smaksreise gjennom den fantastiske svenske naturen. Dette er en helt ny og fascinerende måte å både oppleve drinker og oppdage et land og dets natur, sier Leo Lahti, barsjef i Tjoget.
Verdens største utendørs bar er en fortsettelse på The Edible Country, verdens største gjør-det selv gourmetrestaurant, med oppskrifter som er skapt av Guide Michelin-anerkjente kokker. Dette konseptet ble lansert av Visit Sweden i 2019. Konseptet utvides nå med drikkeopplevelser. I likhet med maten er tanken at gjestene kan skape sine egne drikkeopplevelser basert på oppskrifter fra eksperter, prøve ferdiglagde lokale drikke og utforske ingredienser som finnes i omgivelsene.
Med flere og flere nordmenn som er ferdigvaksinert er utenlands reiser endelig i sikte for mange. Med The Drinkable Country inviterer Sverige alle til å oppleve den svenske naturen samtidig som man kan nyte mat og drikke i verdensklasse. En mulighet som i stor grad skyldes allemannsretten i Sverige.
OM THE DRINKABLE COUNTRY
Drikkeoppskriftene er blitt utarbeidet i samarbeid med eksperter som representerer ulike deler av Sverige:
• Sør-Sverige: Rebecka Lithander, er en anerkjent sommelier som jobber på den lokale og prisbelønnede restauranten Mutantur i Malmø. Før hun begynte på Mutantur jobbet hun på restauranten Daniel Berlin som har to Michelin-stjerner.
• Vest-Sverige: Bar Bruno i Gøteborg er en liten og koselig bar som serverer innovative cocktails med hjemmekoselig preg.
• Øst-Sverige: Tjoget i Stockholm har de siste fem årene vært rangert blant verdens 50 beste barer.
• Nord-Sverige: Emil Åreng har røtter i Norrland og var utpekt som Sveriges beste bartender i 2015, og har vunnet flere internasjonale priser. Emil kom fra Cadierbaren på Grand Hotel i Stockholm hvor han var Creative Director. Han er også forfatter, og har skrevet cocktailboken Salongs i Norrland som ble kåret til verdens beste cocktailbok i 2016.
Her finner du The Drinkable Country bordene:
• Arjeplog og Liehittäja i Svensk Lappland
• Grövelsjöen i Dalarna
• Orbaden i Gävleborg, Nyköping i Sörmland
• Salthamn på Gotland
• Ramsvik og Göta Kanal i Vest-Sverige
• Falkenberg i Halland
• Kasteberg, Asa, Wallby og Stufvenäs i Småland
• Ormanä, Vånga og Ven i Skåne.
For å få best mulig utbytte av de lokale tilbudene anbefales det å leie en guide.
Liker du artikkelen om Verdens største utendørs bar, så gi oss en like på Facebook